Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014 17:38

Οδυσσέας Βουδούρης από Καλαμάτα: "Είμαι καταδρομέας, όχι αλεξιπτωτιστής"

Οδυσσέας Βουδούρης από Καλαμάτα: "Είμαι καταδρομέας, όχι αλεξιπτωτιστής"

 

Για να μιλήσω και εγώ με στρατιωτικούς όρους, δεν είμαι αλεξιπτωτιστής αλλά καταδρομέας σε μια αποστολή να ανατραπεί το υφιστάμενο σύστημα και να αναπτυχθεί η Πελοπόννησος, προς όφελος των κατοίκων της και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων. Την πιο πάνω απάντηση στον χαρακτηρισμό του... “αλεξιπτωτιστή”, που του έχει προσάψει το περιβάλλον του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, έδωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Οδυσσέας Βουδούρης, σήμερα Σάββατο το μεσημέρι στην Καλαμάτα, στην από κοινού με τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Νίκο Πατσαρίνο συνέντευξή του.

Ο Οδ. Βουδούρης ξεκαθάρισε, μετά από σχετική ερώτηση, ότι δεν δεν βλέπει τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει -όπως υποστηρίζουν ορισμένοι- να παραιτηθεί από βουλευτής, όντας υποψήφιος περιφερειάρχης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Είναι θέμα που προκύπτει εκ του μη όντος. Ποια ηθική το επιβάλει; Δεν βλέπω ηθική διάσταση, δεν μπορώ να αντιληφθώ το σκεπτικό αυτής της σύστασης”.

Απαντώντας δε σχετικά με την αντίδραση που υπήρξε από μεγάλο μέρος των νομαρχιακών υποψήφιων του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Οδ. Βουδούρης εκτίμησε ότι η κατάσταση έχει αναστραφεί και πλέον “είναι δεδομένη η συσπείρωση του κόμματος”, παρατηρώντας ότι πλέον “το θέμα είναι να φέρουμε κι άλλους στην προσπάθειά μας αυτή”.

Μίλησε ακόμα για επιδίωξη ευρείας συμμαχίας “με προοδευτικές, οικολογικές δυνάμεις, μακριά από κομματικά στεγανά, αλλά με δύο χαρακτηριστικά: Σαφής θέση για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής και δημοκρατικό στίγμα των ενδιαφερόμενων”.

Σε άλλη ερώτηση, ως προς τον αντιμνημονιακό χαρακτήρα που προβάλλεται ως προς την υποψηφιότητά του, τη στιγμή που -όπως ειπώθηκε-, ζητούσε ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με επιστολή του, να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις, ο υποψήφιος περιφερειάρχης δήλωσε ότι με την επίμαχη επιστολή ζητούσε “να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις στο σαθρό πολιτικό σύστημα. Αυτές δεν έγιναν και έχουμε καταλήξει στα γνωστά αποτελέσματα”.

Αναφορικά δε με το θέμα του διαγωνισμού της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων -ως προς το ενδεχόμενο να είναι πλέον αργά για κάποια άλλη λύση, λόγω των απειλούμενων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ενωση- ο Οδυσσέας Βουδούρης υποστήριξε ότι “δεν ήταν τυχαία η επιλογή του κ. Τατούλη, αλλά εσκεμμένη, προκειμένου να δεχθούμε αναγκαστικά κάτι απαράδεκτο. Στο πρόγραμμά μας υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες για τη διαχείριση, με χρονοδιάγραμμα και κοστολόγηση” πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι υπάρχει ακόμα χρόνος.

Για το ίδιο θέμα, παρεμβαίνοντας, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ν. Πατσαρίνος, σημείωσε ότι “την πλευρά Τατούλη στην Περιφέρεια δεν απασχόλησε η πραγματική διαχείριση, παρά μόνο το να φτιάξει έναν διαγωνισμό για τα συμφέροντα της εταιρείας”. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι “αν συνεχιστεί η πορεία αυτή, τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έρθουν σίγουρα σε μερικά χρόνια. Ο διαγωνισμός είναι εκτός των σύγχρονων απαιτήσεων, δεσμεύει για 30 χρόνια τους κατοίκους. Πρέπει να ακυρωθεί και να υπάρξει διαχείριση με κριτήρια οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά” παρατήρησε.

ΔΙΠΛΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ

Νωρίτερα, ο Οδ. Βουδούρης -στην εισήγησή του- μίλησε για “διπλό διακύβευμα” στις περιφερειακές εκλογές, “το ένα είναι ότι θα κριθεί η πορεία της Πελοποννήσου και το δεύτερο ότι η ανατροπή στην Πελοπόννησο πρέπει να αποτελέσει μέρος από τη συνολική ανατροπή που είναι πλέον εθνικό ζητούμενο”.

Οπως σημείωσε, “όραμά μας αποτελούν η ανάπτυξη και η διαφάνεια. Ανάπτυξη που δεν θα εξυπηρετεί εργολαβικά συμφέροντα, ανάπτυξη για τους κατοίκους και όχι για εταιρείες” όπως τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια η αύξηση της ανεργία στην Πελοπόννησο ''τρέχει'' με 122%, “ποσοστό αύξησης διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου”, για να προσθέσει: “Θα πράξουμε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ζήσαμε επί 3,5 χρόνια επί Τατούλη, που ήταν δαπάνη χρημάτων με αδιαφανή τρόπο”.

Παρουσιάζοντας τις γενικές γραμμές του προγράμματός του -το οποίο εκπονείται από ομάδα με επικεφαλής το Ν. Πατσαρίνο, μέσα από διαδικασία διαβούλευσης, όπως είπε- ο Οδ. Βουδούρης έκανε λόγο για παραγωγική ανασυγκρότηση, τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στον τουρισμό.

Οσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ειδικότερα, μίλησε για “στροφή στην ποιοτική παραγωγή, μεταποίηση των προϊόντων μέσα στην Περιφέρεια, προστασία και προώθηση των δικών μας προϊόντων”. Αναφερόμενος δε στον τουρισμό, τόνισε ότι “ποιοτικός τουρισμός δεν σημαίνει τουρισμός υψηλών βαλαντίων αλλά τουρισμός με σεβασμό στο περιβάλλον, αξιοποίηση και ανάδειξη πλεονεκτημάτων φυσικών, μνημειακών και οικιστικών, συνέργεια με άλλους τομείς όπως η υγεία, ανάπτυξη μικρομεσαίων τουριστικών μονάδων για διάχυση του κέρδους σε όλη την κοινωνία”.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης μίλησε για ενίσχυση υποδομών, με ιδιαίτερη έμφαση, όπως είπε, σε αυτές που έχουν παραμεληθεί, με πιο χαρακτηριστικό τον σιδηρόδρομο, ενώ έκανε λόγο για “ανύπαρκτο, μέχρι και σήμερα, επιχειρησιακό σχέδιο από τη σημερινή πλειοψηφία της Περιφέρειας Πελοποννήσου”.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ιδιαίτερα στάθηκε ο Οδ. Βουδούρης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια, τονίζοντας με έμφαση:

“Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον σχεδιασμό Τατούλη, γιατί δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους, αλλά είναι προς όφελος των κερδοσκόπων. Η διαχείριση δεν είναι τεχνικό θέμα, αλλά κοινωνικό και ο δικός μας σχεδιασμός θα γίνει με επίκεντρο τους πολίτες, μετά από διάλογο μαζί τους. Τέτοιος διάλογος δεν υπήρξε, η ''λύση'' που εισάγεται -με μια σύμβαση που εξυπηρετεί μόνο την εταιρεία- είναι θνησιγενής. Πρόκειται για κοινωνικό έγκλημα” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στις υποδομές, ο Οδ. Βουδούρης αναφέρθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η Πελοπόννησος έχει πλεονέκτημα στο αιολικό και ηλιακό δυναμικό, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι “θέλουμε ΑΠΕ με σεβασμό στο περιβάλλον, λέμε όχι στα μεγάλα πάρκα που καταστρέφουν τη φύση”.

Οσον αφορά στις θέσεις του συνδυασμού του για την κοινωνική πολιτική, ο υποψήφιος περιφερειάρχης τόνισε ότι “η Πελοπόννησος κινδυνεύει να ερημώσει, στην Πελοπόννησο είναι ακόμα πιο έντονη η γενικότερη ανθρωπιστική κρίση που έχουν επιφέρει στη χώρα μας οι μνημονιακές πολιτικές”.

Γι’ αυτό, συνέχισε, θα δοθεί έμφαση στις δομές υγείας -με τις οποίες, όπως είπε, θα ασχοληθεί προσωπικά, “με την εμπειρία των 3,5 χρόνων από το ΠΕΣΥ, προσπάθεια που ακυρώθηκε από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν” όπως σχολίασε, προσθέτοντας ότι -μεταξύ άλλων- θα ενισχυθεί η συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και θα υπάρξει ενθάρρυνση εθελοντικών προσπαθειών, ενώ επιδιώκεται να δημιουργηθούν κέντρα δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικής προστασίας.

Ο Οδ. Βουδούρης μίλησε ακόμα για “ενίσχυση και προώθηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανατροπή της σημερινής κατάστασης, βελτίωση της διάθεσης πόρων, ενίσχυση δημοκρατικών θεσμών -όπως το δημοψήφισμα-, αλλά και αναθεώρηση χωροταξίας στον α΄ και β΄ βαθμό”.

“ΚΑΚΟ ΔΕΙΓΜΑ”

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί το πιο κακό δείγμα διαχείρισης σε όλη την Ελλάδα” είχε δηλώσει, λίγο νωρίτερα, από την πλευρά του ο Νίκος Πατσαρίνος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός σύμβουλος -με την Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου- “η περιφερειακή αρχή λειτούργησε όχι ως αυτοδιοικητικός θεσμός αλλά ως παράρτημα του κράτους. Την διέπει καθεστωτική νοοτροπία, κάτι που καταμαρτύρησαν άλλωστε οι ίδιοι οι συνεργάτες του κ. Τατούλη, ενώ εμείς από την πλευρά μας καταγγέλουμε πελατειακές σχέσεις”.

Ο Ν. Πατσαρίνος μίλησε για έναν αγώνα από κοινού με τον Οδ. Βουδούρη -“αγώνας θεσμικός για την τοπική αυτοδιοίκηση, τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα, τη σύνθεση, αγώνας για να τα αλλάξουμε όλα”. Σημείωσε δε, ότι ο αγώνας αυτός “ξεκίνησε από τον Θανάση Πετράκο, από ένα άτομο που έδινε μάχη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έχοντας έναν απολογισμό έργου, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ποσότητα. Συνεχίζουμε τη μάχη, στον αγώνα αυτόν δεν περισσεύει κανείς, καλούμε όλους σε συνεργασία, σε μια προγραμματική βάση”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην απαράδεκτη, όπως είπε, διαδικασία που ακολουθείτο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, “θέματα χωρίς εισηγήσεις, αποκλεισμός των μειοψηφιών από τις επιτροπές, δεν λειτούργησε ο συμπαραστάτης του πολίτη, η Διαύγεια πρόσχημα αφού εκεί δεν υπήρχαν στοιχεία”.

Επέκρινε, παράλληλα τον Πέτρο Τατούλη ότι “δεν έδωσε μάχες για τους πόρους που έλειψαν από την περιοχή μας”, ότι “επιδίωξε τη λειτουργία οικονομικής ζώνης”, ότι “αποδέχθηκε το οικονομικό παρατηρητήριο”. Παράλληλα τόνισε ότι “η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν απούσα στα θέματα του περιβάλλοντος, δεν ασχολήθηκε με τον χωροταξικό σχεδιασμό, αδιαφόρησε για τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, ήταν ανύπαρκτη στην προστασία του περιβάλλοντος” όπως και ότι έμειναν “ασύδοτες οι επιχειρήσεις”.

Επιπλέον μίλησε για απουσία διαλόγου, αλλά και έργων, “ακόμα περιμένουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει για το λιγνιτωρυχείο στην Κορώνη, ακόμα περιμένουμε την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, ο σιδηρόδρομος εξοντώθηκε, στο λιμάνι της Καλαμάτας δεν έχει γίνει τίποτα, οι οδικοί άξονες εκτός από το νέο αυτοκινητόδρομο Τρίπολη – Καλαμάτα, ακόμα και η Ολυμπία Οδός, έχουν εγκαταλειφθεί, κατασπαταλήθηκαν πόροι για μελέτες που δεν υλοποιήθηκαν, έργα χρυσοπληρώθηκαν σε ιδιωτικά συμφέροντα” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Ν. Πατσαρίνος, προσθέτοντας ότι “η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία, η κοινωνική πολιτική, αποτελούν απλές αναφορές στο πρόγραμμα της πλειοψηφίας” και παρατηρώντας ότι “οι δείκτες του ΕΣΠΑ δεν δικαιώνουν τον Τατούλη”.