Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 00:03

Επεισοδιακή παρουσίαση μονάδας κομποστοποίησης απορριμμάτων στη Θουρία

Γράφτηκε από την
Επεισοδιακή παρουσίαση μονάδας κομποστοποίησης απορριμμάτων στη Θουρία

Παρουσιάστηκε χθες, σε έκταση στην περιοχή του νέου αθλητικού κέντρου Θουρίας, η κινητή μονάδα μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης απορριμμάτων, η οποία κατά τα φαινόμενα "παίζει" ως προσωρινή λύση διαχείρισης για τους νέους Δήμους Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης. Παρά τις θετικές εντυπώσεις που άφησε σε πρώτη φάση η μονάδα, στο στόχαστρο κατοίκων της περιοχής που είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο της επίδειξης βρέθηκε ο απερχόμενος δήμαρχος Θουρίας Γιώργος Σκαλαίος, τον οποίο κατηγόρησαν ότι "αυτό είναι το δώρο του προς την περιοχή για τα 12 χρόνια δημαρχοντίας του". Πάντως τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η μονάδα βρίσκεται εντελώς προσωρινά στο χώρο και ότι σε κάθε περίπτωση θα έχει απομακρυνθεί σε λίγες μέρες, ως το τέλος του χρόνου.

Η κινητή μονάδα μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης που παρουσιάστηκε χθες ουσιαστικά αποτελεί τη δεύτερη λύση που μαζί με αυτή του Σούκου είχε προτείνει εναλλακτικά κατά το παρελθόν ο γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου Φώτης Χατζημιχάλης, ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν έδωσε το "παρών" όπως αναμενόταν!

Τα απορρίμματα εισάγονται στη μονάδα και αφού περάσουν αρχικά από μαγνήτη που απομακρύνει τα μέταλλα περνούν από τον τεμαχιστή για τη μείωση του όγκου τους μέχρι και 8 φορές. Επειτα μπαίνουν στο διαχωριστή, όπου απομονώνονται τα οργανικά και στη συνέχεια με μαγνήτες διαχωρίζονται τα ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτά με τη σειρά τους δεματοποιούνται και στην πορεία κατευθύνονται σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Τα διαχωρισμένα οργανικά αναμειγνύονται στην πορεία με ένα μείγμα χώματος με πριονίδι κ.λπ. και τοποθετούνται μέσα σε μακρόστενους σάκους ("λουκάνικα"), όπου μέσω ειδικών διεργασιών και αερόβιων ζυμώσεων μετατρέπονται σε κομπόστ, κατάλληλο για εδαφοβελτιωτικό και άλλες χρήσεις.

Το κόστος του συγκεκριμένου εγχειρήματος που εδώ και περίπου 45 μέρες λαμβάνει χώρα πιλοτικά στη Θουρία κυμαίνεται μεταξύ 50 και 80 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων, ανάλογα με τον συνολικό όγκο, χωρίς όμως τη διαδικασία κομποστοποίησης - το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 30 με 50 ευρώ ανά τόνο και θα αποτελέσει προϊόν διαπραγμάτευσης.

O αντιπρόσωπος της εταιρείας Ram Europe Θεόδωρος Ρέτζος επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος που έχει εφαρμοστεί την τελευταία τριετία σε Αλεξανδρούπολη, Θάσο και εν μέρει στον Πύργο, αλλά και σε Σουηδία, Γερμανία και Ιταλία, μπορεί να επανακτήσει υλικά σε ποσοστό 85%.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Εντονη ήταν η αντίδραση δεκάδων κατοίκων της περιοχής που αρχικά με συνθήματα αποδοκίμασαν το δήμαρχο Γιώργο Σκαλαίο για την πρωτοβουλία του να εγκαταστήσει έστω και πιλοτικά τη μονάδα κοντά στο υπό κατασκευήν αθλητικό κέντρο της Θουρίας. Μάλιστα κάποιοι προσπάθησαν ακόμα και να επιτεθούν στον κ. Σκαλαίο, αλλά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων και της Αστυνομίας τα πνεύματα ηρέμησαν. Τόσο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που έχει συσταθεί όσο και ο Α.Σ. Πανθουριακός με ψηφίσματά τους ζητούν από τον κ. Σκαλαίο την άμεση απομάκρυνση της μονάδας από την περιοχή, αφού αφενός δεν έχει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και αφετέρου ακυρώνει ουσιαστικά τη λειτουργία του υπό κατασκευήν αθλητικού κέντρου.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ

ΜΙΚΡΟΜΑΝΗ

Μετά την ολοκλήρωση της επίδειξης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στη Μικρομάνη με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστου Μαλαπάνη, της πλειοψηφίας των νέων δημάρχων της Μεσσηνίας (απουσίαζε ο Κώστας Κόλλιας), επικεφαλής της αντιπολίτευσης του καλλικρατικού Δήμου Καλαμάτας, αρκετών απερχόμενων δημάρχων, καθώς επίσης μηχανικών και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Εκεί ο κ. Ρέτζος παρουσίασε για μία ακόμα φορά σε θεωρητικό επίπεδο και με πιο εξειδικευμένο τρόπο τη μονάδα, ενώ απάντησε και σε αρκετές ερωτήσεις για τη λειτουργία της.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Αισιόδοξοι για το μέλλον αυτής της προσπάθειας εμφανίστηκαν τόσο ο απερχόμενος δήμαρχος Θουρίας Γιώργος Σκαλαίος όσο και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Ο κ. Σκαλαίος σημείωσε ότι πλέον ο νέος Δήμος Καλαμάτας καλείται να αξιολογήσει με βάση τις ανάγκες του τη μονάδα, ενώ με τη σειρά του ο κ. Νίκας τόνισε ότι αντιμετωπίζει καταρχήν θετικά τη λύση, την οποία θεωρεί πάντως σίγουρα καλύτερη από το "να σκορπίζουμε τα σκουπίδια σε βουνά και ποτάμια της πατρίδας μας". Η δημοτική αρχή Καλαμάτας προτίθεται πάντως να θέσει το θέμα στο επόμενο και τελευταίο για την τρέχουσα δημοτική περίοδο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να αξιολογηθεί το συντομότερο η μέθοδος. Σημαντική εν τω μεταξύ θεωρεί ο δήμαρχος Καλαμάτας τη δημιουργία ενός νέου ιδιωτικού ΚΔΑΥ που θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο με τη μονάδα (προφανώς από την ίδια εταιρεία) με σκοπό την πληρέστερη και πιο οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων, που σήμερα κοστίζει 250.000 ευρώ μηνιαίως.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΜΠΕΧΡΑΚΗ

- ΚΑΤΣΑΡΗ

Μετά την ολοκλήρωση της επίδειξης, ο επικεφαλής του "Δικτύου Ενεργών Πολιτών" Σταμάτης Μπεχράκης με γραπτή του δήλωση σημείωσε ότι "ο λαθεμένος προσανατολισμός που ακολουθείται μέχρι σήμερα «ότι το κράτος έχει την ευθύνη να μας υποδείξει τι πρέπει να γίνει και πού πρέπει να πάμε τα σκουπίδια» μπορεί να έχει μια επικοινωνιακή βάση αλλά αποκρύπτει το κύριο ζήτημα, ότι και εκεί που θα μας υποδείξουν να τα πάμε θα πληρώνουμε τα σκουπίδια με βάση τον όγκο που θα παραδίνουμε σε ημερήσια βάση".

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο επικεφαλής της "Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Παρέμβασης στο Μοριά" Παναγιώτης Κάτσαρης

 

 

Ρεπορτάζ

Δημήτρης Πλεμμένος


NEWSLETTER