Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 13:42

Στήριξη επιχειρήσεων - εργαζομένων στοχευμένα και με κριτήρια

Γράφτηκε από την

 

Του Κώστα Αγοραστού, περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή κρίση, κλιματική αλλαγή, επισιτιστική ανασφάλεια και το αναδυόμενο εκρηκτικό πρόβλημα του δημογραφικού στην Ελλάδα, απειλούν τα θεμέλια της οικονομίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής σταθερότητας. Η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα. Χρειάζεται να δώσουμε σημασία στα σημάδια που έρχονται από το μέλλον, ώστε να συνδιαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για το μέλλον που μας αξίζει. Δεν πρόκειται να υπάρξει back to normal. Τα επόμενα 10 χρόνια έρχονται περισσότερες αλλαγές από αυτές που έγιναν τα προηγούμενα 100 χρόνια στην ανθρωπότητα. Η νέα γενιά ηγετών καλείται να μάθει να αισθάνεται άνετα με όλα όσα την κάνουν να νιώθει άβολα. Στο όνομα της ασφάλειας και της βιωσιμότητας, η μεγάλη ζωτική πρόκληση της εποχής είναι ο μετασχηματισμός της οικονομίας. Στον ταραγμένο κόσμο που ζούμε, η Ελλάδα για να μπορέσει να σταθεί, χρειάζεται να γίνει επισιτιστικά αυτάρκης, ενεργειακά κατά το δυνατόν αυτόνομη, οικονομικά και στρατιωτικά ισχυρή. Η ανάπτυξη είναι ισχυρό μέσο προώθησης της Δημοκρατίας.

Να   δουλέψουμε  με ταχύτητα, ρυθμό, απλοποίηση  και αυτοματισμό ενεργειών.

Να κερδίσουμε τη μάχη με το χρόνο,  με ριζικές και σαρωτικές τομές γιατί αυτό είναι το αίτημα και η ανάγκη της κοινωνίας.

Το κράτος να  στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους έξυπνα, στοχευμένα και με κριτήρια που να εξασφαλίζουν προοπτική επόμενης μέρας. Στόχος είναι να διασωθούν θέσεις εργασίες και κύτταρα της οικονομίας υγιή και δημιουργικά.

Οι πόροι που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πολιτεία να φτάνουν εγκαίρως, όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να είναι αποτελεσματικότεροι, σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Για αυτό και εμείς προσαρμοζόμαστε, σχεδιάζουμε και δρομολογούμε έργα στα οποία διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων. Ακολουθούμε  τη φιλοσοφία build back better, δηλαδή έχουμε μια στρατηγική στόχευση ώστε να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά αποτελέσματα από μελλοντικούς κινδύνους. Η κλιματική κρίση δεν είναι μόδα. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα. Το νέο ΕΣΠΑ και το ΠΑΑ μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης  εξασφαλίζουν σημαντικούς πόρους στην Ελλάδα  την Περίοδο 2021-2027 για τη μετάβαση σε μια πιο ανθεκτική, δίκαιη και ασφαλή κοινωνία.