Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 08:33

Διαχείριση απορριμμάτων: Αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για Καλλιρρόη

Γράφτηκε από την
Διαχείριση απορριμμάτων: Αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για Καλλιρρόη

Η διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ, δεν μπορεί να ξεκινήσει τον Απρίλιο όπως έχει ειπωθεί, επισημαίνει το Συντονιστικό Οργανο των Πολιτιστικών Συλλόγων Χωριών του Δήμου Οιχαλίας μαζί με τους άλλους συλλόγους που αντιδρούν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης διαχείρισης.

Αναφέρουν ότι επίκειται η έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις προσφυγές για την ακύρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου που αφορούν την 2η υποενότητα στη  θέση Ονι στην Καλλιρρόη και κάνουν λόγο για παραπληροφόρηση των πολιτών.

Ειδικότερα, το Συντονιστικό Οργανο των Πολιτιστικών Συλλόγων Χωριών του Δήμου Οιχαλίας, η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Καλλιρρόης και των όμορων χωριών και η Σουηδική Κοινότητα της Καλλιρρόης “Ο Ελαιώνας” σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

“Παρότι συναισθανόμεθα την άκρως επικίνδυνη χρονική περίοδο για τη ζωή και την υγεία όλων μας, όπως τη βιώνει τόσο η χώρα όσο και ολόκληρος ο πλανήτης, με τη γνωστή πανδημία του κορονοϊού, κρίνουμε σκόπιμο να συντάξουμε και να δημοσιοποιήσουμε αυτό το δελτίο Τύπου, προκειμένου να ενημερωθούν  οι πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να επισημάνουμε την προσπάθεια της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ να αποδείξει ότι (το παράνομο) έργο της Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, που ξεκίνησε από το έτος 2013  με την υπογραφή της αρχικής σύμβασης και με πλήρη πολιτική κάλυψη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, θα αρχίσει να εκτελείται εντός του Απριλίου 2020, ενώ είναι γνωστό ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων - επιτάξεων στην πρώτη και τρίτη Περιφερειακή Ενότητα (Αρκαδία και Λακωνία αντίστοιχα), ούτε έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες δόμησης.

Ετσι, εμφανίζεται να αγνοεί, δήθεν, την επικείμενη έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στις προσφυγές που συζητήθηκαν πρόσφατα για την ακύρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου που αφορούν την 2η υποενότητα στη  θέση Ονι στην Καλλιρρόη Οιχαλίας Μεσσηνίας, μετά από 20 περίπου αναβολές που έγιναν από το ίδιο το  ΣτΕ. Οι προσφυγές αυτές είχαν γίνει από 1) το Δήμο Οιχαλίας 2) Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής 3) κατοίκους του Δήμου Οιχαλίας.

Επίσης, για το ίδιο θέμα εκκρεμούν οι εκδικάσεις των προσφυγών για τις περιοχές Παλαιόχουνης Αρκαδίας και Σκάλας Λακωνίας.

Η σύμβαση που υπογράφηκε στις 14.06.2018 μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου Μ.Α.Ε. (εταιρεία ειδικού σκοπού) και ως εκ τρίτου συμβαλλόμενης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ΑΒΕΤΕ Ι.Φ.Σ., (Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης) δεν έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και για το λόγο αυτό εκκρεμούν σχετικές προσφυγές στο ΣτΕ. Να τονιστεί ότι με τη σύμβαση αυτή δεν προβλέπεται καμία τροποποίηση της αρχικά προβλεπόμενης ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας απορριμμάτων των 150.000 τόνων ετησίως, ούτε  του χρόνου ισχύος αυτής των 28 ετών, όπως παραδέχτηκαν και οι εκπρόσωποι της εταιρείας σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου στην Τρίπολη στις 03.03.2020.

Αυτά που έχουν ειπωθεί κατά καιρούς, από κυβερνητικούς αξιωματούχους τόσο στη Βουλή όσο και σε άλλους χώρους, από την Περιφέρεια και από την εταιρεία αποτελούν παραπληροφόρηση  των πολιτών και δεν στηρίζονται ούτε στην Ελληνική νομοθεσία, ούτε στις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Επιφυλασσόμεθα και θα επανέλθουμε λίαν συντόμως με περισσότερα στοιχεία”.


NEWSLETTER