Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2018 09:23

Προβλήματα σε υποψήφιους περιφερειάρχες - Πολλοί δελφίνοι για δήμαρχοι στην δεξιά πολυκατοικία

Γράφτηκε από τον

Πονοκέφαλο στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και προβλήματα στον υποψήφιο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα προκαλούν οι γαλάζιοι δελφίνοι των μεγάλων δήμων της Πελοποννήσου, αλλά και οι αντιπαραθέσεις στη... δεξιά πολυκατοικία που δεν δείχνουν να έχουν τελειωμό.

Τα προβλήματα ενδέχεται να δυσκολέψουν τον κ. Νίκα αν η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει, εντός των επομένων εβδομάδων, να ενοποιήσει τις διάσπαρτες αυτοδιοικητικές της δυνάμεις.

Τα αγκάθια που πληγώνουν την Πειραιώς φύονται κυρίως στους Δήμους Καλαμάτας, Κορίνθου, Αργους-Μυκηνών και Σπάρτης.Το μόνο που δείχνει να παρηγορεί την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δέδες αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς δυσκολεύεται να πείσει αξιόλογα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να στελεχώσουν το περιφερειακό ψηφοδέλτιο.

Στιγμές αγωνίας περνάει και ο τρίτος υποψήφιος Πέτρος Τατούλης, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι κάποιοι από τους "τατούλιγκανς" ενδέχεται να τον απαρνηθούν πριν αλέκτορα φωνήσαι.

 

ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΡΗΣ; 

Σε κάθε περίπτωση, κομβικής σημασίας επιλογή για τις υποψηφιότητες Νίκα και Τατούλη θεωρείται η απόφαση που θα λάβει για το πολιτικό του μέλλον ο γαλάζιος αντιπεριφερειάρχης Πελοπίδας Καλλίρης. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο κ. Καλλίρης επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος Κορίνθου με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι στον πράσινο Αλέξανδρο Πνευματικό που εκλέγεται από το 2006.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καλλίρης παραμένει αντιπεριφερειάρχης του Π. Τατούλη, ενώ τον Οκτώβριο υποδέχτηκε στην Κορινθία τον Κ. Μητσοτάκη που περιόδευσε στο νομό έχοντας στο πλευρό του τον Π. Νίκα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Νίκας δεν έχει ανακοινώσει υποψήφιους στην Κορινθία, αφού σύμφωνα με πληροφορίες δίνει χρονικό περιθώριο στον κ. Καλλίρη να αποφασίσει για το πολιτικό του μέλλον.

Ετσι κι αλλιώς ο κ. Νίκας γνωρίζει ότι είναι φανατικοί "τατούλιγκανς" οι γαλάζιοι σύμβουλοι Κορινθίας Θανάσης Πισιμίσης και Απόστολος Παπαφωτίου, και γι' αυτό περιμένει μήπως επιστρέψει στο κομματικό μαντρί κάποιος από τους υπόλοιπους νεοδημοκράτες περιφερειακούς συμβούλους της Κορινθίας. Θυμίζουμε ότι η Κορινθία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Πελοποννήσου, και ότι ο κ. Τατούλης στις εκλογές του 2014 είχε λάβει την πρώτη Κυριακή μόλις το 32,75% των ψήφων, καθώς είχε αντίπαλο του τον πρώην αντιπεριφερειάρχη του Γιώργο Δέδε.

 

"ΑΓΚΑΘΙΑ" ΣΕ ΑΡΓΟΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗ

Η διαγραφή του δημάρχου Αργους Δημήτρη Καμπόσου από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε έντονα κύματα αισιοδοξίας στους κόλπους της παράταξης Τατούλη, αφού όποιος φεύγει από το κομματικό μαντρί της Πειραιώς συμμαχεί ευχαρίστως με την περιφερειακή αρχή. Το ερώτημα -που θα απαντηθεί μόνο στην κάλπη- αφορά τις ψήφους που μπορεί να δώσει ο κ. Καμπόσος στο συνδυασμό Τατούλη, αφού πολλοί νεοδημοκράτες που θα τον ψηφίσουν είναι σίγουρο ότι δεν θα ακολουθήσουν τις επιλογές του και στις περιφερειακές εκλογές.

Στη Λακωνία τα προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώνονται στο Δήμο Σπάρτης και στην αντιπεριφερειάρχη Ντία Τζανετέα, που ήταν αντίπαλος του γαλάζιου υποψήφιου περιφερειάρχη Δημήτρη Δράκου και στις εκλογές του 2010. Η κ. Τζανετέα παραμένει αντιπεριφερειάρχης του κ. Τατούλη και φαίνεται αποφασισμένη να μην στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Νίκα, ακόμα και αν χρειαστεί να είναι υποψήφια βουλευτής της... Χρυσής Αυγής. Δεν θα έλεγε όχι σε έναν "έντιμο συμβιβασμό" με τη Νέα Δημοκρατία, αν η Πειραιώς της έδινε το χρίσμα για το Δήμο Σπάρτης. Η Πειραιώς όμως δεν θα δώσει χρίσμα στη Σπάρτη, γιατί εκτός από την κ. Τζανετέα ενδιαφέρονται -και μάλλον θα είναι υποψήφιοι- ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Σταύρος Αργειτάκος και ο πρώην νομάρχης Λακωνίας Γρηγόρης Αποστολάκος.

 

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 Στο Δήμο Καλαμάτας, εκτός από τους τρεις γαλάζιους υποψήφιους Θανάση Βασιλόπουλο, Μαρία Οικονομάκου και Ελένη Αλειφέρη, προβληματισμό στην Πειραιώς προκαλούν και οι ένοικοι της δεξιάς πολυκατοικίας Μιχάλης Αντωνόπουλος και Μανώλης Μάκαρης, που δύσκολα μπορούν να κρύψουν τα φιλικά τους αισθήματα προς τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να ανησυχεί για τους γαλάζιους που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του Βασίλη Κοσμόπουλου, του Βασίλη Τζαμουράνη και της Τόνιας Κουζή, αφού και οι τρεις αυτοί υποψήφιοι δήμαρχοι Καλαμάτας δεν θα έχουν κανένα όφελος να αναμειχθούν στις περιφερειακές εκλογές.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, λίγο πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει εκδηλωθεί μια προσπάθεια για συγκρότηση ενιαίου γαλάζιου ψηφοδελτίου με επικεφαλής το γιατρό Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της προσπάθειας, οι κινήσεις που γίνονται απαιτούν «χειρουργική ακρίβεια», γιατί τόσο η αποτυχία της όσο και η... επιτυχία της μπορεί να χρεωθεί στον υποψήφιο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, με ολέθριες επιπτώσεις στις περιφερειακές εκλογές.

Πρέπει εδώ σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι πλέον οι νεοδημοκράτες που υποστηρίζουν ανοιχτά πως η προσπάθεια για κοινό ψηφοδέλτιο εκφράστηκε καθυστερημένα - τονίζοντας ότι μάλλον εκπορεύεται από κέντρα που δεν είδαν με καλό μάτι την επικράτηση του Θανάση Βασιλόπουλου, στην ενδοπαραταξιακή αναμέτρηση της "Πρωτοβουλίας για το Δήμο Καλαμάτας".

 

ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ

Αγωνία και ανασφάλεια δεν κυριαρχεί μόνο στο γαλάζιο στρατόπεδο. Τα ίδια συναισθήματα έχουν κυριεύσει και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη - πίσω από την επικοινωνιακή άνεση του οποίου, αλλά κυρίως πίσω από τις εκρηκτικές επιθέσεις του στην αντιπολίτευση, καλύπτεται η αγωνία του για τη συσπείρωση της "Νέας Πελοποννήσου".

Μετά το πρώτο αναμενόμενο κύμα αποχωρήσεων που εκδηλώθηκε μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Νίκα, ο κ. Τατούλης γνωρίζει ότι οι φυγόκεντρες δυνάμεις θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες, καθώς οι σειρήνες της εξουσίας θα ηχούν ολοένα και πιο κοντά στα αυτιά των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης. Γνωρίζει επίσης ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν "καρότο και μαστίγιο" προκειμένου να πείσουν τους γαλάζιους και πράσινους συμβούλους να αποχωρήσουν από τη "Νέα Πελοπόννησο". Δείχνει όμως αποφασισμένος να δοκιμάσει τις αντοχές των κομμάτων, ρισκάροντας όχι μόνο το πολιτικό του μέλλον, αλλά και το μέλλον των συνεργατών του.

Τα πράγματα όμως θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα για τον Π. Τατούλη όταν οι σύμβουλοι θα βάλουν κάτω μολύβι και χαρτί, και θα διαπιστώσουν ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς δεν πρόκειται να επανεκλεγούν, εξαιτίας της απλής αναλογικής. Οι "χαμένοι της απλής αναλογικής" δύσκολα θα θυσιάσουν την πολιτική τους καριέρα για να μείνουν πιστοί στον κ. Τατούλη, που δεν θα έχει τίποτα να τους προσφέρει μετεκλογικά, αφού ακόμα κι αν επανεκλεγεί θα πρέπει να μοιραστεί την εξουσία και τις έμμισθες θέσεις με την αντιπολίτευση.

 

ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΔΕ;

Στο τρίτο στρατόπεδο, αυτό του υποψήφιου περιφερειάρχη Γιώργου Δέδε, πολλοί έχουν αρχίσει να βλέπουν πάνω από τα ψηφοδέλτια το... φάντασμα της υποψηφιότητας Οδυσσέα Βουδούρη. Συγκεκριμένα, πολλοί έχουν αρχίσει να φοβούνται ότι υπάρχει ενδεχόμενο ο συνδυασμός του κυβερνώντος κόμματος να γνωρίσει μια ταπεινωτική ήττα, μπροστά στην οποία αυτή του 2014 θα μοιάζει με θρίαμβο.

Ο φόβος τείνει να γίνει... τάση, εξαιτίας της απροθυμίας που δείχνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να στελεχώσουν το περιφερειακό ψηφοδέλτιο. Ετσι κι αλλιώς αρκετά μέλη του ιστορικού ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι την υποψηφιότητα Δέδε επειδή ο Κορίνθιος πολιτικός προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Να θυμίσουμε ότι από το ΠΑΣΟΚ είχε ξεκινήσει την πολιτική του πορεία και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Οδυσσέας Βουδούρης.

Δεν είναι όμως μόνο το πράσινο παρελθόν του κ. Δέδε που τρομάζει πολλούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ: Αρκετοί είναι εκείνοι που "θυμούνται" ότι ο κ. Δέδες ήταν αντιπεριφερειάρχης του Π. Τατούλη και φοβούνται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μιας νέας μετεκλογικής συνεργασίας.

Την ίδια ώρα ο Γ. Δέδες, εξακολουθώντας να λειτουργεί περισσότερο ως γραμματέας και ελάχιστα ως υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφήνει με τη στάση του να γιγαντώνονται οι φήμες που τον θέλουν να έχει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την υποψηφιότητά του. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ που πιστεύουν ότι αναζητά έναν εύσχημο λόγο, προκειμένου να αποφύγει τον εκλογικό Γολγοθά και μια ενδεχόμενη του Σταύρωση στις κάλπες του Μαΐου.