Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015 16:13

Ορθή διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων ζητάει από επαγγελματίες ο Δήμος Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Ορθή διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων ζητάει από επαγγελματίες ο Δήμος Καλαμάτας

«Τα ζωικά υποπροϊόντα απαγορεύεται να απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων του δήμου», επισημαίνει η Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων του Δήμου Καλαμάτας. Και καλεί κρεοπώλες και ψαράδες να ενταχθούν σε πρόγραμμα ορθής διαχείρισης υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης Κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, τα υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης (οστά, μη βρώσιμα εντόσθια, αίμα, λίπη, τεμάχια κρέατος κ.λπ.) που προκύπτουν από σφαγεία, εργαστήρια επεξεργασίας κρέατος, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και πολυκαταστήματα τροφίμων, απαγορεύεται να διατίθενται ανεξέλεγκτα σε ΧΥΤΑ».

Η αρμόδια υπηρεσία του δήμου παρατηρεί πως «οι επιχειρήσεις παραγωγής, επεξεργασίας, μεταποίησης και λιανικής πώλησης τροφίμων οφείλουν σύμφωνα με τα παραπάνω να εξασφαλίζουν την ορθή διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων (ΖΥΠ) που παράγουν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη σύναψη σύμβασης με πιστοποιημένη εταιρεία διαχείρισης ΖΥΠ». Και προσθέτει: «Ως εκ τούτου, τα ζωικά υποπροϊόντα απαγορεύεται να απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων του δήμου, απαγόρευση η οποία αναφέρεται ρητά και στην παράγραφο ζ του άρθρου 10 του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας». 

Η υπηρεσία παρακαλεί «για τη συνεργασία των καταστηματαρχών (κρεοπωλεία - ιχθυοπωλεία), προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Για το σκοπό αυτό οι αντίστοιχοι επαγγελματίες πρέπει να ενταχθούν σε πρόγραμμα ορθής διαχείρισης των ΖΥΠ, λαμβάνοντας την απαιτούμενη ενημέρωση από:

Το Δήμο Καλαμάτας στα τηλέφωνα: 27213 60853 - 60858 - 60851. Τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στα τηλέφωνα: 27213 66409 - 66407. Το Σωματείο Κρεοπωλών Ν. Μεσσηνίας τηλ: 27210 21702».


NEWSLETTER