Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011 18:03

Ο Βαγγέλης Γούργαρης για το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

Τα τεχνικά προγράμματα των Π.Ε. όπως και ο προϋπολογισμός δεν είναι λογιστικές καταστάσεις, ούτε μία ουδέτερη περιγραφή έργων. Είναι ο καθρέφτης της αντιλαϊκής πολιτικής που χρόνια υλοποιείται και στηρίζεται, από τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, μέχρι την φορομπηχτική πολιτική απέναντι στο λαό.
Θα αρκούσε και μόνο το πενιχρό ύψος των χρηματοδοτήσεων που διατίθενται για το τεχνικό πρόγραμμα, ή η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη συζήτηση και κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας για να στοιχειοθετήσει κανείς την καταψήφιση του.
Αλλά υπάρχουν και πιο ουσιαστικά ζητήματα.
Γιατί βεβαίως υπάρχουν οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που παράνομα παρακράτησαν πόρους για την Αυτοδιοίκηση ύψους 9 δις ευρώ, ποσά αρκετά μεγάλα για να γίνουν έργα, ποσά που οι νόμοι, οι δικοί σας οι αστικοί προβλέπουν ότι παρακρατούνται για να δοθούν στην Αυτοδιοίκηση για έργα.
Αλλά υπάρχουν και οι ευθύνες οι δικές σας των αιρετών του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΣΥΝ που συμφωνήσατε να συρρικνωθούν αυτές οι οφειλές σε 1 δις 711 εκατ ευρώ και αυτά σε 8 ισόποσες άτοκες δόσεις.
Και κρατάτε αυτή τη στάση, όταν γνωρίζετε ότι:
Έχουμε μείωση πόρων από τα προϋπολογισθέντα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010 κατά 900 εκατ ευρώ.
Για το 2010-2011 με βάση την συνέντευξη τύπου που έδωσε η κυβέρνηση μέσω του Υπουργού της στις 3/5/2011 ανακοινώθηκε εξοικονόμηση πόρων 1,4 δις ευρώ και παρουσιάστηκε αυτό ως ΄΄συμβολή΄΄ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής της χώρας.
Όταν γνωρίζετε ότι με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 έχουμε νέα μείωση πόρων της Κρατικής Χρηματοδότησης κατά 1 δις 355 εκατ ευρώ.
Όταν γνωρίζετε ότι με τον εφαρμοστικό νόμο ( αριθμό 38) μπαίνει οροφή στους πόρους στην Τοπική Διοίκηση κατ΄έτος , συνολικά στο ποσό των 5,2 δις ευρώ δηλαδή νέα μείωση κατά 565 εκατ ευρώ στην περίοδο 2012-2015.
Όταν γνωρίζετε λοιπόν ότι συνολικά η μείωση της Κρατικής Χρηματοδότησης των ήδη ανεπαρκών πόρων ανέρχεται στο ποσό των 3 δις 320 εκατ ευρώ που προκύπτει αν προσθέσουμε τα:
1 δις 400 εκατ ευρώ από την περικοπή των πόρων
1 δις 355 εκατ ευρώ από το μεσοπρόθεσμο και
565 εκατ ευρώ από τον εφαρμοστικό νόμο.
Τέλος, όταν γνωρίζετε ότι πριν από ενάμιση μήνα δόθηκε η πρώτη δόση των έργων πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων (ΣΑΤΑ) ύψους 77 εκατ ευρώ από τα 720 εκατ ευρώ που αναλογούν με βάση τον προϋπολογισμό που η ίδια η κυβέρνηση ψήφησε. Θα αρκούσαν αυτά τα συντριπτικά νούμερα για να καταψηφίσει κανείς το τεχνικό σας πρόγραμμα.
Γιατί όλα αυτά έχουν συνέπειες για την εργατική λαϊκή οικογένεια
έχουμε λιγότερες υπηρεσίες και υποβαθμισμένες,
έχουμε μείωση των δικαιούχων των υπηρεσιών,
έχουμε αύξηση της πληρωμής μέσω της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών
έχουμε ιδιωτικοποίηση –εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων.

Όμως και για αυτά τα ψίχουλα που καλείστε να διαχειριστείτε και καταρτίζετε το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα εμάς μας διαχωρίζει το ερώτημα ποιος θα πληρώσει και ποιος θα κερδίσει από την κατασκευή και λειτουργία των συγκεκριμένων έργων που προτείνετε.
Εμείς προτείνουμε έργα με ιεράρχηση στις εργατικές λαϊκές γειτονιές , με δωρεάν υπηρεσίες υγείας , πρόνοιας, παιδείας, αθλητισμού και πολιτιστικών κέντρων.
Δημόσια έργα για κοινωνικές υποδομές που αφορούν παιδεία, υγεία, αντισεισμική θωράκιση, λαϊκή στέγη, παιδικοί σταθμοί, μέριμνα για τα νέα ζευγάρια, γυναίκες, ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ πχ ξενώνες, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης κλπ.
Βουνά και δάση να αναγορευθούν δημόσιες εκτάσεις, αναδασώσεις, εμπλουτισμός υδροφορέων, ακτές ελεύθερες για το λαό ως δημόσια περιουσία.
Διαχείριση υδάτινων πόρων από κρατικό φορέα, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Διαχείριση απορριμμάτων από ενιαίο κρατικό φορέα με προτεραιότητα την πρόληψη παραγωγής τους, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.
Προστασία και αναβάθμιση ελεύθερων χώρων από τσιμεντοποίηση, ποταμών , λιμένων, θαλασσών από βιομηχανική ρύπανση.
Αποχετευτικά έργα, κέντρα επεξεργασίας λυμάτων και τριτοβάθμιας επεξεργασίας, δηλαδή με μηχανικό, βιολογικό και φυσικοχημικό καθαρισμό. Υποχρέωση των βιομηχανιών να προχωρούν σε πλήρη επεξεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων.
Έργα που λείπουν από το τεχνικό σας πρόγραμμα. Γι’άυτό καταψηφίζουμε το τεχνικό σας πρόγραμμα.