Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012 22:03

Ένταση για το Παλιοροβούνι στον ΕΣΔΙΣΑ

Γράφτηκε από την
Ένταση για το Παλιοροβούνι στον ΕΣΔΙΣΑ

Ενταση επικράτησε στην έκτακτη συνεδρίαση του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΙΣΑ) νομού Μεσσηνίας, το πρωί του Σαββάτου, που συνεκάλεσε έκτακτα ο πρόεδρός του Στάθης Αναστασόπουλος, δήμαρχος Μεσσήνης, για τη χωροθέτηση -σύμφωνα με την πρόσκληση- θέσης μονάδας προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων στο νομό μας.

Επιβεβαιώθηκε πλήρως, έτσι, το ρεπορτάζ της “Ε” στο φύλλο Σαββάτου – Κυριακής, που επεσήμαινε ότι δεν είναι όλες οι πλευρές έτοιμες να συναινέσουν, με κύριο εκφραστή των αντιρρήσεων τους εκπροσώπους του Δήμου Οιχαλίας, οι οποίοι διατύπωσαν απερίφραστα την άποψη ότι επιχειρείται μεθόδευση ώστε η θέση να χωροθετηθεί στο Παλιοροβούνι.

Φωτογραφίζεται το Παλιοροβούνι, το κοστούμι παραγγέλθηκε, ράφτηκε και ήδη φορέθηκε” είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Ηλίας Ντονάς, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας -της μειοψηφίας- Κώστας Δημητρακόπουλος κατήγγειλε ως προσχηματική τη συνεδρίαση του Συνδέσμου, υποστηρίζοντας ότι όταν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας αναφέρεται σε ''μελέτες 700.000 ευρώ που δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν'' ξεκάθαρα εννοεί το Παλιοροβούνι”.

Μάλιστα, ο Ηλ. Ντονάς ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος, ώστε να ενημερωθούν τα σημερινά μέλη του συνδέσμου για τις μελέτες, αλλά και για τα πρακτικά των συνεδριάσεων της απελθούσας διοίκησής του -πρόταση που υπερψήφισε μόνο ο ίδιος και ο Κ. Δημητρακόπουλος.

Ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης νωρίτερα, είχε σημειώσει ότι υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που αποκλείουν το Παλιοροβούνι -μεταξύ των οποίων ο υπόγειος υδροφόρος και η κήρυξή της ως αναδασωτέα. Είπε ακόμα ότι η περιοχή του δήμου είναι ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη λόγω της ΒΙΠΕ και πρότεινε εναλλακτικά να έλθει σε συνεννόηση με τους δημάρχους Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο και Τριφυλίας Κώστα Κόλλια ώστε να επιλεγεί άλλη τοποθεσία, για κοινή διαχείριση μεταξύ τους και η Καλαμάτα να διαχειριστεί τα δικά της απορρίμματα, που είναι το 65% των παραγόμενων απορριμμάτων της Μεσσηνίας.

Ωστόσο, υπερψήφισε -όπως και οι υπόλοιποι 5 δήμαρχοι του νομού που ήταν παρόντες- την εισήγηση που διατύπωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και προβλέπει:

- Αξιολόγηση από επιστήμονες του υπουργείου Περιβάλλοντος των ήδη υφιστάμενων μελετών για συνολικά 5 περιοχές του νομού μας (Μαραθόλακκα, λατομείο Κάρτσωνα στην Πολιανή, Παλιοροβούνι, Αγιος Νικόλαος Πύλου, Βαλτί Μεσσήνης και η θέση που θα προκριθεί στον μεσσηνιακό κάμπο, στο πλαίσιο της προκήρυξης του Δήμου Καλαμάτας) ώστε να υποδειχθεί η καταλληλότερη.

- Δέσμευση των ΟΤΑ του νομού να αποδεχθούν την εισήγηση των επιστημόνων του ΥΠΕΚΑ και να διασφαλίσουν τα ανταποδοτικά οφέλη για τον δήμο στην περιοχή του οποίου θα χωροθετηθεί η μονάδα.

- Μία θέση και για τους 6 δήμους, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαλογής και κομποστοποίησης στα ήδη 20.000 σωρευμένα δέματα στον Αγιο Νικόλαο της Πύλου.

Καταψήφισαν οι Ηλ. Ντονάς, Κ. Δημητρακόπουλος από το Δήμο Οιχαλίας, όπως επίσης ο πρώην δήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Σπυρόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας του Δήμου Πύλου – Νέστορος Γιώργος Γιαλελής. Οι δύο τελευταίοι διαφώνησαν με την εμπλοκή υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΕΚΑ, τονίζοντας ότι η αξιολόγηση των μελετών μπορεί να γίνει από το επιστημονικό δυναμικό της Μεσσηνίας.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER