Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015 19:37

Με διακοπή νερού απειλεί ο Νίκας, όσους δεν συνδέονται στην αποχέτευση σε Βέργα και Μαντίνεια

Με διακοπή νερού απειλεί ο Νίκας, όσους δεν συνδέονται στην αποχέτευση σε Βέργα και Μαντίνεια

Με την απειλή της διακοπής της ύδρευσης ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, κάλεσε χθες κατοίκους και επαγγελματίες της Βέργας και της Μικρής Μαντίνειας να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης. Επανέλαβε, ακόμα, ότι αν δεν εγκριθούν διορισμοί, ο βιολογικός καθαρισμός θα λειτουργήσει εργολαβικά, από ιδιωτική εταιρεία.

«Πρέπει να ολοκληρωθούν οι συνδέσεις σε Βέργα και Μικρή Μαντίνεια», είπε ο δήμαρχος. Παρατήρησε πως «ο ρυθμός των συνδέσεων είναι καλός, αλλά όχι αυτός που επιθυμούμε». Ενημέρωσε ότι «εξαναγκαζόμαστε να ρίχνουμε νερό για να μετακινούνται τα λύματα και να μην υπάρχουν οσμές». Ανέφερε πως «έγιναν ρυθμίσεις, διευκολύνσεις, ό,τι ζητούσαν το κάναμε. Δεν μπορεί να είμαστε τουριστική περιοχή, να κάνει μπάνιο ο κόσμος, χωρίς να συνδεόμαστε με τον αγωγό των λυμάτων».

Στη Βέργα ξεκίνησε και έργο αποκατάστασης αστοχιών στον αγωγό αποχέτευσης (το σχετικό κονδύλι ύψους 170.000 ευρώ προέρχεται από κατάπτωση εγγυητικής επιστολής). Το έργο γίνεται στην περιοχή του πάρκου Αλμυρού και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου.

Για τη σύνδεση ακινήτου με το δίκτυο αποχέτευσης η προκαταβολή παραμένει 10%. Η εξόφληση του υπολοίπου 90% γίνεται σε έως 24 μηνιαίες ισόποσες άτοκες δόσεις και κάθε δόση δεν είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του υπολοίπου 90%, η έκπτωση από 10% γίνεται 20%.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Το έργο αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού έχει τελειώσει (εξυπηρετεί 120.000 κατοίκους) και ξεκίνησε το εξάμηνο δοκιμαστικής λειτουργίας από την ανάδοχο εταιρεία. Ο κ. Νίκας επανέλαβε χθες ότι 

«αν διοριστεί κόσμος που έχουμε ζητήσει να διοριστεί, θα το λειτουργήσει η ΔΕΥΑΚ. Αν δεν διοριστούν υπάλληλοι, θα πάμε σε εταιρεία για τη λειτουργία».

Επίσης, θα συνταχθεί μελέτη για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού (κανονισμός, τιμολόγιο κ.λπ.). Η μελέτη θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και κατόπιν θα ληφθούν αποφάσεις από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ και από το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Γ.Σ.