Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 18:28

Μεσσήνη: Καβγάς για λάστιχα χωρίς σύμβαση

Μεσσήνη: Καβγάς για λάστιχα χωρίς σύμβαση

Φωτιά έβαλαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης τα λάστιχα που άλλαξε σε φορτηγά ο πρώην αντιδήμαρχος της παράταξης Αναστασόπουλου, Δημήτρης Γαλιάτσος, χωρίς σύμβαση με τον προμηθευτή γιατί δεν υπήρχε η σχετική πίστωση.

Με αφορμή τον απολογισμό του ταμείου από την παρούσα δημοτική αρχή, ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης άφησε υπονοούμενα για κακοδιαχείριση και αδιαφανείς διαδικασίες από τους προκατόχους του. Είπε ότι πάνε στο γραφείο του προμηθευτές και ζητάνε τα λεφτά τους και μόνο αφού πιέστηκε είπε το όνομα του προμηθευτή και γιατί ζητάει τα λεφτά. Από το στόμα του δημάρχου ακούστηκαν εκφράσεις όπως «τα μαθήματα νοικοκυροσύνης κρατήστε τα, διοικήσατε και από δω και πέρα θα απολογείστε» - καθώς και πως ο δήμος επί δημαρχοντίας Στ. Αναστασόπουλου ήταν «μπάτε σκύλοι αλέστε», γιατί δεν υπήρχαν όπως είπε ούτε αποθήκες για τα υλικά ενώ γινόταν κατασπατάληση πετρελαίου κίνησης. «Χρωστάτε και προκαλείτε λες και είσαστε άγιος», είπε σε άλλη στιγμή στον Στάθη Αναστασόπουλο και έριξε τη... βόμβα: «Εχετε κάνει αγορές χωρίς νόμιμες διαδικασίες και έρχονται άνθρωποι και ζητούν τα λεφτά τους». Ενώ προκάλεσε τον τ. δήμαρχο αν θέλει να γλιτώσει το κεφάλι του και να πάνε άλλοι στη φυλακή, να καλέσει τους πρώην αντιδημάρχους Γιάννη Μπρατσιάκο και Δημήτρη Γαλιάτσο για να του πούνε τι εννοεί. 

Ο Δημήτρης Γαλιάτσος, όπως ήταν επόμενο, πήρε το λόγο και εξήγησε ότι οι οδηγοί και οι χειριστές μηχανημάτων του ζητούσαν πιεστικά να αλλάξουν τα λάστιχα των φορτηγών. Ο ίδιος χθες επικαλέστηκε την ασφάλεια της ζωής τους γιατί τα ελαστικά ήταν πολύ φθαρμένα, ενώ είπε πως τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Μάλιστα επικαλέστηκε το όνομα δημοτικού υπαλλήλου με θέση προϊσταμένου σε υπηρεσία του δήμου, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Γαλιάτσο είπε ότι μπορούν, αν δεχτεί ο προμηθευτής να πιστώσει το δήμο, να γίνουν όλες οι άλλες διαδικασίες (να παρθούν προσφορές κ.λπ.) και να πληρωθεί για τα ελαστικά το τρέχον έτος. Πράγμα ωστόσο που ο δήμαρχος επέμεινε ότι δεν έγινε, γιατί ο υπάλληλος είπε όχι. Πάντως ο Δημ. Γαλιάτσος είπε ότι περίμεναν πως θα είναι δημοτική αρχή και το 2015 οπότε θα τακτοποιείτο το όλο θέμα, ενώ τόνισε πως ούτε έκλεψαν, ούτε ζημίωσαν το δήμο. Στο Δ.Σ. μίλησε και ο Γιάννης Μπρατσιάκος ο οποίος δεν είναι πλέον δημοτικός σύμβουλος, αλλά παρίστατο. Είπε ότι ως αντιδήμαρχος Οικονομικών μπορεί να πει πως όλα λειτουργούσαν με απόλυτη διαφάνεια. Αλλά για να λειτουργήσει ένας δήμος ξέρουν όλοι ότι χρειάζονται «τυπικές παρατυπίες». Είπε ακόμα ότι για να γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού, να εγκριθεί από την Περιφέρεια και να εγκριθεί τέλος από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα περνούσε πολύς καιρός και ερχόταν χειμώνας. Οπότε αν περίμεναν οι οδηγοί θα κινδύνευαν γιατί τα λάστιχα 21 φορτηγών και μηχανημάτων ήταν εντελώς φθαρμένα. Τόνισε δε ότι «τυπολατρικά είμαι με το δήμαρχο, όμως ήταν θέμα ζωής και ζητώ να το δεχτείτε καλόπιστα». 

Ο Στάθης Αναστασόπουλος από τη μεριά του κάλεσε το Γιώργο Τσώνη να μην πετάει λάσπη και σημείωσε ότι για την αγορά τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Και πως ακόμα κι αν δεν θέλει να πληρώσει ο δήμαρχος, ο προμηθευτής μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να πάρει τα λεφτά του. 

Ο δημοτικός σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Κώστας Αποστολόπουλος τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη είναι τόσο διαβλητό, που είναι βέβαιο πως αύριο στη θέση του Στ. Αναστασόπουλου, θα είναι ο Γιώργος Τσώνης.  

Ο δήμαρχος Μεσσήνης είπε πάντως πως δεν αμφισβητεί ότι τα λάστιχα τα αγόρασαν, αλλά ζητάει να του πουν πώς θα πληρώσει τον προμηθευτή καθώς όπως είπε δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. 

Νωρίτερα είχε προηγηθεί μια σύγκρουση του Γ. Τσώνη με το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Τάσο Παπαγεωργίου, ο οποίος ζήτησε από το δήμαρχο να ξεκαθαρίσει τι εννοούσε όταν έλεγε πως ο προκάτοχός του (σ.σ. Στ. Αναστασόπουλος) θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του για να μην πάει φυλακή. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χρειάστηκε ο πρόεδρος του Σώματος Χρ. Χριστόπουλος να διακόψει για 10 λεπτά.

Ν.Κ.