Σάββατο, 18 Μαϊος 2019 09:47

Αλλαγές στα τμήματα που ψηφίζουμε στην Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Κανένας δημότης της Καλαμάτας να μην ξεκινήσει να πάει να ψηφίσει στην τύχη, στις εκλογές της 26ης Μαΐου: Αυτό τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος χθες, σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Ηλιόπουλος επεσήμανε ότι υπάρχουν αλλαγές και ότι τα εκλογικά τμήματα στο σύνολο του δήμου είναι 273, περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Κάλεσε λοιπόν τον κόσμο να ενημερωθεί για το πού ψηφίζει, είτε από τη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr), είτε από τα προγράμματα του δήμου που θα αναρτηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε εκλογικά κέντρα. Πληροφόρησε δε πως την ημέρα των εκλογών θα υπάρχει ενημέρωση στο ΚΕΠ του παλιού Δημαρχείου και σε εκλογικά κέντρα.

Ο Θαν. Βασιλόπουλος είπε ότι στο Δήμο Καλαμάτας θα λειτουργήσουν 273 εκλογικά τμήματα: 260 με δύο κάλπες το καθένα (ουσιαστικά, 130 τμήματα Α και Β, όπου στο Α θα ψηφίζουμε για ευρωεκλογές και περιφερειακές, και στο Β για δημοτικές και κοινοτικές) καθώς και 13 μονά τμήματα με 4 κάλπες, σε χωριά κάτω των 300 κατοίκων: Αμμο, Ανεμόμυλο, Ασπροπουλιά, Αγριλο, Βελανιδιά, Βρομόβρυση, Σταματινού, Ανθεια (2), Καρβέλι, Λαδά, Πηγές και Αλαγονία (το πρώτο από τα 2).

Επεσήμανε πως έχουν δεσμεύσει επιπλέον χώρους που μέχρι τώρα δεν ήταν αλλά τώρα θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα: το 1ο Γυμνάσιο (Φαρών και Βασ. Κωνσταντίνου), το 7ο Γυμνάσιο (πάροδος Αγίων Αναργύρων) και το σχολικό συγκρότημα της Λακωνικής.

Ενημέρωσε ότι στις ευρωεκλογές βάζουμε μέχρι και 4 σταυρούς, το ίδιο και στις περιφερειακές εκλογές. Στις δημοτικές εκλογές, όσοι ψηφίζουν στη Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας βάζουν μέχρι και 3 σταυρούς γι’ αυτή τη Δ.Ε. συν 1 σε κάποιον από όλες τις υπόλοιπες Δ.Ε. (Αριος, Αρφαρών, Θουρίας). Οσοι ψηφίζουν στις υπόλοιπες Δ.Ε. του Δήμου Καλαμάτας βάζουν 1 σταυρό στη δική τους Ενότητα και 1 σε κάποιον από τις υπόλοιπες. Στις Κοινότητες, μέχρι 300 κατοίκους βάζουν 1 ψήφο και πάνω από 300 μέχρι και 2 ψήφους.

Στις Τοπικές Κοινότητες τα Συμβούλια είναι μονομελή μέχρι 300 κατοίκους και 3μελή για όλες τις άλλες, ενώ στη Δημοτική Κοινότητα Βέργας έχει 5 μέλη και στη Δ.Κ. Καλαμάτας 15.

Σε όσους ψηφοφόρους υπάρχει η ένδειξη Δ (διπλοεγγεγραμμένοι) ψηφίζουν σ’ ένα εκλογικό τμήμα με υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν οι ίδιοι.

Σε όσους ψηφοφόρους υπάρχει η ένδειξη Ε (ετεροδημότες) ψηφίζουν στην Καλαμάτα για περιφερειακές - δημοτικές - κοινοτικές εκλογές και μπορούν να ψηφίσουν εκεί που είναι κανονικά εγγεγραμμένοι για τις ευρωεκλογές.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έχει 41 μέλη: 37 από τη Δ.Ε. Καλαμάτας, 2 από τη Δ.Ε. Θουρίας και από 1 από τις Δ.Ε. Αριος και Αρφαρών.

Για εκλογές ειδικών συνθηκών έκανε λόγο ο ληξίαρχος του δήμου - υπεύθυνος για την εκλογική διαδικασία Θόδωρος Κυριακόπουλος, επισημαίνοντας και αυτός πως ο κάθε ψηφοφόρος πρέπει να ενημερωθεί έγκαιρα για το πού ψηφίζει.

Γ.Σ.