Πέμπτη, 07 Απριλίου 2011 17:19

Σύσκεψη του Δημάρχου Μεασήνης με προέδρους τοπικών κοινοτήτων και πολιτιστικών συλλόγων

Γράφτηκε από την
Σύσκεψη του Δημάρχου Μεασήνης με προέδρους τοπικών κοινοτήτων και πολιτιστικών συλλόγων

Ευρεία σύσκεψη με τους πρόεδρους των τοπικών κοινοτήτων και των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Μεσσήνης, είχε την Πέμπτη 31 Μαρτίου ο Δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, με θέματα που άπτονται των οικονομικών του δήμου, τον προγραμματισμό πολιτιστικών εκδηλώσεων, και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων προς τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Μεσσήνης, εξήρε τον ρόλο των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων και των προέδρων των πολιτιστικών συλλόγων, τονίζοντας ότι αποτελούν τα πλέον ενεργά κύτταρα της τοπικής κοινωνίας και πως εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι απαιτητή πλέον η συνεργασία όλων για την ανάπτυξη και την συνοχή της τοπικής κοινωνίας.  Η νέα δημοτική αρχή θα πράξει κατά προτεραιότητα και θα καταβάλλει άμεσα όχι μόνο τα προβλεπόμενα από τον νόμο έξοδα κίνησης αλλά και την  πάγια προκαταβολή για την κάλυψη μικρών αλλά και άμεσων λειτουργικών αναγκών των τοπικών κοινοτήτων. Ο κ. Αναστασόπουλος όσον αφορά τα οικονομικά του Δήμου διευκρίνισε πως σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι να υπάρχει δίκαιη κατανομή και ίση αντιμετώπιση προς όλους τους δημότες και επιβεβαίωσε την διατήρηση των δημοτικών τελών ύδρευσης.

Στην συνέχεια ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Ιωάννης Μπρατσιάκος προέβει σε αναλυτική ενημέρωση για τα οικονομικά του δήμου και τον εξορθολογισμό στον οποίο προχώρησε η Δημοτική Αρχή στα τέλη φωτισμού και καθαριότητας.
Όσον αφορά στον προγραμματισμό πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής είναι η διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο της οποίας θα στηριχθούν, στο μέτρο του δυνατού, τα έθιμα του τόπου μας.  Επιπλέον, ο Δήμαρχος Μεσσήνης, ζήτησε τη συνεργασία των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων με τους πρόεδρους των πολιτιστικών συλλόγων, ώστε και με τη συνδρομή του Δήμου μέσω της παροχής μέσων, υλικών και μηχανημάτων, να νοικοκυρευτούν τα χωριά. Ο κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε ακόμα τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας για τις διεκδικήσεις του Δήμου, όσον αφορά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επιπροσθέτως ο Δήμαρχος ανέφερε πως θα εκχωρηθούν αρμοδιότητες για διάφορα ζητήματα στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες  θα αναλυθούν παρακάτω από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Αθανασόπουλο.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών κα Ελένη Τσέλιου αναφέρθηκε στη δημιουργία Δικτύου Εθελοντών και τη δημιουργία Πολιτιστικών Κέντρων σε Δημοτικά Ακίνητα, για την λειτουργία των οποίων θα εκδοθεί σχετικός Κανονισμός. Τον έλεγχο τήρησης του Κανονισμού Λειτουργίας θα έχουν οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων. Η χρήση τους θα γίνεται κατόπιν γραπτού αιτήματος από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους με την ευθύνη της καθημερινής λειτουργίας και τήρησης του Κανονισμού. Τα λειτουργικά έξοδα αναλαμβάνει ο Σύλλογος και τη χορήγηση των μέσων για την συντήρηση του χώρου ο Δήμος (υλικά, μηχανήματα). Επίσης, εξήγγειλε την καθιέρωση του θεσμού της Υιοθεσίας Δημοτικών Χώρων Αναψυχής (Παιδικές Χαρές, Πλατείες, Σημεία Συνάντησης πληθυσμού, κλπ) . Η «Υιοθεσία» του χώρου θα γίνεται με ειδική σύμβαση, στο πλαίσιο της οποίας ο Σύλλογος θα αναλαμβάνει τη συντήρηση, καθαριότητα, καλλωπισμό και γενικότερα τη φροντίδα του χώρου, με τη συνδρομή και μέσα του Δήμου (υλικά, μηχανήματα, κλπ).

Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικής Μέριμνας κ. Γιώργος Αθανασόπουλος μίλησε για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων προς τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και συγκεκριμένα είπε ότι με απόφαση Δημάρχου, θα εκχωρηθούν οι εξής αρμοδιότητες:
κυρίου επαγγέλματος,
εκτροφής ζώων,
καλλιέργειας  παραγωγής αγροτικών προϊόντων,
έκδοσης άδειας αγροτικού αυτοκινήτου,
γνήσιου της υπογραφής,
ακριβές αντίγραφο.

Εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων και των πολιτιστικών συλλόγων που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη υπέβαλαν διάφορα αιτήματα, σχετικά με τη συχνότητα καθαριότητας των χωριών τους καλοκαιρινούς μήνες, τον τρόπο εκτίμησης των Τελών Ακίνητης Περιουσίας με επικαιροποιημένη καταγραφή των τετραγωνικών των ακινήτων, τη διαδικασία εκχώρησης των αρμοδιοτήτων και επιπλέον τέθηκε θέμα συντονισμού των συλλόγων που  είναι ενεργοί  για την προαγωγή του πολιτισμού και του εθελοντισμού.

Από το Δήμο Μεσσήνης


NEWSLETTER