Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 07:45

H μελετήτρια Μ. Φράγκου καταγγέλει: «Ο Δήμος Καλαμάτας αγνόησε τη μελέτη για τη Μαντίνεια»

H μελετήτρια Μ. Φράγκου καταγγέλει: «Ο Δήμος Καλαμάτας αγνόησε τη μελέτη για τη Μαντίνεια»

Το πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής στη Μικρή Μαντίνεια, μπροστά από τα παραλιακά καταστήματα, ήταν γνωστό εξαρχής, είχε προβλεφθεί και έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί από το έργο που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Αυτό επεσήμανε στην "Ε" η μελετήτρια του έργου - λιμενολόγος Μαριλένα Φράγκου και επέκρινε κυρίως το Δήμο Καλαμάτας, που δεν έλαβε υπόψη του τις προτάσεις της. Σημείωσε πως για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται ήπια παρέμβαση με αμμοχάλικο, όπως στο έργο που έγινε, για να συγκρατεί την άμμο και την παραλία.
«Εξαρχής υπήρχε το πρόβλημα. Το έχουμε παρακολουθήσει και το παρακολουθούμε», μας είπε η κ. Φράγκου. Μας ενημέρωσε ότι «θα γίνει παρέμβαση, το έχουμε προβλέψει» κι επέκρινε το δήμο: «Ομως, μας έκανε στην μπάντα ο δήμος και δεν μας ρώτησε. Επρεπε να ρωτήσουν το μελετητή, πριν κλείσουν τις εργολαβίες. Εξαρχής χρειαζόταν η παρέμβαση και έπρεπε να την είχαν βάλει στα τεύχη δημοπράτησης». Παρατήρησε πως έχει κάνει πρόταση και στο δήμο και στην Περιφέρεια και διευκρίνισε: «Το είχαμε προβλέψει και στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και στην ακτομηχανική μελέτη πως έπρεπε να γίνει παρέμβαση. Θα πρέπει να γίνει απορροφητικό έργο, να έχει απορροφητικό μέτωπο η παραλία. Πρέπει να συνεχιστεί η παρέμβαση με το αμμοχάλικο για να αποσβαίνει ήπια ο κυματισμός».
Επίσης, η μελετήτρια ξεκαθάρισε ότι «είναι ευαίσθητη παραλία και δεν πρέπει να χαλάσει, γι’ αυτό προτείνουμε απλά πράγματα».
Γ.Σ.