Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 16:09

Συνάντηση Τατούλη με δημάρχους: Μέχρι το Μάρτιο διαγωνισμός για τη διαχείριση απορριμμάτων με σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτη

Γράφτηκε από την

Διεθνής διαγωνισμός μέχρι το Μάρτιο, κατασκευή με ΣΔΙΤ και σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 15 - 20 χρόνων: Αυτές είναι οι γενικές γραμμές του προγραμματισμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πελοποννήσου όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στην ενότητα της Μεσσηνίας και των Δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας.
Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη στους 6 δημάρχους της Μεσσηνίας με τους οποίους συναντήθηκε χθες νωρίς το απόγευμα στην Τρίπολη, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μαλαπάνη. Η επιλογή της τεχνολογίας -είπε στην «Ε» ο τελευταίος- θα βασιστεί σε 4 παραμέτρους: χαμηλό κόστος, μηδενικοί ρύποι, μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό όφελος και μικρός όγκος αποβλήτων. Μία επιπλέον παράμετρο αποτελεί η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία θα ανατεθεί στον ανάδοχο μέχρι να κατασκευάσει τις όποιες εγκαταστάσεις του. Στις υποχρεώσεις του αναδόχου, συνέχισε ο Χρ. Μαλαπάνης, περιλαμβάνεται και ο καθαρισμός ορισμένων ΧΑΔΑ που θα του υποδειχθούν.
Ιδιαίτερος προβληματισμός επικράτησε στο θέμα του κόστους, το οποίο -όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας- εκτιμάται αρκετά υψηλό, ενδεχομένως και 100 ευρώ τον τόνο.
Στη χθεσινή συνάντηση ανακοινώθηκε επίσης ότι -με βάση τη σχετική απόφαση του απελθόντα περιφερειάρχη Φώτη Χατζημιχάλη- στο Δήμο Πύλου-Νέστορος θα κλείσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου όλες οι χωματερές προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία του ο δεματοποιητής που έχει εγκατασταθεί στον Αγιο Νικόλαο. Ωστόσο, μέχρι το Σεπτέμβριο ή το αργότερο ώς το τέλος του 2011, όσοι δήμοι της Μεσσηνίας εξακολουθούν να διαθέτουν ενεργούς ΧΑΔΑ θα πρέπει να σταματήσουν να τους λειτουργούν.
Με βάση τις δηλώσεις των δημάρχων στην «Ε», στη συνάντηση -παρών στην οποία ήταν επίσης ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Μεσσηνίας, τ. δήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Σπυρόπουλος- έγινε σαφές ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πελοποννήσου σκοπεύει να ακολουθήσει τον αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Παρ’ όλ’ αυτά, κανένας από τους Μεσσήνιους δημάρχους με τους οποίους μίλησε η «Ε» δεν είπε ότι έγινε κάποια υπόδειξη ως προς τη χωροθέτηση της μονάδας διαχείρισης, στην ενότητα της Μεσσηνίας και των δύο αρκαδικών δήμων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ
Συγκρατημένα αισιόδοξος ήταν στις δηλώσεις του προς την «Ε» ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση:
«Παρουσιάστηκαν οι σκέψεις που απορρέουν από τον ΠΕΣΔΑ που έχει ψηφιστεί. Υπάρχει το ζήτημα της βραχυπρόθεσμης αντιμετώπισης του προβλήματος. Εκτιμώ ότι από 16 του μήνα θα λειτουργήσει ο δεματοποιητής της Πύλου, αφού στις 15 κλείνουν από το κράτος οι χωματερές της περιοχής - γιατί μόνο το κράτος μπορεί να τις κλείσει και όχι τα δικαστήρια. Για όλες τις άλλες στο μεσοδιάστημα, ο Θεός βοηθός. Δεν θα μπορούσε ο περιφερειάρχης να πει κάτι παραπάνω από το να ζητήσει κοινωνική συναίνεση.
Εχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για το διαγωνισμό και ενδέχεται γρήγορα να υπάρξει ανάδοχος, αλλιώς θα προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση πιθανώς τύπου Κερατέας. Εφ’ όσον η κυβέρνηση αποφάσισε να ισχύσει η διαδικασία ΣΔΙΤ, εμείς ζητήσαμε η αυτοδιοίκηση να συμμετέχει με ένα μικρό ποσοστό ώστε να έχει δικαίωμα λόγου».

ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το θέμα του διαφαινόμενου αυξημένου κόστους της διαχείρισης των σκουπιδιών έθιξε ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος μιλώντας στην «Ε», επισημαίνοντας ότι πρέπει να οργανωθεί ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου:
«Υπήρξε προβληματισμός για το κόστος, που φαίνεται να είναι σημαντικό. Θα πρέπει οι δήμοι να αναλάβουν πρωτοβουλία για να ενημερώσουν τον κόσμο. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να ενισχυθεί η ανακύκλωση αλλά και η αξιοποίηση των οργανικών, κυρίως στα χωριά. Τώρα, όσον αφορά τη μέθοδο διαχείρισης, αυτή δεν έχει καθοριστεί ακόμα, αλλά εκτιμώ ότι θα πρέπει να υπάρξει μία και να είναι ενιαία για όλη τη χώρα».
Ο Στ. Αναστασόπουλος εξέφρασε προβληματισμό για το κατά πόσο μπορεί να γίνει κουβέντα περί υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ, όταν στη χθεσινή συνάντηση δεν είχαν κληθεί οι 2 δήμοι της Αρκαδίας που ανήκουν επίσης στη διαχειριστική ενότητα της Μεσσηνίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ
Προβληματισμένος, αν όχι εξοργισμένος, εμφανίστηκε στις δηλώσεις του προς την «Ε» ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, που υποχρεώνεται ώς τις 15 Ιανουαρίου να κλείσει τις χωματερές στο δήμο του:
«Αδυνατώ να κατανοήσω τη σκοπιμότητα της απόφασης Χατζημιχάλη στα μέσα Δεκεμβρίου, που φέρνει σε αδιέξοδο μια νέα δημοτική αρχή η οποία προσπαθεί να οργανώσει τον νέο καλλικρατικό δήμο. Η χρόνια αδυναμία του κράτους να διαχειριστεί το πρόβλημα κατευθύνει το κόστος στους δημότες - γιατί η λειτουργία του δεματοποιητή έχει κόστος βεβαίως, το οποίο θεωρώ ότι θα έπρεπε να αναλάβει η Πολιτεία, ως η αποκλειστική υπεύθυνη για το σημερινό αδιέξοδο».
Αναφερόμενος στον γενικότερο σχεδιασμό, ωστόσο, ο Δ. Καφαντάρης εκτίμησε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα κινηθεί με όσο το δυνατό ταχύτερους ρυθμούς προκειμένου το πρόβλημα των απορριμμάτων να λυθεί το συντομότερο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΜΑΡΑΣ
Ικανοποιημένος από την ενημέρωση δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας:
«Ηταν μια συνάντηση με σκοπό απλώς να ανακοινώσει το πρόγραμμα της αιρετής Περιφέρειας για τα απορρίμματα. Μας είπε ότι είχε επισκεφθεί κυβερνητικά κλιμάκια και έχει κανονιστεί η διεξαγωγή διεθνούς  διαγωνισμού το Μάρτιο.
Θα υπάρχουν όροι, ώστε ο εργολάβος να διαχειριστεί τα σκουπίδια μέχρι να υπάρξει η λύση της ολικής διαχείρισης αλλά και η αποκατάσταση των χωματερών».

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΠΑΜΗΣ
Θετικός ως προς τους ρυθμούς που σκοπεύει να ακολουθήσει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για την επίλυση του ζητήματος των απορριμμάτων ήταν στις δηλώσεις του προς την «Ε» ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, εξέφρασε έντονο προβληματισμό για το ενδεχόμενο να επιμείνει η Περιφέρεια στη χωροθέτηση μονάδας διαχείρισης στο Παλιοροβούνι.
«Θα πρέπει βεβαίως να τελειώνει αυτό το πρόβλημα, που προσβάλλει και βλάπτει το περιβάλλον. Ως το Μάρτιο είπε ο περιφερειάρχης ότι θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση - και ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά».
Ερωτώμενος σχετικά, ο Φ. Μπάμης εξέφρασε τη θέση πως ο περιφερειάρχης φάνηκε να διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται θέμα υλοποίησης της παλιότερης χωροθέτησης, που προέβλεπε στο Παλιοροβούνι χώρο ταφής και μονάδα επεξεργασίας:
«Ο περιφερειάρχης είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αλλωστε η περιοχή στο Παλιοροβούνι δεν μπορεί να υποδεχθεί τέτοιες εγκαταστάσεις, αφού από τον υδροφόρο της τροφοδοτούνται οι πηγές του Αγίου Φλώρου».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
Τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας ως προς την αδυναμία να λύσει το πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών επισήμανε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο οποίος μιλώντας στην «Ε» είπε:
«Η Πολιτεία έχει αποτύχει παταγωδώς στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων, και σαν να μη φτάνει αυτό, επιδιώκει να μετακυλίσει τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους δήμους. Είναι ευτύχημα που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκινά με στόχο να λύσει το θέμα των σκουπιδιών, και ευχόμαστε να το πετύχει».
Παράλληλα, ο Κ. Κόλλιας σημείωσε ότι μένουν να απαντηθούν πολλά πράγματα ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η διαχείριση:
«Θα γίνει διεθνής διαγωνισμός και ο ανάδοχος θα αναλάβει πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί ούτε η μέθοδος επεξεργασίας αλλά ούτε και το κόστος».

 

 

Ρεπορτάζ
Δημήτρης Πλεμμένος
Βασίλης Μπακόπουλος