Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 09:38

Οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Γιάλοβας

Γράφτηκε από την

Η δυνατότητα επανοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Γιάλοβας, μαζί με τον βραχώδη όγκο βόρεια της Σφακτηρίας και του υψώματος Κούκουρας, βόρεια του υψώματος του Προφήτη Ηλία, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε χθες ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, στην Αθήνα, με τη γ.γ. του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ελένη Κουντούρη.

Στη σχετική ανακοίνωση του δήμου αναφέρεται, ειδικότερα, ότι ο δήμαρχος «έθεσε θέμα για την δυνατότητα επανεξέτασης της υφιστάμενης οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της ανωτέρω περιοχής, κάτι που μπορεί να εξετασθεί πριν την θεσμοθέτηση Ζωνών Α΄ και Β΄ προστασίας. Επιπλέον συζητήθηκαν και περαιτέρω λεπτομέρειες, σχετικά με την επικείμενη θεσμοθέτηση Ζωνών Α΄ και Β΄ προστασίας του αρχαιολογικού χώρου».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τόσο η Λ. Μενδώνη, όσο και η Ελ. Κουντούρη «διαβεβαίωσαν ότι θα δουν το θέμα άμεσα, δίνοντας έμφαση σε αρκετά σημεία. Μάλιστα, η διευθύντρια προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, μετά από πρόσκληση του δημάρχου, δήλωσε ότι θα κατέβει ευχαρίστως στην περιοχή, προκειμένου να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους από κοντά για τις εξελίξεις».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος -καταλήγει η ανακοίνωση- δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «διαχειριζόμαστε το θέμα με σοβαρότητα, χωρίς άναρχες κραυγές, γιατί έτσι έχουμε μάθει πάντα να επιτυγχάνουμε τις θετικές εξελίξεις».

ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΔΗΜΑΡ

Αντιδρά η Ν.Ε. Μεσσηνίας της ΔΗΜΑΡ στην επέκταση των ορίων του αρχαιολογικού χώρου σε Γιάλοβα και Πετροχώρι, όπως σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Ν.Ε. Μεσσηνίας της Δημοκρατικής Αριστεράς παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία την αγανάκτηση των κατοίκων των περιοχών Γιάλοβας και Πετροχωρίου του Δήμου Πύλου - Νέστορος, η οποία προκλήθηκε από την επιχειρούμενη τελευταία από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, χωρίς προφανή λόγο, επέκταση των ορίων του αρχαιολογικού χώρου των παραπάνω περιοχών σε βάρος των ιδιοκτησιών τους, τις οποίες ουσιαστικά αχρηστεύει».
Στην ίδια ανακοίνωση, προστίθεται ότι η Ν.Ε. «τάσσεται αλληλέγγυα στις νόμιμες ενέργειες των κατοίκων για την αποτροπή των παραπάνω σχεδίων, ευελπιστώντας ότι και με τη συμπαράταξη όλων των δημοτικών παρατάξεων του δήμου θα προκριθεί τελικά λογική λύση».