Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 16:16

Ερώτηση Πατσαρίνου για τα κουνούπια

Ερώτηση Πατσαρίνου για τα κουνούπια

Τις ευθύνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, τονίζει με επερώτησή του προς τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ο Νίκος Πατσαρίνος - επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, της παράταξης "Πελοπόννησος Πρώτα". Ο κ. Πατσαρίνος κάνει λόγο για «αδιαφάνεια και αναποτελεσματικότητα μιας και δεν αντιμετωπίστηκε στον χρόνο που έπρεπε το στάδιο της προνυμφοκτονίας, που είναι και το πιο καθοριστικό» και για «ποσά αρκετά μεγάλα, που καθιστούν αναγκαία τη διαφάνεια της διαχείρισής τους και κυρίως  τον έλεγχο από τους δήμους της αποτελεσματικότητας των ενεργειών».

Χαρακτηριστικά ο Ν. Πατσαρίνος σημειώνει: «Πολύς ντόρος γίνεται το τελευταίο διάστημα για την καταπολέμηση των κουνουπιών με προεξάρχοντα τον κ. Πατούλη (δήμαρχο Αμαρουσίου, πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας) που κινδυνολογεί ασύστολα για απειλή ελονοσίας, στοχοποιόντας το υπουργείο Υγείας και που παρά την κατακραυγή των περιφερειαρχών και των δημάρχων, συνεχίζει ακάθεκτος τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τρομοκρατώντας τις τοπικές κοινωνίες και συμπαρασύροντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία ακόμα ανεύθυνη και δημαγωγική στάση. Είναι σε όλους γνωστό πως η αρμοδιότητα της καταπολέμησης των κουνουπιών, ανήκει στις Περιφέρειες και στους κατά τόπους δήμους. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την αρ. 476/2-12-2015 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ενέκρινε το σημερινό σχέδιο προγραμματικής σύμβασης καταπολέμησης των κουνουπιών για τα έτη 2016-2017, που προβλέπει την οικονομική συμμετοχή της Περιφέρειας με το ποσό των 2.801.668 ευρώ που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη συμμετοχή των δήμων με 1.058.000 ευρώ. Ποσά αρκετά μεγάλα, που καθιστούν αναγκαία τη διαφάνεια της διαχείρισής τους και κυρίως τον έλεγχο από τους δήμους της αποτελεσματικότητας των ενεργειών. Με την σύμβαση αυτή μαζί με τα παραπάνω ποσά, αποφασίστηκε η διάθεση πρόσθετου ποσού 1.580.000 ευρώ από την Περιφέρεια στην αναπτυξιακή της «Πελοπόννησος Α.Ε.» για τρεις παρεμφερείς δράσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Για το έργο αυτό, όπου με αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων οι δήμοι υπέγραψαν προγραμματικές συμβάσεις, αξίζει να σημειώσουμε ότι:
Στην Περιφέρειά μας, με πρόσχημα την γρήγορη δράση, επέλεξαν σαν φορέα υλοποίησης, την «Πελοπόννησος Α.Ε.», παρά τις διαφωνίες όλης της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα  να υπάρξει εκτός από αδιαφάνεια και  αναποτελεσματικότητα μιας και δεν αντιμετωπίστηκε στον χρόνο που έπρεπε το στάδιο της προνυμφοκτονίας, που είναι και το πιο καθοριστικό (έναρξη έργου τον Ιούλιο αντί του Μαρτίου που έπρεπε).
Μάλιστα, ο  δήμαρχος Πύλου - Νέστορος, αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και άμεσος συνεργάτης του κ. Πατούλη επέλεξε να καλύψει το ποσό της συμμετοχής του δήμου του με πρόσθετο τέλος προς τους δημότες, γεγονός που απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως μη σύννομο.
Μετά τα παραπάνω, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες της Πελοποννήσου, επερωτάται ο περιφερειάρχης: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία καταπολέμησης των κουνουπιών; Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία υλοποίησης του έργου; Ποια ήταν η συνεργασία της Περιφέρειας με τους δήμους; Εάν και πότε, μέχρι σήμερα, λειτούργησε η επιτροπή παρακολούθησης και η επιστημονική επιτροπή που προβλέπονται από την προγραμματική σύμβαση; Τι μέτρα θα πάρει εφεξής για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος;».