Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 10:06

Κλιμακώνεται η κόντρα Νίκα - Τατούλη: Αποκαλύψεις για έργα με... οσμή σκανδάλου

Γράφτηκε από την

Το θέμα της εκτέλεσης περιφερειακών έργων προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ από επιχείρηση της οικογένειας Τατούλη, που έθεσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας μιλώντας στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου στην Καλαμάτα, αναδεικνύει με ρεπορτάζ και η εφημερίδα "Παραπολιτικά".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νίκας με νέα δήλωσή του το Σάββατο κατηγόρησε για ακόμα μια φορά τον κ. Τατούλη για οικογενειοκρατία και λαϊκισμό. Απαντώντας η "Νέα Πελοπόννησος" καταγγέλλει ότι "επιστρατεύεται συγκεκριμένο αθηναϊκό έντυπο, με το ίδιο ακριβώς αφήγημα περί ηθικών παραπτωμάτων, προκειμένου να επιχειρηθεί η «πολιτική δολοφονία» του Πέτρου Τατούλη".

 

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Παραπολιτικά" με τίτλο "Οικογενειακές υποθέσεις" αναφέρει για τα έργα που έχει αναλάβει η επιχείρηση της οικογένειας Τατούλη: "Προκλητικό ηθικό παράπτωμα με οσμή σκανδάλου του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη αποκαλύπτουν σήμερα τα “Π”. Οπως αποδεικνύουν στοιχεία που είναι ήδη δημοσιευμένα στη “Διαύγεια”, η εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ Τεχνική Β. Τατούλης & Σία έχει αναλάβει να εκτελέσει έργα άνω των 10 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου μεταξύ 2012-2017! Η εταιρεία έχει πάρει 7 έργα στον Δήμο Αργους, 3 έργα στο Δήμο Τριπόλεως και 2 έργα στο Δήμο Τριφυλίας. Στους διαγωνισμούς που η εταιρεία της οικογένειας Τατούλη μειοδότησε και τελικά κέρδισε, έδινε εκπτώσεις από 9% έως 66%. Ο Βασίλης Τατούλης, αδελφός του περιφερειάρχη και υπογράφων αντισυμβαλλόμενος με την Περιφέρεια σε δεκάδες κατασκευαστικά έργα, αποδείχτηκε εξαιρετικός «στρατηγός» καθώς η τακτική των μεγάλων εκπτώσεων κατέστησε -αναγκαστικά και με τον νόμο- την εταιρεία του «πρωταθλήτρια» στην ανάληψη κατασκευαστικών έργων από την Περιφέρεια. Βέβαια οι γενναίες εκπτώσεις που πρόσφερε η εταιρεία, αποτέλεσαν πιθανότατα και την αιτία για την οποία δεν εκτελέστηκαν αρκετά έργα που ανέλαβε, όπως για παράδειγμα το διαβόητο κομμάτι της εθνικής οδού Καρύταινας - Μεγαλόπολης που ακόμη ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής. Είναι εντυπωσιακή δε η ανοχή της οικονομικής επιτροπής και των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας που ακόμα δεν έχουν επιληφθεί του ζητήματος. Πιθανότατα ένας κακεντρεχής παρατηρητής να τολμούσε να πει ότι κάποιοι ελεγκτές ολιγωρούν και δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους καθώς έχουν ιδιαίτερες σχέσεις (αγάπης ή φόβου δεν έχει σημασία) με τον πολιτικό τους προϊστάμενο, περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.

Θα ήταν όμως άδικο αν λέγαμε ότι η εταιρεία του κ. Τατούλη είχε μονοδιάστατη τακτική και κέρδιζε διαγωνισμούς μόνο λόγω των υψηλών εκπτώσεων που προσέφερε. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας κι έχουν δημοσιευθεί στη “Διαύγεια” καταδεικνύουν ότι απολάμβανε κύρος και φήμη που σέβονταν και εκτιμούσαν ακόμα και οι ανταγωνιστές της. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατασκευαστικές εταιρείες που κέρδιζαν διαγωνισμούς με ελάχιστες εκπτώσεις (από 4% έως 12%) επέλεγαν ως υπεργολάβο την Β. Τατούλης & Σία. Κάποιες μάλιστα το έκαναν και τη μέρα που κέρδιζαν τον διαγωνισμό! Για παράδειγμα, στο έργο της αποκατάστασης της διάβρωσης των ακτών στο Δερβένι, το υπεργολαβικό συμφωνητικό της αναδόχου εταιρείας Κόρρυβος ΑΕ έχει την ίδια ημερομηνία με την υπογραφή της σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου (13/8/2012)! Ενα έτερο ενδιαφέρον, και πιθανώς προκλητικό, στοιχείο της σχέσης της εταιρείας του Β. Τατούλη και της Περιφέρειας του Πέτρου Τατούλη είναι ο απίστευτος αριθμός παρατάσεων που αφειδώς δίνονταν από την Οικονομική Επιτροπή της οποίας προΐσταται η κ. Ντίνα Νικολάκου. Παρατύπως έχουν υπογραφεί συμβάσεις χωρίς οικονομικές ρήτρες επιβάρυνσης, με αποτέλεσμα τα «ψυχοπονιάρικα» μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να δίνουν ακόμα και 14(!) παρατάσεις για την αποπεράτωση έργου. Σημειώνεται ότι αν η επιτροπή δεν έδινε τις λίγες αυτές παρατάσεις, η εταιρεία του Τατούλη θα κηρυσσόταν έκπτωτη, δεν θα πληρωνόταν και δεν θα μπορούσε να συμμετέχει σε επόμενους διαγωνισμούς. Προφανώς τίθενται πολλαπλά ερωτήματα σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα αυτών των πρακτικών. Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα όμως τη δίνουν οι εισαγγελείς και οι δικαστές. Είναι δυνατόν Τατούλης να «κερνά» και Τατούλης να «πίνει»; Σε αυτό το εύλογο ερώτημα όμως, αν είναι δηλαδή ηθικό ο περιφερειάρχης Τατούλης να δίνει δεκάδες εργολαβίες στον αδερφό του και στα ανίψια του (σε Τατούληδες δηλαδή), έρχεται να απαντήσει μόνο η κοινωνία και οι ψηφοφόροι!".