Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015 19:25

Τριχείλης: "Τη συνδρομή των συμπολιτών απαιτεί η επόμενη ημέρα για τη Νεάπολη"

Τριχείλης: "Τη συνδρομή των συμπολιτών απαιτεί η επόμενη ημέρα για τη Νεάπολη"

«Είναι σαφώς επισκέψιμη η περιοχή της Νεάπολης. Η ζωή επανήλθε στους φυσιολογικούς ρυθμούς, με την πλήρη αποκατάσταση των υποδομών και την άμεση επιδοματική πολιτική του Δήμου προς τους πληγέντες» από την μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε πριν 10 ημέρες την περιοχή, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης,

 

Ο κ. Τριχείλης σημειώνει ότι είναι αναγκαίο να μην σταματήσει η τουριστική κίνηση και εκτιμά ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η εισροή των ντόπιων και ξένων επισκεπτών, που απολαμβάνουν κάθε χρόνο τις κρυστάλλινες ακρογιαλιές, τα ιστορικά μνημεία και τα γραφικά τοπία του ανατολικού άκρου της Λακωνίας.

«Ο τόπος έχει ανάγκη την μέριμνα των συνανθρώπων μας» τονίζει ο δήμαρχος, ο οποίος στη διάρκεια της 16ετούς θητείας του στα κοινά έχει αντιμετωπίσει και άλλες καταστροφές (παγετός, φωτιές). «Αλλά όχι σαν αυτήν, είναι βιβλική», σημειώνει, αναφερόμενος στις τεράστιες και σε βάθος χρόνου ζημιές που έπληξαν την παραγωγή και το περιβάλλον, σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα.

Η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε δεκάδες κατοικίες, χιλιάδες στρέμματα αγροτοκαλιεργειών και 110.000 ελαιόδεντρα, ενώ επλήγει σημαντικά η κτηνοτροφία και το περιβάλλον.

Η Πολιτεία ενδιαφέρθηκε άμεσα, και η επίσκεψη των αναπληρωτών υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Βαγγέλη Αποστόλου και Γιάννη Τσιρώνη, δρομολόγησαν τις διαδικασίες καταγραφής και προώθησης των διαδικασιών αποκατάστασης, «ωστόσο η έλλειψη ρευστότητας της χώρας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την αμεσότητα της αποκατάστασης», επισημαίνει ο δήμαρχος. Οι αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ και κατόπιν εγκρίσεως της ΕΕ αναμένεται να καθυστερήσουν πολλούς μήνες, ενώ πρέπει να κατασκευαστούν άμεσα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στο μέτωπο των 15 χλμ της πλαγιάς του βουνού πάνω από την πόλη, «διαφορετικά τον χειμώνα θα θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές». Πρέπει να κατασκευαστούν φράγματα από κορμοδέματα για να ανακόπτεται η ένταση της ροής που θα προκαλέσει η βροχή, να καθαριστούν τα ρέματα για να βοηθηθεί η διέλευση του νερού προς την θάλασσα, να σταθεροποιηθούν κάποιο μεγάλοι βράχοι ώστε να μην κατολισθήσουν και «βεβαίως όλα αυτά είμαι άμεσης ανάγκης και υψηλού κόστους, ίσως 7-9 εκ ευρώ», επισημαίνει.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή, βεβαιώνει ο κ Τριχείλης, λειτουργήσαμε άμεσα. Καταγράψαμε τις ζημιές και από το ταμείο Πρόνοιας του Δήμου επιδοτήσαμε με το ποσό των 2.000 ευρώ αυτούς που τα σπίτια τους καταστράφηκαν ολοσχερώς και με 1.000 ευρώ όσων έπαθαν μικρότερες ζημιές, ενώ δόθηκαν και από 600 ευρώ σε αρκετούς άλλους για άμεση ανακούφιση. Επίσης δόθηκαν έκτακτα βοηθήματα για αγορά ζωοτροφής και άλλες ανάγκες, ενώ διανεμήθηκαν χρήματα και προϊόντα που μας απέστειλαν συμπατριώτες μας. Μεταξύ αυτών και ο γνωστός ποινικολόγος Χρήστος Μανέας γνωστός για τις δωρεές του σε σχέση με τις ανάγκες του στρατού στέγαστρα για τα αεροσκάφη, παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς σε μονάδες της μεθορίου, κλινικές και κέντρα υγείας, πινακοθήκες κλπ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μανέας, η αντίδραση του «ήταν άμεση στην ανάγκη των συνανθρώπων μας και σε απευθείας συνεννόηση του με εργοστάσιο ζωοτροφής του νομού Ημαθίας» φρόντισε για την αποστολή 20 τόνων ζωοτροφής και στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με άλλους φορείς για την αποστολή ειδών διατροφής πρώτης ανάγκης. «Πρέπει να ενισχύουμε τους συνανθρώπους μας. Αν τους αφήσουμε στο έλεος του θεού θα καταστραφεί σε πρώτη φάση η κτηνοτροφία και θα αναγκαζόμαστε να εισάγουμε ξοδεύοντας χρήματα τα οποία άλλωστε δεν μας περισσεύουν», υπογράμμισε, προτρέποντας τους συνανθρώπους μας σε αυτήν την πρακτική.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μονεμβασιάς απευθύνει ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συνέδραμαν και συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ομαλότητας στην περιοχή και γνωστοποίησε πως με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων να βοηθήσουν διατίθεται ο λογαριασμός της «Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Μονεμβασιάς» στην ALPHA BANK με κωδικό ΙΒΑΝ GR32 0140 6180 6180 0200 1000 040 και αιτιολογία κατάθεσης «Αποκατάσταση πυρόπληκτων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ