Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 19:49

Με τι κριτήρια ψηφίζουμε;

Με τι κριτήρια ψηφίζουμε;

Η απομυθοποίηση των πολιτικών είναι γεγονός τα τελευταία χρόνια, καθότι πολλοί από αυτούς κάθε άλλο παρά ορθή πολιτική για το καλό του κοινωνικού συνόλου άσκησαν, αφού η πολιτική ανάγεται στη φροντίδα των κοινών.

Επιλέγοντας να κινηθούν ρουσφετολογικά, ικανοποιώντας προσωπικές ανάγκες, λειτουργώντας με ιδιοτέλεια και δόλο, απογοήτευσαν όχι μόνο τους ψηφοφόρους τους, μα και τη νέα γενιά που ανέμενε ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα και την εκάστοτε περιοχή απ’ όπου κατάγεται.

Δυστυχώς οι πολιτικοί είναι που διαμορφώνουν το μέλλον το δικό μας και των επόμενων γενεών, και η λανθασμένη επιλογή προσώπων στην κεντρική πολιτική σκηνή μα και στην αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού, μπορεί να προκαλέσει από άσχημες έως καταστροφικές συνέπειες, σε επίπεδο χώρας και τόπου, όπως στασιμότητα, ανεργία και μείωση εισοδημάτων.

Με το να αποστασιοποιηθούμε από τα γεγονότα και το εκλογικό μας δικαίωμα, είναι σαν να επιτρέπουμε να ορίσουν τη ζωή και το μέλλον μας άνθρωποι που, όχι μόνο είμαστε αντίθετοι ιδεολογικά, μα που μπορεί να είναι και επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο. Είναι σαν να τους παραχωρούμε χωρίς αντίσταση τα κλειδιά του σπιτιού μας. Θα το επιτρέψουμε;

«Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα» είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν. «Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου». Αυτό θέλουμε και σ’ αυτές τις εκλογές;

Tα κριτήρια της ψήφου μπορεί να είναι καθαρά προσωπική επιλογή, μα υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, όπως:

• Η πορεία του κάθε υποψηφίου στο χώρο που κινείται. Η ζωή του… Το παρελθόν και το παρόν του... τι έχει να επιδείξει;

• Τι έργο έχει προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο;

• Το ήθος του... Πώς έχει συμπεριφερθεί σε συνανθρώπους του; Αν έχει χρηματιστεί, αν έχει λειτουργήσει με δόλο και ιδιοτέλεια.

• Οι αξίες του.

• Οι γνώσεις και η παιδεία του.

• Η δικαιοσύνη που τον διακρίνει.

• Η πρόθεση και διάθεσή του να βελτιώσει, ίσως και να αλλάξει όπου χρειάζεται, τα δεδομένα.

• Να μη λειτουργεί με σκοπό… Θα πρέπει να αφήσει κατά μέρος το προσωπικό του όφελος.

• Οι προτάσεις του να είναι συγκεκριμένες, για τη διαχείριση θεμάτων που ταλανίζουν τη σημερινή κοινωνία.

• Οι ρεαλιστικές πρακτικές του για λύσεις στα προβλήματα.

• Η διάθεση συνεργασίας του… αφήνοντας το Εγώ και επιλέγοντας το Εμείς, τόσο με τους συνεργάτες του όσο και με τους πολίτες.

• Η υπευθυνότητα και η επιμέλειά του.
• Να έχει πολιτική γνώμη, μα να αναγνωρίζει τα λάθη του.

...Και φυσικά κάτι το οποίο είναι εξίσου ή και ίσως περισσότερο απαραίτητο:

• Να έχει Συναισθηματική Νοημοσύνη. «Ως εκ τούτου, και σύμφωνα με την αναφορά του Harvard ότι “η Παιδεία είναι εκ φύσεως
Πολιτική”, ο κάθε πολιτικός οφείλει να κατανοήσει πως η δική του παρουσία δεν διαφέρει από την παρουσία μιας υπηρεσίας που στόχο έχει να ικανοποιήσει τον ψηφοφόρο - πολίτη (πελάτη - καταναλωτή).

Λαμβάνοντας πάντα υπ' όψιν πως: η Συναισθηματική Νοημοσύνη - η Προσωπικότητα - οι Αξίες - η Πολιτική Στρατηγική Μάρκετινγκ - η Πολιτική Αποφασιστικότητα είναι πλέον μετρήσιμα χαρακτηριστικά και πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν στην επιλογή του ανθρώπου που θα ψηφίσουμε [πηγή: Harvard Business School2, Νίκος Αντωνιάδης Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας (Πολιτική Ανταγωνιστικότητα και Απόδοση) Μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων (AAPC)]».

Αν λοιπόν όλα αυτά που εκφράζουμε για τους πολιτικούς, τις αποφάσεις και τις πράξεις τους, τα εννοούμε, αν έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο αγανάκτησης, αν πιστεύουμε πως θέλουμε να το αλλάξουμε, αυτή είναι η στιγμή να γίνει. Με την αποχή, την κριτική από τον καναπέ, την απαξίωση, δεν θα καταφέρουμε πάλι τίποτα. Για μία ακόμη φορά, θα αφήσουμε να ορίζουν τις ζωές μας οι ίδιοι άνθρωποι, που είχαν ήδη την ευκαιρία και μας απογοήτευσαν. Θα επιτρέψουμε στο ίδιο σύστημα να συνεχίσει να διαιωνίζεται και να μην εξελίσσεται. Αυτό θέλουμε;

Tην 26η Μαΐου 2019 μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι η ευκαιρία των νέων ανθρώπων, με όραμα, διάθεση και καινοτόμες προτάσεις, με καθαρές πεποιθήσεις και αξίες, να λάβουν τη θέση που εμείς θα τους δώσουμε, ώστε όλη η χώρα ξεκινώντας από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, να λάβει το μήνυμά μας.

Καλώ όλους τους νέους να πάρουν θέση! Να δώσουν δύναμη στη φωνή τους, μέσω των ανθρώπων που θα επιλέξουν να τους εκπροσωπήσουν.

Ανθρώπους που δεν ψάχνουν μια θέση στην αυτοδιοίκηση για να ωφεληθούν, μα για να ωφελήσουν. Καλώ όλους τους πολίτες να πιστέψουν πως από τους ίδιους εξαρτάται το μέλλον τους.
Θα τη χάσουμε αυτή την ευκαιρία ή θα την αξιοποιήσουμε;
Η Πελοπόννησος αξίζει τα καλύτερα και θα τα λάβει!


Κανέλλα (Νέλλη) Δ. Κουβελάκη
www.nellykouvelaki.gr
Σύμβουλος Επιχειρήσεων - Κοινωνική Επιχειρηματίας
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τον Παν. Νίκα
«Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο»
Π.Ε. Μεσσηνίας