Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016 07:49

Εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Καλαμάτας 

Εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Καλαμάτας 

Πλουσιότερες από τις προηγούμενες χρονιές θα είναι οι φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Καλαμάτας.

Για το πρόγραμμα μίλησαν αναλυτικά χθες Παρασκευή το μεσημέρι οι συντελεστές και ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας - ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία του Μεσσήνιου Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς και στην ανακήρυξη του φυσικού και ακαδημαϊκού Ιωάννη Ηλιόπουλου ως επίτιμου δημότη. 

«Οι εκδηλώσεις θα έχουν την μεγαλοπρέπεια που τους αξίζει» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας. 

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

- Σήμερα Σάββατο 19 Μαρτίου στη Βέργα, στο Ναό του Αγίου Νικολάου Αλμυρού Βέργας και στο «Messinian Bay» στις 7 μ.μ. θα γίνει για πρώτη φορά η εκδήλωση «Δρόμοι του μπαρουτιού». Το «παρών» θα δώσει από τον Πόρο ο Ιωάννης Μανιάτης ως εκπρόσωπος του δημάρχου, για να τιμηθεί ο Μέξης που είχε φέρει το μπαρούτι με τη σκούνα του ώστε να γίνουν οι εδώ μάχες αργότερα. Η διοργάνωση είναι του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας και στην συνέντευξη μίλησε σχετικά ο Παύλος Κλάδης. Αμέσως μετά την εκδήλωση θα αρχίσει σκυταλοδρομία ως το Μαρδάκι. Για τα γεγονότα της ημέρας θα μιλήσει εκ μέρους του Πανεπιστημίου ο Νίκος Ζαχαριάς. 

- Αύριο Κυριακή 20 Μαρτίου στην Ιερά Μονή Μαρδακίου και ώρα 11 π.μ. αρχίζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων με θέμα «Συμβολή των αγωνιστών της περιοχής Αλαγονίας στον Αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία του 1821». Η διοργάνωση έχει γίνει από τα Τοπικά Συμβούλια και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Καρβελίου, Λαδά, Νέδουσας, Πηγών. Στη χθεσινή συνέντευξη, τη Νέδουσα εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Μπατσικούρας.

- Το απόγευμα της Κυριακής, στις 6.30 μ.μ. στο Ελαιοχώρι ξεκινά η εκδήλωση στη μνήμη των πεσόντων Γιαννιτσάνων κατά τον Αγώνα του 1821, από τηνΟμάδα Νέων «Η Δημιοβίτισσα». Οπως είπε ο Παναγιώτης Μάλαμας, εκεί θα γίνει εσπερινός, δρώμενο από τους ηθοποιούς του «Συν 1 - Μιχάλης Τούμπουρος» και αργότερα χορευτικό και δεξίωση.

- Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στις 8 μ.μ. έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια της έκθεσης «Πόλεμος και ειρήνη: Οπλα της Επανάστασης - κειμήλια μουσείων», από το Δήμο Καλαμάτας, το ΥΠΠΟΑ / Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Η διευθύντρια της Εφορείας Ευαγγελία Μηλίτση είπε πως αυτά τα όπλα εκτέθηκαν για πρώτη φορά το Μάιο του 2014 στο κοινό. Πρόκειται για πυροβόλα αλλά και για όπλα που προορίζονταν για μάχη σώμα με σώμα. Κάποια ήταν κομμάτια φορεσιών. 

- Την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 3 μ.μ. αρχίζει η παράταξη των σημαιών των σχολείων της πόλης μπροστά στο ηρώο. Στις 3.20 θα γίνει ο τερματισμός του «Δρόμου Θυσίας» και στις 3.25 αναμένεται η άφιξη του σκυταλοδρόμου που μεταφέρει τη φλόγα από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς. Αργότερα θα γίνει η άφιξη της σημαίας της Επανάστασης στην πλατεία 23ης Μαρτίου, η αφή της φλόγας στο βωμό και η έπαρση της σημαίας της Επανάστασης. Στις 3.40 ξεκινά η δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Στις 4 μ.μ. θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του '21 και τον πανηγυρικό της ημέρας θα διαβάσει ο δρ. Ιστορίας Μάριος Αθανασόπουλος. Μετά την κατάθεση των στεφάνων και το προσκλητήριο οπλαρχηγών, στις 4.20 μ.μ. θ' αρχίσει η αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας. Στις 5 μ.μ. σειρά έχει η παρέλαση μαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών.

- Στις 5.30 στο Δημαρχείο Καλαμάτας ακολουθεί η υποδοχή του εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης και των αρχών, και η ανακήρυξη του Ιωάννη Ηλιόπουλου επίτιμου δημότη Καλαμάτας. Το πρόγραμμα κλείνει με την απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο «Δρόμο Θυσίας».

- Το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός του μήνα, θα γίνει το βράδυ της ίδιας μέρας (Τετάρτη 23 Μαρτίου) στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας: Ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει τους "Ελεύθερους πολιορκημένους" σε ποίηση Σολωμού, στις 8.30 μ.μ. Συμμετέχουν οι: "Παλίντονος Αρμονία", Λάκης Χαλκιάς, Αγγελος Ανδριανός, Ιωάννης Λάκης, Μαρία Λυμπεράκου, Χορωδία "Ορφέας Τρίπολης" (υπό τη διεύθυνση Χριστίνας Αθανασοπούλου). Τα εισιτήρια θα κοστίζουν 10 και 5 ευρώ και για πληροφορίες μπορεί κανείς να καλέσει στο 27210 60719. Οπως είπε χθες ο πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος, η προπώληση γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο. 

- Τέλος, την Πέμπτη 24 Μαρτίου στο Πνευματικό στις 8.30 μ.μ. ξεκινά η συναυλία της Φιλαρμονικής "Ελευθερίας εγκώμιον". Θα ακουστούν έργα σε ποίηση Ντούμου, Παλληκαρίδη, Μπουρμπούλη, Ελύτη, Τραϊφόρου, Αναγνωστάκη, Νεγρεπόντη, και σε μουσική των Λάγιου, Κωνσταντινίδη, Λεοντή, Μαρκόπουλου, Χατζιδάκι κ.ά. Τραγουδά η Μαρία Κρασοπούλου, απαγγέλλει η Παναγιώτα Ηλιοπούλου. Ο μαέστρος Κώστας Νικολέας είπε την Παρασκευή ότι θα ακουστούν στο πρόγραμμα και 2 παραδοσιακά καθιστικά τραγούδια, το ένα σε στίχους του Θεοχάρη Πολύβιου (που καταγόταν από το Αριοχώρι) και το άλλο σε στίχους -όπως λέει ο μύθος- του Κολοκοτρώνη. Εχουν τίτλους "Ολοι οι λεβέντες του Μοριά" και "Καλά τρώμε και πίνουμε".

Εκ μέρους του KALAMATA:21 στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο Θύμιος Αλεξόπουλος, για τη διεύρυνση των επετειακών εκδηλώσεων και για την πεζοπορική κατάβαση που θα γίνει από τη Βελανιδιά αύριο Κυριακή, στα χωριά των πολεμιστών.

Γ.Σαρ.