Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015 21:13

«Μη σύννομη» η διάνοιξη δρόμων στο δίκτυο "Natura" στην Τριφυλία

«Μη σύννομη» η διάνοιξη δρόμων στο δίκτυο "Natura" στην Τριφυλία

Τη διάνοιξη δρόμων εντός του οικολογικού δικτύου "Natura 2000" στην Τριφυλία ερεύνησε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου, η διάνοιξη των δρόμων κρίθηκε «μη σύννομη».

Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεση για το 2014 που υπέβαλε ο κ.  Ρακιντζής στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρονται τα εξής:

«∆ιάνοιξη δρόμων και οικοδόμηση σε Τόπο Κοινοτικής Σημασίας στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας. 

Ο ΓΕ∆∆ συγκρότησε Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου με εντολή τον έλεγχο Νομιμότητας Πράξεων και Ενεργειών που σχετίζονταν με υπόθεση διάνοιξης δρόμων και οικοδόμησης σε Τόπο Κοινοτικής Σημασίας στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας, εντός του οικολογικού δικτύου "Natura 2000". 

Ο εν λόγω έλεγχος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διάνοιξη και κατασκευή των εν λόγω δρόμων ήταν μη σύννομη. Κατά συνέπεια οι δρόμοι αυτοί δεν τέθηκαν σε κοινή χρήση με νόμιμο τρόπο, δεν καλύπτουν τις από το νόμο προβλεπόμενες προϋποθέσεις για να θεωρούνται κοινόχρηστοι και δεν είναι εφαρμόσιμες πολεοδομικές διατάξεις που σχετίζονται με την ύπαρξη κοινοχρήστων δρόμων.

Ο έλεγχος κατέδειξε την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας έκδοσης του προεδρικού διατάγματος, που θα καθορίσει τις ζώνες προστασίας και τις επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή, η οποία είναι ενταγμένη στο Δίκτυο "Natura 2000". 

Επειδή το φαινόμενο καθυστέρησης της θεσμοθέτησης των προστατευομένων περιοχών είναι μάλλον γενικευμένο, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η πολυετής αυτή καθυστέρηση, αφενός βλάπτει τις ίδιες τις περιοχές, αφού δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία τους, αφετέρου εμποδίζει την ορθολογική ανάπτυξη εντός των περιοχών, αφού δεν τίθενται ασφαλώς καθορισμένοι όροι για την επίτευξη της ανάπτυξης αυτής, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία σχεδιασμού και σύμφωνα με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία».