Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 15:05

Τσώνης: «Δεν μπορεί να πληρώσει πρόστιμα για χωματερές ο δήμος»

Τσώνης: «Δεν μπορεί να πληρώσει πρόστιμα για χωματερές ο δήμος»

Δεν μπορούν να βρουν χώρο για την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών τους στο Δήμο Μεσσήνης: Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της "Ε", είπε ότι υπάρχει μια προσφορά, αλλά δεν αποκαλύπτει πού θα μπορούσαν να πάνε τα σκουπίδια του δήμου για επεξεργασία. Την ίδια στιγμή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ύψους 440.000 ευρώ. 

Για το θέμα αυτό, όπως είπε ο δήμαρχος, ενημέρωσε σχετικά και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, στη μεταξύ τους συνάντηση την περασμένη Παρασκευή. Στην περίπτωση μάλιστα που επιβληθούν τα πρόστιμα και ο... λογαριασμός επιβαρύνει τους δήμους, ο κ. Τσώνης ξεκαθάρισε ότι θα βάλει λουκέτο στις υπηρεσίες: «Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα, δεν μπορούμε να πληρώσουμε πρόστιμα 440.000 ευρώ - και αν μας τα κόψουν από τους ΚΑΠ, ο δήμος απλά θα βάλει λουκέτο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Τσώνης πρόσθεσε πως για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνεται η νέα δημοτική αρχή Μεσσήνης, η οποία μετρά 4 μήνες στο τιμόνι του δήμου, αλλά το πρόβλημα με τα σκουπίδια έφτασε στο μη περαιτέρω εξαιτίας πολιτικών που ακολουθήθηκαν σε βάθος χρόνου. «Εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε το δήμο ζωντανό, να τον κρατήσουμε ανοιχτό - δηλαδή να κοιτάξουμε την καθημερινότητά μας, και εννοείται πως το έθεσα στον υπουργό. Η απάντηση ήταν ότι θα αναρτηθεί σύντομα ο καινούργιος εθνικός σχεδιασμός», είπε συμπληρωματικά. 

Στο μεταξύ η δημοτική αρχή -όπως είπε ο δήμαρχος- έχει έτοιμο φάκελο για τα σκουπίδια και αυτή την εβδομάδα: «Θα επισκεφτούμε πάλι τους αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα και θα τους παραδώσουμε αυτό που έχουμε ετοιμάσει», σημείωσε. 

Σχετικά με την εξεύρεση χώρου και τη σχετική δημοπράτηση από το δήμο για την προσωρινή διαχείριση, ο κ. Τσώνης είπε πως δύσκολα θα βρεθεί κάτι, αν και «υπάρχει μια προσφορά και την εξετάζουμε - και βέβαια δεν καθόμαστε, ψάχνουμε συνεργασίες με άλλους δήμους. Ολοι οι δήμοι είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ν.Κ.