Τρίτη, 10 Μαϊος 2011 22:00

Με αντιδράσεις για συμβούλους η ψήφιση του προϋπολογισμού στο Δ.Σ. Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον
Με αντιδράσεις για συμβούλους η ψήφιση του προϋπολογισμού στο Δ.Σ. Μεσσήνης

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε χθες το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης τον ύψους 26,6 εκατομμυρίων ευρώ φετινό προϋπολογισμό του δήμου, καθώς σύσσωμες οι μειοψηφίες καταψήφισαν όλες τις δαπάνες, εκτός από αυτές που αφορούν συνεχιζόμενα έργα και τη μισθοδοσία του προσωπικού - χωρίς όμως να αποφευχθούν οι εντάσεις.
Χαρακτηριστικότερη στιγμή αποτέλεσε η αποχώρηση -όπως εκλήφθηκε- του δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκο Τζώρτζη για λαϊκισμό, μόλις ο δεύτερος χαρακτήρισε άδικο τον προϋπολογισμό και επέκρινε τη δημοτική αρχή για αύξηση των δημοτικών τελών στην περιφέρεια του διευρυμένου δήμου.
Ο δήμαρχος επανήλθε αργότερα ωστόσο, με έγγραφα τα οποία -όπως υποστήριξε- αποδεικνύουν ότι είναι αβάσιμες οι αιτιάσεις του Ν. Τζώρτζη. Και πρόσθεσε ότι οι ενστάσεις του θα μπορούσαν να είχαν τεθεί στη σχετική συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, από την οποία -όπως είπε ο Στ. Αναστασόπουλος- οι μειοψηφίες επέλεξαν να αποχωρήσουν.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στην επικριτική τοποθέτησή του χαρακτήρισε επίσης αδικαιολόγητη σπατάλη -εν μέσω της γενικότερης οικονομικής κρίσης- την παρουσία 7 αντιδημάρχων, αλλά και τη σχεδιαζόμενη από τη δημοτική αρχή πρόσληψη 6 ειδικών συμβούλων και ενός δημοσιογράφου.
Τέτοιες πρακτικές, είπε ο Ν. Τζώρτζης, αποδεικνύουν ότι στη δημοτική αρχή -κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού- δεν υπήρξε ουσιαστική συναίσθηση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και των δυσχερειών του κόσμου. Παρά ταύτα, συνεχάρη τον αρμόδιο για τα οικονομικά αντιδήμαρχο Γιάννη Μπρατσιάκο και την οικονομική υπηρεσία για την προσπάθεια που κατέβαλαν.
Επικριτικός ήταν και ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κώστας Αποστολόπουλος, δηλώνοντας ότι το σκεπτικό του προϋπολογισμού είναι βασισμένο στο μνημόνιο και στοχεύει στην περαιτέρω αφαίμαξη του λαού. Εστίασε παράλληλα σε ορισμένες αδικαιολόγητα υψηλές -όπως είπε- πιστώσεις, που προορίζονται μεταξύ άλλων για ειδικούς συνεργάτες αλλά και για δημόσιες σχέσεις - και κατέληξε δηλώνοντας ότι συναινεί μόνο στις εγγραφείσες πιστώσεις που αφορούν τα συνεχιζόμενα έργα και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δήμου Μεσσήνης.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Μπρατσιάκος, εισηγούμενος τον προϋπολογισμό του δήμου, τον χαρακτήρισε “φτωχό” αλλά και “αναπτυξιακό”, χωρίς υπερεκτιμημένα στοιχεία και χωρίς δάνεια για τις λειτουργικές ανάγκες. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι θα υλοποιηθεί κατά 99%.
Ορθολογικό και μη άδικο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Στραβόλαιμος.
Εντάσεις, μικρότερου... βεληνεκούς ωστόσο, υπήρξαν και μεταξύ των αντιδημάρχων Σπύρου Κοντοθανάση και Γιώργου Στραβόλαιμου - αλλά με καθαρά τοπικιστικό περιεχόμενο, με αφορμή επικρίσεις που ακούστηκαν για “ρίξιμο” του Πεταλιδίου σε σχέση με τα προγραμματιζόμενα έργα, ενδεχομένως λόγω των οφειλών του, όπως πιθανολόγησαν τόσο ο Γ. Στραβόλαιμος όσο και ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Γαλιάτσος.
Σύμφωνα με την εισήγηση, στον φετινό προϋπολογισμό του Δήμου Μεσσήνης τα τακτικά έσοδα εκτιμώνται σε 10,2 εκατ. ευρώ - με κύριες πηγές τα ανταποδοτικά τέλη που φτάνουν τα 2,6 εκατομμύρια και τις πιστώσεις από την Πολιτεία οι οποίες αναμένονται σε 6,3 εκατ. ευρώ. Στα έκτακτα έσοδα, τη μερίδα του λέοντος έχει το Τεχνικό Πρόγραμμα ύψους 8,7 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τα έξοδα, σημαντικό μερίδιο αφορά την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του δήμου που εκτιμώνται -μεταξύ άλλων- για τις διοικητικές υπηρεσίες 6,1 εκατ. ευρώ, για την τεχνική υπηρεσία 5,1 εκατομμύρια, για την υπηρεσία ύδρευσης - αποχέτευσης 4,8 εκατομμύρια και για τον πολιτιστικό, αθλητικό και κοινωνικό τομέα 4,4 εκατ. ευρώ.


NEWSLETTER