Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 10:48

Σε οικονομικό αδιέξοδο ο Δήμος Μεσσήνης

Γράφτηκε από την

 

Δεν φανταζόταν ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος ότι η κυβέρνηση θα εμφανιζόταν τόσο ανακόλουθη στην τήρηση των υποχρεώσεών της προς τους δήμους, οι οποίοι -όπως και αυτός της Μεσσήνης- έχουν περιέλθει, όπως είπε, σε «ζοφερή» οικονομική κατάσταση.

Αυτό υποστήριξε ο Στ. Αναστασόπουλος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, στην οποία -από κοινού με τον επί των οικονομικών αντιδήμαρχο Γιάννη Μπρατσιάκο- δήλωσαν ότι η Πολιτεία οφείλει 6 εκατομμύρια ευρώ στο Δήμο Μεσσήνης, κυρίως από το πρόγραμμα «Θησέας».

Σε σχετική παρατήρηση της «Ε» ο δήμαρχος εξέφρασε τη θέση ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δήμος στη διαχείριση της καθημερινότητας έχουν ως αποκλειστικό υπεύθυνο την οικονομικά ανακόλουθη κυβέρνηση -δεδομένου, όπως είπε, ότι τις δανειακές του υποχρεώσεις ο Δήμος Μεσσήνης είναι σε θέση να τις καλύπτει χωρίς πρόβλημα.

Ως χαρακτηριστικό δείγμα ανακολουθίας της Πολιτείας, ο δήμαρχος Μεσσήνης ανέφερε ότι το υπουργείο Εσωτερικών μόλις χθες γνωστοποίησε ότι αναστέλλει ακόμα και την μέσω ΑΣΕΠ πρόσληψη των 42 συμβασιούχων 8μηνιτών. Ο δήμος προγραμμάτιζε να τους απασχολήσει στην υπηρεσία της καθαριότητας, καλύπτοντας τη μισθοδοσία τους με τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη.

«Είναι ανακόλουθη, επομένως, η στάση της κεντρικής εξουσίας. Δεν είναι δυνατό να τους πούμε ότι με αυτό τον τρόπο κάνουν περιστολή δαπανών, δεν φανταζόμασταν ότι θα είχε τέτοια στάση η Πολιτεία» δήλωσε ο Στ. Αναστασόπουλος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «όπως πάει, θα υποχρεωθούμε να δώσουμε τα κλειδιά του δήμου στο Ραγκούση».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ι. Μπρατσιάκος εξέφρασε ανησυχίες για τις συνεχείς περικοπές προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση -φέτος, είπε, η χρηματοδότηση είναι η μισή από την περσινή, πρόσθεσε δε ότι αναμένονται και επιπλέον μειώσεις στα λειτουργικά.

Παράλληλα γνωστοποίησε τα αποτελέσματα της απογραφής που διενεργήθηκε στο Δήμο Μεσσήνης, η οποία -όπως είπε- διαπίστωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο οφείλει να του αποδώσει συνολικά περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ, είτε μέσω προγραμμάτων όπως «Θησέα», ΕΤΕΡΠΣ, ΕΣΠΑ, είτε μέσω οργανισμών όπως ο ΟΣΚ, είτε μέσω υπουργείων, όπως το Εσωτερικών και το Πολιτισμού.

Την ίδια στιγμή, οι υποχρεώσεις του δήμου προς τρίτους -κυρίως προς εργολάβους- φθάνει τα 8 εκατομμύρια ευρώ, με τα μισά από αυτά να αφορούν έργα, ολοκληρωμένα ή συνεχιζόμενα, του «Θησέας».

Τέλος, ο Ι. Μπρατσιάκος, επισήμανε ότι οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου Μεσσήνης ανέρχονται σε 2,8 εκατομμύρια ευρώ και εξυπηρετούνται χωρίς πρόβλημα -εξέφρασε όμως ζωηρή ανησυχία για τα 2,3 εκατομμύρια που προέκυψαν αιφνιδιαστικά, ως ληξιπρόθεσμο και επιβαρημένο με τόκους δάνειο της πρώην Κοινότητας Πεταλιδίου.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER