Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 21:50

3 χαμένες ώρες η συζήτηση για τα σχολεία στο Δ.Σ. Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Μια ανούσια συζήτηση, που διήρκεσε περισσότερο από 3 ώρες χωρίς να βγει κάποιο ουσιαστικό συμπέρασμα επί του θέματος των πιθανών συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Η δημοτική αρχή, αποδεχόμενη αίτημα του συμβούλου της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσου Νιάρχου, έφερε στη συνεδρίαση το θέμα - χωρίς όμως ουσιαστική εισήγηση. Αφού επαναλήφθηκαν για μία ακόμα φορά οι χιλιοεκφρασμένες απόψεις τόσο των προϊσταμένων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης όσο και των εκπροσώπων των διδασκόντων και των γονέων, και μετά από μια σειρά γενικόλογων και αόριστων -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- τοποθετήσεων και... δευτερολογιών, διακόπηκε για τη Δευτέρα στις 8 μ.μ. μια συνεδρίαση που κατά κοινή ομολογία δεν περιποιεί τιμή για την ιστορία του ανώτερου συλλογικού οργάνου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Παρακολουθώντας τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, και καθώς η ώρα περνούσε, αφενός νόμιζες ότι καταλήγοντας θα επιλυθεί στο σύνολό του το πρόβλημα της Παιδείας της χώρας... και αφετέρου μόνο γέλια και ζαλάδα μπορούσε να σου προκαλέσει η στάση των περισσότερων - σε τέτοιο βαθμό που ο δήμαρχος ευθαρσώς παραδέχτηκε ότι σε δύσκολες περιόδους δεν μπήκε φυλακή γιατί είχε τη δυνατότητα να παραδίδει... ιδιαίτερα μαθήματα.
Οι παρευρισκόμενοι, χωρίς υπερβολή, ώρα με την ώρα χασμουριούνταν, μιλούσαν μεταξύ τους, απολάμβαναν το τσιγάρο τους εκτός της αίθουσας και γενικά δεν έβλεπαν την ώρα να τελειώσει το... μαρτύριο της συνεδρίασης - χωρίς όμως να βοηθήσουν κι απ' την πλευρά τους σε αυτή την κατεύθυνση, όσο περνούσε από το χέρι τους. Αποτέλεσμα της ελλιπούς προετοιμασίας της σχετικής εισήγησης και της μη συνεδρίασης της Επιτροπής Παιδείας νωρίτερα, για να αποφανθεί αναλυτικά, ήταν η διακοπή της συνεδρίασης για του... Αγίου Βαλεντίνου, όπως παρατήρησε με χιούμορ ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης.
Φυσικά, παρά τα όσα ακούστηκαν περί εποικοδομητικής και γόνιμης συζήτησης, όλοι όσοι βρέθηκαν στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” έχασαν 3 ώρες από τη ζωή τους, την ώρα που στην ημερήσια διάταξη βρισκόταν το πολύ πιο σημαντικό θέμα -και άμεσης αρμοδιότητας του Δήμου Καλαμάτας- για την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών σε κοινόχρηστους χώρους, κοιμητήρια και διέλευση δικτύων. Λίγο νωρίτερα πάντως, μέλη του ΠΑΜΕ είχαν επιδώσει ψήφισμα τόσο για τις συγχωνεύσεις σχολείων όσο και για την αντίθεσή τους στην αύξηση των δημοτικών τελών - με τον εκπρόσωπό τους Βαγγέλη Λαμπρόπουλο να λαμβάνει το λόγο και να παρουσιάζει σύντομα τις θέσεις του Μετώπου.
Την επόμενη φορά που θα τεθεί προς συζήτηση ένα τέτοιο θέμα, του οποίου η τύχη δεν εξαρτάται επ' ουδενί από το Δημοτικό Συμβούλιο, καλό θα είναι να υπάρξει τουλάχιστον μια πιο σωστή οργάνωση της συζήτησης με κωδικοποίηση, ώστε οι θέσεις που θα προκύψουν να είναι αξιοποιήσιμες, αν χρειαστεί, από τους υπερκείμενους φορείς.
Για την ιστορία, από την προχθεσινή συζήτηση μπορούμε να κρατήσουμε σε πρώτη φάση ότι δεν εξετάζονται σημαντικές συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών μονάδων στο νέο Δήμο Καλαμάτας - με βασικότερες περιπτώσεις την Κάτω Αμφεια και το Πλατύ. Σημειώνουμε ακόμα ότι οι περισσότεροι εντός της αίθουσας δήλωσαν αντίθετοι στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας τουλάχιστον να ισχύσουν αποκλειστικά παιδαγωγικά κριτήρια για τις τυχόν συγχωνεύσεις.

Δ.Πλ.


NEWSLETTER