Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 10:46

Ο Νίκας καθησύχαζε τους πολίτες για το ΓΠΣ

Γράφτηκε από την

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας πήρε πάνω του την υπόθεση του ΓΠΣ όταν έγινε δημόσια ενημέρωση από τον τότε αντιδήμαρχο Γ. Σπίνο, που ζήτησε άμεση κινητοποίηση. Διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί λύση στα προβλήματα και κάλεσε τους πολίτες να μην σπεύσουν να… βγάλουν άδειες. Τα στοιχεία αυτά που αναδεικνύουν τις ευθύνες του κ. Νίκα για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, τον ερασιτεχνισμό στην διαχείριση του προβλήματος και την υποτίμηση της έκτασης που έχει, αποκαλύπτουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του 2010.

Παίρνοντας το λόγο ο αντιδήμαρχος Γ. Σπίνος προειδοποίησε: "Ηρθε και επίσημα η γνωμοδότηση του ΣΧΟΠ της Περιφέρειας για το ΓΠΣ και

επιβεβαιώνουν αυτά που ανεπίσημα μάθαμε, δυστυχώς. Ζητούν από την Τεχνική

Υπηρεσία του δήμου να ζητήσει επίσημα από τους μελετητές να καταθέσουν στο γενικό γραμματέα της Περιφέρειας το ΓΠΣ του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας με τις εξής τροποποιήσεις: την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, την απαγόρευση χρήσης κατοικίας πάνω από τα όρια της πολεοδομικής μελέτης της Βέργας και στην περιοχή του Μπουρνιά. Ηδη ομάδα των μηχανικών του Σχεδίου Πόλης επεξεργάζεται την πολυσέλιδη αναφορά του ΣΧΟΠ για να δουν εάν υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Παρά του ότι παραβρέθηκα εγώ και επιτελείο τεχνικών του δήμου όταν συζητούσαν το θέμα στην επιτροπή του ΣΧΟΠ και παρ' ότι είχαν αντιρρήσεις ως προς την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν μου επετράπη να μπω μέσα και δεν μου ζήτησαν να δώσω διευκρινίσεις. Ζητούν πλέον επίσημα από την Τεχνική Υπηρεσία να προωθήσει αυτές τις σοβαρές τροποποιήσεις στους μελετητές. Δηλαδή δεν υπολογίζουν καθόλου την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό που μπορώ να ζητήσω εγώ στην τελευταία συνεδρίαση είναι να είναι από τα πρώτα βασικά θέματα στην επόμενη πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να συζητηθεί και να προλάβουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην κινηθούν οι διαδικασίες και να μην προχωρήσουν αυτές οι τροποποιήσεις".

Ο δήμαρχος Παν. Νίκας δεν φείσθηκε… διαβεβαιώσεων, κρίνοντας μάλιστα το Συμβούλιο Χωροταξίας ως… αναρμόδιο: "Παρακαλώ τον κόσμο να μην σπεύσει να βγάλει άδειες. Ενα γνωμοδοτικό όργανο έκανε μία γνωμοδότηση. Δεν υπάρχει καμία απόφαση ούτε από τον κ. Χατζημιχάλη ούτε από τον καθ'  ύλην αρμόδιο. Εχει τεθεί το θέμα και στον κ. Τατούλη και στον κ. Αποστολόπουλο. Βεβαίως πρέπει να προλάβουμε κάποιες εξελίξεις, αλλά δεν μπαίνουν ζητήματα ούτε για τα οκτώ στρέμματα, ούτε για τα πάνω από τα τέσσερα στρέμματα. Μπαίνει ένα ζήτημα για κάτω από τα τέσσερα στρέμματα, αλλά μπαίνει με μία γνωμοδότηση ενός οργάνου αναρμόδιου να αποφασίσει και που έχει μόνο εισηγητικό χαρακτήρα. Γι' αυτό παρακαλώ κανένας πολίτης να μην φοβηθεί και να μην τρέξει για σχετικές διαδικασίες. Ο Δήμος Καλαμάτας θα αγωνιστεί, θα το παλέψει και νομίζω θα υπάρξει η κατάλληλη επικοινωνία με τα όργανα που θα αποφασίσουν και δεν θα έχουμε πρόβλημα. Προς Θεού να μην προκληθεί κάποιος πανικός και ζημιωθούν άνθρωποι. Ποια Τεχνική Υπηρεσία; Τι είναι η Τεχνική Υπηρεσία; Δεν θα πάρει εντολές; Χωρίς το Δημοτικό Συμβούλιο και το δήμαρχο δεν είναι τίποτα. Παρακαλώ να κλείσει το θέμα εδώ. Το χειρίζομαι προσωπικά από δω και πέρα".