Τετάρτη, 25 Μαϊος 2016 14:31

Πρόταση για χρηματοδότηση του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος από το Erasmus+

Πρόταση για χρηματοδότηση του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος από το Erasmus+

 

Πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα Erasmus+ καταθέτει ο Δήμος Μεσσήνης για το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη. Την πρόταση που θα κάνει ο Δήμος Μεσσήνης και ανέπτυξε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ Γεωργία Παναγοπούλου, ενέκρινε σύσσωμο το Σώμα.

Ολοι, συμπολίτευση και αντιπολίτευση τόνισαν τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας για να διατηρήσει το φεστιβάλ το διεθνή του χαρακτήρα. Ενα φεστιβάλ μοναδικό για την ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που όπως σημείωσε και η κ. Παναγοπούλου, η ένταξή του στο πρόγραμμα Erasmus+ θα συμβάλει στην «προώθηση, την διάχυση και την προβολή της δράσης αυτής ως ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό αντικείμενο».

Παράλληλα ο Δήμος Μεσσήνης στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργαζόμενων φορέων, με σκοπό να αναδειχθεί η Αρχαία Μεσσήνη σε ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, που στην ουσία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα καταστατικό χάρτη ενός ευρωπαϊκού φεστιβάλ αρχαίου δράματος, θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση των Ιδρυμάτων (σχολεία, πανεπιστήμια, πολιτιστικοί σύλλογοι νέων κ.λπ.), για τη δυνατότητα χρήσης των προγραμμάτων Mobility Grands της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ετσι, οι ενδιαφερόμενες θεατρικές ομάδες να μπορούν να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα κεφάλαια για τη δωρεάν συμμετοχή τους σε ένα πολιτιστικό φεστιβάλ όπως είναι αυτό της Αρχαίας Μεσσήνης.

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Να σημειωθεί ότι η πρόταση θα έχει τίτλο: «Εκπαίδευση των νέων στο Αρχαίο Ελληνικό και Ρωμαϊκό Θέατρο. Υλοποίηση θεατρικών παραστάσεων από νέους στα Αρχαία Θέατρα», θα είναι τριετούς διάρκειας με έναρξη την 1 Σεπτεμβρίου φέτος και λήξη την 31 Αυγούστου 2019 και θα μπορεί να λάβει μέγιστη χρηματοδότηση 450.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα επιμεριστεί στους εμπλεκόμενους φορείς τους οποίους ο Δήμος Μεσσήνης θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ως εταίρους του. Θα προταθεί σύμπραξη στο πλαίσιο του Προγράμματος, με τους παρακάτω φορείς: 1. Δήμος Πάφου, Κύπρος. 2. Δήμος Μεσίνα, Ιταλία. 3. Δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας από την Τουρκία (Δήμος Σμύρνης ή Πανεπιστήμιο). 4. Royal Academy of Dramatic Art, Ηνωμένο Βασίλειο. 5. Ελληνογερμανική Αγωγή, Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του έργου οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια αναλυτική εκπαιδευτική δομή ώστε οι ενδιαφερόμενες θεατρικές ομάδες των Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων (σχολεία, Πανεπιστήμια, πολιτιστικοί σύλλογοι νέων κ.λπ.) να αποκτήσουν την γνώση να επιλέγουν ένα έργο από το χώρο του Αρχαίου Ελληνικού ή Ρωμαϊκού Θεάτρου (δράμα ή κωμωδία), να το δραματοποιούν και να το παρουσιάζουν στο χώρο ενός Αρχαίου Θεάτρου.

Για τις ανάγκες του προγράμματος, δηλαδή την επιμέλεια της πρότασης και την συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς, ο δήμος θα συστήσει επιστημονική επιτροπή η οποία θα αποτελείται από τους: Νίκο Φουσιάνη, φιλόλογο στο 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης, Αγγελική Ρακιντζή, χημικό στο 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης και τους δημοτικούς υπαλλήλους Βασιλική Καρδάση και Δήμητρα Μαθιοπούλου.

Ν.Κ.