Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 13:05

Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες: Ναι στην Πολιτιστική με σχέδιο ανάπτυξης και ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας

 

H διεκδίκηση από την Καλαμάτα του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

 

Τη θέση αυτή εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μανώλης Μάκαρης, ανοίγοντας χθες το πρωί, στο ξενοδοχείο "Pharae Palace", την εκδήλωση διαλόγου για το θέμα, την οποία διοργάνωσε η δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες».

«Ταχθήκαμε υπέρ του εγχειρήματος, θέτοντας ως προϋποθέσεις την απόλυτη διαφάνεια, την εκ των προτέρων διασφάλιση επαρκών πόρων, την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας και την συμπερίληψη και των άλλων ΟΤΑ του νομού στην προσπάθεια», τόνισε ο Μ. Μάκαρης, προσθέτοντας ότι με την χθεσινή πρωτοβουλία -και άλλες που θα ακολουθήσουν, όπως είπε- ο συνδυασμός του επιδιώκει «μέσα από εποικοδομητική κριτική και προτάσεις, να συμβάλουμε ώστε να επιτευχθεί ο μείζων αυτός στόχος».

Αρνητικά σχολιάστηκε, ωστόσο, το γεγονός ότι η δημοτική αρχή Καλαμάτας επέλεξε να μην παραστεί στην εκδήλωση διαλόγου, στην οποία είχε προσκληθεί, όπως και οι υπόλοιποι δήμοι της Μεσσηνίας, που επίσης δεν δήλωσαν παρουσία -με την εξαίρεση του Νίκου Καραμπάτσου, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Μάλιστα, ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Σταμάτης Μπεχράκης, στην τοποθέτησή του, αναρωτήθηκε αν «η απουσία της δημοτικής αρχής Καλαμάτας «είναι στάση αμηχανίας ή επιλογή αντιπαράθεσης».

Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, εκπρόσωπος του συνδυασμού στη «Φάρις», που συντόνισε την εκδήλωση, παρατήρησε ότι η διεκδίκηση αυτή καθ’ εαυτή «δεν αποτελεί ούτε ευκαιρία, αλλά ούτε και είναι κακό», τονίζοντας ότι επί της ουσίας δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει η δημοτική αρχή τι στόχους επιδιώκει να πραγματώσει ανακοινώνοντας αυτή της την υποψηφιότητα. Παράλληλα επισήμανε ότι η Καλαμάτα διαθέτει ένα σπουδαίο δυναμικό με τεράστια εμπειρία και γνώση σε θέμα πολιτιστικής δημιουργίας και πολιτιστικών θεσμών, το οποίο -όπως είπε- είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί σε αυτή την προσπάθεια.

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Από την πλευρά των κύριων ομιλητών της χθεσινής εκδήλωσης, η διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών και ερευνήτρια Πολιτισμικής Πολιτικής Μυρσίνη Ζορμπά σημείωσε ότι η προσπάθεια διεκδίκησης θα πρέπει να διαχυθεί στην κοινωνία, η οποία θα πρέπει να μετάσχει στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης. Επισήμανε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να αποφευχθούν μεγαλοϊδεατισμοί, τοπικισμοί και αποκλεισμοί με βάση πολιτικά, φυλετικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, αλλά να εφαρμοστούν επί της ουσίας διαδικασίες «πολιτισμικής δημοκρατίας», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο δημοσιογράφος Αυγουστίνος Ζενάκος, υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού "Unfollow", υπογράμμισε ότι δεν μπορεί ο πολιτισμός να κινείται με όρους αγοράς, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η διεκδίκηση να εστιάσει στο ποσοτικό/ωφελιμιστικό «επιχείρημα» -«τον πολιτισμό τον προάγουμε σε πείσμα του στερεότυπου "πόσους αφορά" και "πόσοι ωφελούνται"», τόνισε.

Τέλος, ο οικονομολόγος Τάσος Σαπουνάκης, συνεργάτης της ΕΕΤΑΑ, λαμβάνοντας, όπως είπε, υπόψη του και την οικονομική συγκυρία, μίλησε για «μια λιτή και έξυπνη Πολιτιστική Πρωτεύουσα». Οπως εξήγησε, είναι δυνατόν, οι απαραίτητες πιστώσεις να εξευρεθούν μέσα από προγράμματα που ήδη «τρέχουν» -αναφέροντας χαρακτηριστικά την «διά βίου μάθηση» στην οποία, όσον αφορά στα Κέντρα της Καλαμάτας, μπορεί να εισαχθεί από φέτος το αντικείμενο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, έτσι ώστε το 2021 να υπάρχουν έτοιμα στελέχη.

Σημείωσε παράλληλα ότι πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθούν το Πανεπιστήμιο, καθώς και το ΤΕΙ Πελοποννήσου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν από το ακροατήριο, ο εκπρόσωπος της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Παναγιώτης Μπαζίγος αναφέρθηκε στο εξαιρετικό δυναμικό της ομογένειας που μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια, ενώ ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Παύλος Γκρέκης τόνισε ότι θα πρέπει η διεκδίκηση να δώσει τη δυνατότητα να τονωθεί η επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ντοκόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, τη σημαντική προϊστορία της Καλαμάτας στη διατήρηση της πολιτιστικής της ταυτότητας και της ιστορίας της, καθώς ήδη έτοιμες μελέτες επέτρεψαν πριν -και κυρίως μετά- τους σεισμούς του 1986, να κηρυχθούν περί τα 150 κτήρια ως διατηρητέα, όπως και να οριοθετηθεί το Ιστορικό Κέντρο της πόλης. Αναφέρθηκε ακόμα και στις πολιτιστικές υποδομές -ΔΕΠΑΚ, Ωδείο, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού-, στον βραβευμένο με το Europa Nostra σχεδιασμό για μια ανθρώπινη πόλη, τους αρχαιολογικούς χώρους και ζήτησε την αξιοποίηση των συλλογικοτήτων, επισημαίνοντας παράλληλα το θέμα της διαφάνειας, ώστε «να αποφευχθούν φαινόμενα Πάτρας και Θεσσαλονίκης, για τα οποία θα χρειαστεί εισαγγελέας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Δυνατότητα να αναδειχθεί η ξεχωριστή κουλτούρα των Ελλήνων τσιγγάνων μπορεί να δώσει η διεκδίκηση, είπε από την πλευρά του ο ιερέας Κωνσταντίνος Κολτσίδας, που τόνισε ότι στην προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να χωρέσουν αποκλεισμοί.

Η αρχαιολόγος της ΛΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μαρία Τσουλάκου τόνισε ότι πρέπει, μέσα από τη διαδικασία της διεκδίκησης, να υπάρξει προσπάθεια να εμπνευστεί η νέα γενιά για ένα καλύτερο μέλλον, όπως είχε συμβεί με τη γενιά του '80, μέσω της ΔΕΠΑΚ και των άλλων πολιτιστικών θεσμών της Καλαμάτας.

Ανάλογο πνεύμα επικράτησε και στις υπόλοιπες παρεμβάσεις που ακολούθησαν κατά την εκδήλωση, την οποία -μεταξύ άλλων- παρακολούθησαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Χρήστος Μαλαπάνης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιώτα Κοζομπόλη, Νίκος Πατσαρίνος και Παναγιώτης Αλευράς, ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, καθώς και ο διευθυντής της «Φάρις» Πανάγος Φουρναράκης.

 

Β.Γ.Μ.