Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 11:14

Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ο καθηγητής Γρηγόρης Σκαλκέας

Γράφτηκε από την
Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ο καθηγητής Γρηγόρης Σκαλκέας

Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ανακηρύχθηκε χθες ο καθηγητής Ιατρικής Γρηγόρης Σκαλκέας, σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Ο κ. Σκαλκέας, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε σε προσωπικές του στιγμές συνδεδεμένες με την Καλαμάτα, οι οποίες όπως τόνισε του έχουν μείνει ανεξίτηλες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής στην τριετία 1942-1944 κατά την οποία φοίτησε στο Γυμνάσιο Καλαμάτας. Είπε μάλιστα ότι κατά την ίδια περίοδο κατάφερε να επιζήσει τόσο από το σεισμό όσο και από τους βομβαρδισμούς που ατυχώς έπληξαν το μικρό σπίτι όπου κατοικούσε, στην οδό Σανταρόζα 5. Αναφέρθηκε επίσης τόσο στον κίνδυνο που διέτρεξε η υγεία του κατά τη βρεφική του ηλικία όταν έπασχε από κοκκύτη και ανάγκασε την οικογένειά του να μετακομίσει από την Αρεόπολη στην Καλαμάτα, στην ημέρα “δραπέτευσής” του μαζί με δύο φίλους του από την Καλαμάτα, την 15η Αυγούστου 1944, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, αλλά και στην πρώτη φορά που είδε το ηλεκτρικό φως στην Καλαμάτα και τη λειτουργία του ηλεκτρικό τραμ - γεγονότα που του έκαναν, όπως είπε χαρακτηριστικά, μεγαλύτερη εντύπωση από ό,τι η πρώτη του παρουσία στη Νέα Υόρκη ως φοιτητής...

Ο κ. Σκαλκέας δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στη σύγχρονη εμπειρία του από την Καλαμάτα, επισημαίνοντας ότι η πόλη αναπτύσσεται συνεχώς και ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερες προοπτικές - “κρίνοντας από την πρώτη δημαρχοντία του Παναγιώτη Νίκα”, όπως είπε. Κλείνοντας πάντως την σύντομη ομιλία του, ο κ. Σκαλκέας εξέφρασε την απορία γιατί η 23η Μαρτίου, που είναι η ημερομηνία επίσημης κήρυξης της Επανάστασης και απελευθέρωσης της πρώτης ελληνικής πόλης, δεν αποτελεί και την επίσημη εθνική εορτή αντί για την 25η Μαρτίου.

Ρεπορτάζ Δημήτρης Πλεμμένος


NEWSLETTER