Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016 13:15

Ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει το Κοινωνικό Ιατρείο 

Γράφτηκε από τον
Ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει το Κοινωνικό Ιατρείο 

Ο Δήμος Καλαμάτας θα συμβάλει ώστε η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου να μην ανασταλεί ούτε μία μέρα, δεσμεύτηκε ο δήμαρχος προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Και αν οι υπεύθυνοι του Ιατρείου δε θέλουν τη στέγαση στην Καρδιολογική Κλινική που θα επισκευαστεί, ο δήμος θα φροντίσει για την εξεύρεση άλλου χώρου σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Οι δεσμεύσεις αυτές δόθηκαν σε αρκετούς εθελοντές του Ιατρείου, που παρέστησαν στη συνεδρίαση με αφορμή τη συζήτηση και την απόφαση να παραχωρηθεί στη ΔΕΥΑΚ για τη στέγασή της το κτήριο της Σχολής Νοσηλευτών του παλιού Νοσοκομείου, όπου λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο.

Τη στήριξη της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου ζήτησαν όλες οι μειοψηφίες, εκθειάζοντας την προσφορά του.

Στις αρχικές τοποθετήσεις, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε ότι «εκεί στεγάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο, που προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε χιλιάδες συμπολίτες μας» και ρώτησε το δήμαρχο αν έχει προβλεφθεί άλλος χώρος για το Ιατρείο.

Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θεόδωρος Μπρεδήμας ζήτησε να εξευρεθεί κατάλληλος χώρος για το Κοινωνικό Ιατρείο.

Απαντώντας, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας είπε ότι είναι η τέταρτη φορά που μιλάει και δεσμεύεται για το συγκεκριμένο θέμα, και σημείωσε: «Ποτέ ο δήμος δε θα συμβάλει σε κατάργηση κοινωνικής δομής που έχει σκοπό να συνεισφέρει στο συνάνθρωπο. Ο δήμος δε θα προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια. Εμείς θα βοηθήσουμε να μην ανασταλεί η λειτουργία του ούτε μια μέρα. Αν δεν έχει βρεθεί άλλος χώρος, δε θα φύγουν από κει. Να συνεννοηθούμε για το χώρο που θέλουν στην Καρδιολογική». 

Στη συνέχεια ενημέρωσε ότι στην παλιά Καρδιολογική Κλινική που θα ανακατασκευαστεί, θα λειτουργήσει το Δημοτικό Κέντρο Υγείας και Πρόνοιας, που θα περιλαμβάνει τη δομή για τις κακοποιημένες γυναίκες, το Δημοτικό Ιατρείο, το Δημοτικό Φαρμακείο και Συλλόγους ΑμεΑ, Νεφροπαθών κ.λπ.

Ο Μιχάλης Μπορνόβας, πρόεδρος του Δικτύου Φίλων του Κοινωνικού Ιατρείου, επεσήμανε ότι «οι ανασφάλιστοι πάνε στο Νοσοκομείο κι έρχονται, επιστρέφουν σε μας. Υπάρχει ο νόμος, αλλά πρέπει και να εφαρμοστεί». Και παρατήρησε ότι «αφού ο δήμαρχος δεσμεύεται, πρέπει να συνεργαστούμε».

Ο κ. Νίκας διευκρίνισε ότι «είμαι στη διάθεσή σας για να βοηθήσουμε. Και να κουβεντιάσουμε και να βρούμε λύση και σε πιο κεντρικό σημείο, αν δε θέλετε μέρος στην Καρδιολογική».

Ο κ. Μάκαρης δήλωσε πως «δεσμεύτηκε ο δήμαρχος και περιμένουμε την υλοποίηση της δέσμευσης».

Ο Δημήτρης Οικονομάκος επεσήμανε ότι το Κοινωνικό Ιατρείο προσφέρει έργο και αυτές οι δομές πρέπει να περιφρουρούνται, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για την απουσία κράτους πρόνοιας.

Ο Γιάννης Χριστόπουλος ανέφερε ότι «στηρίζουμε το έργο του Ιατρείου, αλλά η πρόνοια και η υγεία είναι έργο της Πολιτείας».

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε ότι χρειάζονται χώρους τα Κοινωνικά Ιατρεία, γιατί εξυπηρετούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ο Γιώργος Δημητρούλιας ανέφερε ότι πλέον είναι θέμα συνεννόησης δημάρχου - Κοινωνικού Ιατρείου.

Γ.Σ.


NEWSLETTER