Κυριακή, 09 Νοεμβρίου 2014 19:28

Σπύρος Παπαηλίου: "Το Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό να προστατεύει περιβάλλον και κατοίκους"

Γράφτηκε από τον

 

Το προεδρικό διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο θα πρέπει να προστατεύει το περιβάλλον, αλλά και τους κατοίκους που δραστηριοποιούνται εκεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σημειώνει ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καλού Νερού Σπύρος Παπαηλίου. Μιλώντας για το χωριό του τονίζει ότι το κομβικό σημείο όπου βρίσκεται, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση από παντού, είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του.  Επίσης μιλά για την εξέλιξη που υπάρχει στον τουριστικό τομέα, αλλά και για όσα θα πρέπει να γίνουν - όπως και για τα έργα που έχουν μείνει στις μελέτες. 

 

 

1 Δεύτερη θητεία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της περιοχής σας. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε και πάλι με την τοπική αυτοδιοίκηση; 

«Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου όταν πρωτοφανείς, κάτι το οποίο με πείσμωσε».

 

2 Εχοντας πλέον την εμπειρία των πρώτων χρόνων του "Καλλικράτη" πώς κρίνετε το θεσμό; 

«Ο θεσμός έχει σίγουρα κάποια θετικά σημεία, αλλά βέβαια αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχει σχεδιαστεί πρόχειρα».

 

3 Θεωρείτε ότι χρειάζεται βελτίωση σε κάποιους τομείς;

«Χρειάζεται βελτίωση σε διάφορους τομείς· π.χ. όσον αφορά το Δήμο Τριφυλίας χρειάζεται άμεση επανεξέταση το χωροταξικό, λόγω της δυσκολίας λειτουργίας μας ως ενιαίος δήμος με 3 παρόμοιες πόλεις (Κυπαρισσία - Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι).

 

4 Είστε ένας από τους λίγους νέους ανθρώπους που βλέπουμε να ασχολούνται με τα κοινά. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

«Επικρατεί γενικότερη απαξίωση για τους θεσμούς».

 

5 Εχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση από νέους ανθρώπους και νέες ιδέες;

«Εχει απόλυτη ανάγκη από νέους ανθρώπους. Με το να σχεδιάζεις και να παρακολουθείς από απόσταση τα αυτοδιοικητικά δρώμενα δεν αλλάζει τίποτα».

 

6 Ποιους στόχους έχετε θέσει για αυτή σας τη θητεία;

«Πρέπει να γίνουν κάποια σημαντικά έργα σε υποδομές και καθημερινότητα».

 

7 Ποιο είναι το μείζον ζήτημα για την περιοχή, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα;

«Το προεδρικό διάταγμα που αναμένεται για τον Κυπαρισσιακό και ελπίζουμε να μην έχει άσχημες επιπτώσεις για την περιοχή μας».

 

8 Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της περιοχής, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν για περαιτέρω ανάπτυξη;

«Το κομβικό σημείο όπου βρίσκεται προσφέρεται για εύκολη πρόσβαση από παντού».

 

9 Το Καλό Νερό τα τελευταία χρόνια είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενο τουριστικά. Ποιες ενέργειες θα κάνετε ως τοπική αυτοδιοίκηση για να το υποστηρίξετε αυτό;

«Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η Τοπική Κοινότητα Καλού Νερού δεν παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ούτε διαχειρίζεται χρήματα. Αυτό που μπορεί να κάνει -και κάνει- είναι προτάσεις στα ζητήματα που την αφορούν. Πάνω σε αυτά θα πιέσουμε για περαιτέρω ανάδειξη του τόπου μας, κάτι που θα ωφελήσει και τουριστικά».

 

10 Παράλληλα σημαντική είναι και η αγροτική παραγωγή. Πώς μπορούν αυτά τα δύο να συνδυαστούν αρμονικά;

«Μπορούν εύκολα να συνδυαστούν γιατί η ελαιοκομική περίοδος που απασχολούνται οι περισσότεροι κάτοικοι δεν συμπίπτει χρονικά με την καλοκαιρινή περίοδο. Αλλά και κάποιες καλοκαιρινές καλλιέργειες (καρπούζια - ντομάτες) δεν ενοχλούν, αντίθετα προκαλούν το ενδιαφέρον των τουριστών που επισκέπτονται και παρακολουθούν τις καλλιέργειες».

 

11 Τουρισμός και διάσπαρτα σκουπίδια δεν συμβαδίζουν. Τι θα κάνετε για αυτό το ζήτημα;

«Είναι αλήθεια ότι τη σεζόν που πέρασε είχαμε σοβαρό πρόβλημα με την αποκομιδή, γιατί από το 2014 την αποκομιδή την πραγματοποίησε ο δήμος, με δικά του μέσα. Παλαιότερα με τους ιδιώτες είχαμε καλύτερα αποτελέσματα και αυτό πρέπει να το ξαναδούμε. Ακόμα δεν έχουμε ούτε έναν εργάτη καθαριότητας εδώ και ένα χρόνο. Ο καθαρισμός γίνεται με προσωπικά μας έξοδα και σε αυτό μας βοηθά κι ο σύλλογος των επαγγελματιών».

 

12 Ποια είναι τα σχέδιά σας για το παραλιακό μέτωπο του χωριού (παραλιακός δρόμος) που είναι και ένα από τα ατού του;

«Θα θέλαμε να αναδείξουμε το δέλτα του Αρκαδικού Ποταμού, το οποίο βρίσκεται νότια, αλλά χρειάζεται και μια ανάπλαση με πεζοδρόμια και ποδηλατοδρόμους σε όλο το μήκος του».

 

13 Το προεδρικό διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο πόσο επηρεάζει την περιοχή σας και ποιες οι θέσεις σας γι' αυτό;

«Μας επηρεάζει και μας αφορά αρκετά. Θα πρέπει να προστατεύει το περιβάλλον, αλλά και τους κατοίκους που δραστηριοποιούνται εκεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για παράδειγμα εάν απαγορεύονται ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις θα είναι πολύ άσχημο, αφού εάν σήμερα έχουμε κάποιο τουρισμό, αυτό οφείλεται στις 2-3 μονάδες που δραστηριοποιούνται εδώ».

 

14 Εδώ και χρόνια έχουμε ακούσει για μελέτη αντιδιαβρωτικής προστασίας για την περιοχή, αλλά δεν έχουμε δει κάποια εξέλιξη. Πού βρίσκεται το όλο θέμα;

«Δυστυχώς έχει παραμείνει στη μελέτη και στις εγκρίσεις που πρέπει να πάρει πριν πραγματοποιηθεί».

 

15 Θα έλεγε κανείς ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει στην περιοχή μια κόντρα συλλόγων και κατοίκων με το Σύλλογο "Αρχέλων". Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα με μια συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο., όχι βέβαια με τα πρόσωπα, αλλά από κάποιες ακραίες θέσεις που έχουν κατά καιρούς, όπως για παράδειγμα να κλείνουν οι παραλιακοί δρόμοι τη νύχτα. Δεν τους απασχολεί εάν ο κόσμος μπορεί να πάει στα σπίτια του ούτε εάν μπορούν να λειτουργήσουν τα καταστήματα. Οι κάτοικοι έχουν μεγαλώσει με τις χελώνες πολλά χρόνια πριν, αρμονικά, και αυτό επιδιώκουμε και τώρα: τη συνύπαρξη χελώνας και ανθρώπων».

 

16 Η παρουσία της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή σας πώς κατά τη γνώμη σας θα μπορούσε να της δώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα;

«Ασφαλώς είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε και εμείς αλλά και ο Σύλλογος των Επαγγελματιών του Καλού Νερού - και το έχει δείξει έμπρακτα».

 

17 Το Καλό Νερό είναι οδικός κόμβος, αλλά πιθανότατα θα γίνει και μεγαλύτερος με την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων. Τι πιστεύετε ότι θα σημάνει αυτό;

«Είναι κάτι που περιμένουμε. Είναι πολύ σημαντικός ο δρόμος Τσακώνα - Καλό Νερό, όχι μόνο αναπτυξιακά, που οπωσδήποτε θα προσφέρει, αλλά θα πάψουμε και να θρηνούμε θύματα όπως έγινε πριν από λίγο καιρό στο δρόμο-καρμανιόλα από Καλό Νερό -  Κοπανάκι».

 

18 Επίσης το χωριό αποτελούσε και σιδηροδρομικό κόμβο, αλλά δυστυχώς σήμερα αραιά και πού περνάνε μόνο τουριστικές αμαξοστοιχίες. Πώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής;

«Το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο στην κατάσταση που βρίσκεται μόνο τουριστικό μπορεί να είναι. Για να αξιοποιηθεί θέλει τολμηρές αποφάσεις από το κεντρικό κράτος».

 

19 Ως τοπική κοινότητα τι είναι αυτό που ζητάτε από τη νέα δημοτική αρχή;

«Να είναι δίπλα μας, να μη νιώθουμε εγκατάλειψη».

 

20 Πώς θα θέλατε να είναι το Καλό Νερό στο τέλος αυτής της πενταετίας που μόλις ξεκίνησε;

«Ενας σοβαρός τουριστικός προορισμός Ελλήνων αλλά και ξένων».       

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Ο Σπύρος Παπαηλίου γεννήθηκε στο Καλό Νερό το 1978 και είναι απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας. Το 2010 ασχολήθηκε πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση θέτοντας υποψηφιότητα στο Τοπικό Συμβούλιο Καλού Νερού όπου εξελέγη πρόεδρος, ενώ επανεξελέγη πρόεδρος και στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Επίσης, επί σειρά ετών είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου ΠΑΟ Καλού Νερού. Ζει και εργάζεται στο Καλό Νερό.