Σάββατο, 18 Μαϊος 2019 21:05

Άνω Βέργα, το πέτρινο μαργαριτάρι της Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Άνω Βέργα, το πέτρινο μαργαριτάρι της Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Της Τερέζας Κόκκαλη*

Η Καλαμάτα πάντα ήταν γνωστή για την παραλία της.

Τα τελευταία χρόνια η ανάπλαση του δημόσιου χώρου στο Ιστορικό Κέντρο, έδωσε την ευκαιρία στην ιδιωτική πρωτοβουλία να παρέμβει και να καταστήσει το Ιστορικό Κέντρο το δεύτερο πυλώνα της φήμης της.
Η χαρακτηριστική όμως εικόνα της Καλαμάτας είναι η πόλη με το λιμάνι και πίσω της το βουνό της, το Καλάθι σαν φύλακας άγγελος.

Παρόλα αυτά η Καλαμάτα δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να εξαργυρώσει την αξία του βουνού της. Η πλαγιά δεν έχει δημόσιο χώρο, παρά μόνο οικόπεδα που στην προσπάθεια να οικοδομηθούν έχουν προξενήσει τραυματισμό στο υπέροχο βουνό.

Ο θησαυρός του βουνού είναι καλά κρυμμένος. Είναι το χωριό του, είναι η Σέλιτσα που τα τελευταία χρόνια λέγεται Άνω Βέργα.
Η Άνω Βέργα βρίσκεται οπτικά κοντά στην κορυφή του βουνού της Καλαμάτας σε υψόμετρο 900 μέτρων. Έχει έκταση μόνο 27 στρέμματα και είναι ένα συνεκτικό, πυκνοδομημένο, γραφικό, πέτρινο, μικρό ελληνικό χωριό:
- με λιθόστρωτα στενά δρομάκια, όλα πεζόδρομοι,
- με πέτρινα μικρά σπίτια,
- με μια πλατεία και την εκκλησία της που κόβει την ανάσα από τη γαλήνια γραφική πέτρινη ομορφιά της και τα θεόρατα πλατάνια,
- με απαράμιλλη θέα προς ολόκληρο το Μεσσηνιακό κόλπο,
- με κλίμα δροσερό ελαφρύ και ξηρό, ακόμα και όταν ολόκληρο βρίσκεται μέσα στα σύννεφα,
- με τη χλωρίδα και πανίδα του Ταϋγέτου που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή "Natura 2000" (GR2550006),
- με δυο πηγές συνεχούς ροής στις δυο πλατείες της,
- με πέντε εκκλησίες χαρακτηρισμένες ως διατηρητέα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού,
- με χωροθέτηση μέσα στην πορεία του χαρακτηρισμένου σαν περιβαλλοντικό μνημείο, μονοπατιού «Κάτω Βέργας, Άνω Βέργας, Ταϋγέτου», λόγω της δυσκολίας του αλλά και της απίστευτης θέας που προσφέρει,
- με το παραδοσιακό πανηγύρι το διήμερο 14 και 15 Αυγούστου,
- με μια ιδιαίτερη χωροθέτηση των σπιτιών της στην κεκλιμένη πλαγιά, που παρά την πυκνοδόμηση, καθιστά όλα τα κτίσματα με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και το Μεσσηνιακό κόλπο,
- με απόλυτη προσαρμογή του συνόλου του οικισμού στο περιβάλλον από άποψη υλικών, υφής και χρωμάτων,
- με την παγκοσμίως γνωστή πίστα απογείωσης ανεμοπτεριστών (παρά 5).

Όλα αυτά σε απόσταση μόλις 10 km από την παραλία της Καλαμάτας που με την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου υπερσύγχρονου δρόμου πλάτους 6 μέτρων, θα οδηγεί τον επισκέπτη εντός 16 λεπτών της ώρας από τη θάλασσα στα 900 μέτρα υψόμετρο του ορεινού παραδοσιακού οικισμού! Ο δρόμος θα διατρέχει δασική έκταση και θα προετοιμάζει τον επισκέπτη ότι θα οδηγηθεί στην ηρεμία ενός αυθεντικά οικολογικού περιβάλλοντος.

Δίκαια όποιος γνώρισε αυτόν τον τόπο, τον χαρακτήρισε σαν ένα Ζαγοροχώρι, ή ένα χωριό του Πηλίου ή την Καλντέρα της Καλαμάτας.

Το χωριό εγκαταλείφθηκε τα χρόνια της αστικοποίησης από το 1960 έως το 1995, οπότε και το ανακάλυψαν κάποιοι ρομαντικοί οικολόγοι.

Εκτός από την ολοκλήρωση του νέου δρόμου, ο οικισμός δεν έχει τα βασικά δίκτυα υποδομής και χρειάζονται αναπαλαίωση τα λιθόστρωτα δρομάκια του. Τα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα ποσοστό 80%, αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος μιας νέας εγκατάλειψης, αφού καθίσταται πολύ επίπονο για τους κατοίκους να ζήσουν χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές από την Πολιτεία.

Η αξιοποίηση της Άνω Βέργας θα μπορούσε άμεσα να πετύχει:

- Τη δημιουργία σε οικόπεδο της Κοινότητας ενός μικρού μουσείου με θέμα «Ο δρόμος του Γάλακτος», αφού πρόκειται περί κτηνοτροφικού οικισμού, ώστε να ενταχθεί η Άνω Βέργα της Καλαμάτας στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών σχολικών εκδρομών.
- Τη δημιουργία μικρών κέντρων εστίασης, μικρών μαγαζιών πώλησης τοπικών προϊόντων, αναμνηστικών, κοσμημάτων, ενδυμάτων, που θα λειτουργούν με τουριστικό ωράριο.
- Την τέλεση γάμων και βαπτίσεων στην εκκλησία της γραφικής πλατείας.
- Τη δημιουργία μικρών αγροτουριστικών καταλυμάτων σε αναπαλαιωμένα σπίτια.
- Η Άνω Βέργα χαρακτηρίζεται σαν τοπόσημο από επιχειρηματίες των τουριστικών λεωφορείων, των ξενοδοχείων, των κέντρων εστίασης και γενικά των καταστημάτων τουριστικού ενδιαφέροντος της Καλαμάτας, οι οποίοι πιστεύουν ότι όταν αρθεί η απομόνωση λόγω πρόσβασης, θα απελευθερώσει το δυναμικό που εμπεριέχει, καθιστώντας την προορισμό γραφικών εκδρομών μισής ημέρας. Από αυτήν τη χρήση προσβλέπουν σε άμεσα οικονομικά οφέλη.
- Την οργανωμένη πλέον προβολή και χρήση της πίστας ανεμοπτερισμού.
- Την εξίσου οργανωμένη προσφορά της αναγκαίας στάσης προς τους αθλητές δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία, ορειβασία, ορεινό τρέξιμο, παρατήρηση του οικοσυστήματος του Ταϋγέτου, οικολογική διαμονή, αγροκτηνοτροφική παρατήρηση.
- Τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας για τους ντόπιους αλλά και για τους Καλαματιανούς νέους.

Οι κύριες ενέργειες για την άρση της απομόνωσης της Άνω Βέργας, με δεδομένη τη δυναμική της, που είναι αυταπόδεικτη στον οποιονδήποτε την επισκεφτεί έστω και για μια φορά, είναι:

1) Η ολοκλήρωση του ήδη δημοπρατημένου δρόμου προσπέλασης, πλάτους 6,00m.

2) Η δημοπράτηση των έργων υποδομής (ύδρευση, ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης λυμάτων, μικρός βιολογικός), τα οποία έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.

3) Η ολοκλήρωση της ανάπλασης όλων των πεζόδρομων με λιθόστρωση, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.

4) Η χρηματοδότηση αφού συνταχθεί και αδειοδοτηθεί η μελέτη της ανάπλασης του μονοπατιού Άνω Κάτω Βέργας.

5) Η χρηματοδότηση αφού συνταχθεί και αδειοδοτηθεί η μελέτη της βελτίωσης του δρόμου προς το γραφικό εξωκλήσι του Αϊ Γιώργη.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω παρεμβάσεων, στις οποίες έχω συμβάλει υπό την ιδιότητά μου για τη σύνταξη των αντίστοιχων μελετών, η Καλαμάτα θα καταστεί η μοναδική πόλη της Ελλάδας που θα έχει να επιδείξει υπέροχη Παραλία και γραφική «Ακρόπολη» σε υψόμετρο 900 μέτρων και σε απόσταση μεταξύ τους 10 χιλιομέτρων, με άμεση προσέγγιση εντός χρόνου 16 λεπτών της ώρας.

Είμαι σίγουρη ότι οι παραπάνω προτάσεις είναι ρεαλιστικές και σωστά κοστολογημένες και με τη δική σας εμπιστοσύνη θα μπορέσω να συνδράμω του συνδυασμού μας «ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΔΗΜΟΣ» στην υλοποίησή τους.


Η Τερέζα Κόκκαλη είναι αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας με τον Βασίλη Τζαμουράνη - "Πρότυπος Δήμος"


NEWSLETTER