Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015 16:29

Ομόφωνο ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για τις αστυνομικές υπηρεσίες

Γράφτηκε από τον
Ομόφωνο ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για τις αστυνομικές υπηρεσίες

Την πλήρη αντίθεσή του στο κλείσιμο αστυνομικών τμημάτων στην Τριφυλία εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας που συνεδρίασε τη Δευτέρα το βράδυ, με μοναδικό θέμα το συγκεκριμένο, καθώς μετά την πρόταση που έχει κατατεθεί για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, προβλέπεται κλείσιμο των τμημάτων σε Φιλιατρά, Γαργαλιάνους, Κοπανάκι, καθώς και της Τροχαίας Κυπαρισσίας. 

Αυτό που τονίστηκε στο Συμβούλιο είναι πως όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσουν τα τμήματα αλλά να γίνει και πλήρης στελέχωση των υπαρχόντων. Επισημάνθηκαν επίσης οι ιδιαιτερότητες που έχει η περιοχή της Τριφυλίας με την μεγάλη έκταση και τις χιλιομετρικές αποστάσεις, η ύπαρξη τριών μεγάλων αστικών κέντρων, η παρουσία μεγάλου αριθμού αλλοδαπών λόγω των αγροτικών εργασιών, αλλά και η ανάπτυξη που έχει η περιοχή η οποία πρέπει να είναι σε ένα κλίμα ασφάλειας για τον πολίτη. 

Το Συμβούλιο κατέληξε σε ένα κοινό ψήφισμα, όπου οι βασικές του αρχές βρήκαν σύμφωνες όλες τις δημοτικές παρατάξεις και θα συνταχθεί άμεσα, προκειμένου να σταλεί προς όλους. Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξουν δυναμικές και διαρκείς αντιδράσεις, όπως και επίσκεψη στο υπουργείο ώστε να επισημανθούν οι θέσεις του Συμβουλίου. Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η πολύ μικρή παρουσία κόσμου και η απουσία φορέων της περιοχής, οι οποίοι ωστόσο δεν είχαν κληθεί.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας στην τοποθέτησή του, επισήμανε ότι «όταν μιλάμε για μεταρρύθμιση λογικό θα ήταν να είχαμε ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων σε προσωπικό. Αντί αυτού η κυβέρνηση είχε άλλες προτεραιότητες, είχε τις καθαρίστριες και την ΕΡΤ, δεν ήταν προτεραιότητα ο διορισμός αστυνομικών, όπως και γιατρών». Στη συνέχεια τόνισε πως το κλείσιμο των ΑΤ δημιουργεί μια εικόνα εγκατάλειψης στην περιοχή, όπου θα… χορεύουν οι παραβάτες. Μίλησε για τη μεγάλη έκταση που έχει ο δήμος ο οποίος δεν μπορεί να αστυνομευτεί από ένα τμήμα, όπως και για τη μεγάλη τουριστική μονάδα της Costa Navarino, που βρίσκεται μια ανάσα από τους Γαργαλιάνους, η οποία δεν νοείται -όπως είπε- να αστυνομεύεται από την Πύλο. «Μας είναι δύσκολο να κλείσουν τα ΑΤ, δεν μπορούμε να δεχθούμε υποβάθμιση στη ζωή μας. Σαν δήμος είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τις όποιες κτηριακές παροχές χρειάζονται» τόνισε. Και πρόσθεσε πως αφού καταλήξουν σε μια απόφαση θα καλέσουν όλους τους πολιτικούς να πάρουν θέση και θα ξεσηκώσουν την τοπική κοινωνία: «Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε στις πιο ακραίες αντιδράσεις».

Στη σημαντική έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στη Μεσσηνία στάθηκε ο πρόεδρος των Αστυνομικών Μεσσηνίας Γιάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτό θα πρέπει να μπει στις βασικές διεκδικήσεις του δήμου, καθώς χωρίς προσωπικό και έτσι όπως είναι σήμερα τα τμήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως πρέπει. «Με την κατάργηση οργανικών θέσεων που έγινε στη Μεσσηνία από 70 θέσεις έλλειμμα που είχε, τώρα εμφανίζεται να έχει και πλεόνασμα» ανέφερε. Από εκεί και πέρα τόνισε ότι αντιδρούν με το σχέδιο σε ό,τι αφορά την Τριφυλία, η οποία δεν μπορεί να έχει μόνο μια υπηρεσία καθώς οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, καθώς όπως είναι σήμερα η κατάσταση δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε μπορεί να βγει έξω περιπολικό με ένα άτομο» είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε δε πως οι αποφάσεις ακόμη δεν είναι ειλημμένες και υπάρχει περιθώριο για παρεμβάσεις, αρκεί να γίνουν με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα, ζητώντας παράλληλα να επανέλθουν και οι οργανικές θέσεις που έχον κοπεί.

Ο αστυνομικός Σωτήρης Μπουγάς, εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ, επισήμανε και αυτός από την πλευρά του τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στην περιοχή και τόνισε πως δεν πρέπει να κλείσει κανένα ΑΤ.

Από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος τόνισε καταρχήν ότι κακώς δεν είχαν προσκληθεί στο Συμβούλιο φορείς και πολιτικοί. Από εκεί και πέρα υπογράμμισε ότι είναι λυπηρό γεγονός να κλείνουν τα ΑΤ, απεναντίας θα πρέπει να ενισχυθούν. Πρότεινε δε να αντιδράσουν δυναμικά και αφού παρθούν αποφάσεις να πάει ο δήμαρχος με τους βουλευτές στον υπουργό.

Ο Επαμεινώνδας Βουδούρης επισήμανε και αυτός ότι είναι αναγκαίο να πάει ο δήμαρχος με όλες τις δημοτικές παρατάξεις στο υπουργείο. Από εκεί και πέρα τόνισε πως η περικοπή των οργανικών θέσεων και η αναδιάρθρωση έχει αποφασιστεί με το νόμο 4249 που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Πρότεινε δε να γίνει μια ομάδα που θα συντονίζει όλες τις κινήσεις και αντιδράσεις του δήμου. 

Ο Σαράντος Κουκούμης υπογράμμισε πως το κράτος έχει συνέχεια και έτσι τις προηγούμενες αποφάσεις υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση. «Πρέπει να απαιτήσουμε την ενίσχυση των ΑΤ» είπε, ενώ τόνισε πως «στην Τριφυλία πάμε από το κακό στο χειρότερο γιατί δεν υπάρχει διάθεση για αγώνα, χρειάζεται πρόταση αγωνιστικής διεκδίκησης».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας σημειώνοντας πως τα θέματα υγείας και ασφάλειας δεν είναι μόνο θέμα αριθμών, ούτε πρέπει να πέσουν στο λούκι του αιτήματος μόνο για στελέχωση και τίποτα άλλο. Ανέφερε πως το ζήτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα και τόνισε ότι χρειάζεται συμπαγής αντίδραση για να αποκτήσουν μια δυνατή φωνή. Καταλήγοντας τόνισε πως και το ζήτημα της ασφάλειας πρέπει να γίνει "casus belli" για την Τριφυλία.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER