Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011 20:50

Με «πολιτικό πολιτισμό» ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα Περιφέρειας Πελοποννήσου

Με «πολιτικό πολιτισμό» ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα Περιφέρειας Πελοποννήσου

Το Τεχνικό Πρόγραμμα των 5 Ενοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2011 -στην ουσία έναν κατάλογο με επί το πλείστον συνεχιζόμενα από πέρυσι έργα- ενέκρινε προχθές το βράδυ το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στη συνεδρίαση αυτή η μείζων μειοψηφία -από δίπλα κι η Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά- και η πλειοψηφία υπερθεμάτιζαν σε «νέο πολιτικό πολιτισμό» και... καλούς τρόπους. Ετσι, η «Λαϊκή Συσπείρωση» -που κατήγγειλε ότι το πρόγραμμα προσανατολίζεται σε έργα που θα αποφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο και φυσικά καταψήφισε- παρέμεινε απελπιστικά μόνη στον κριτικό της λόγο, δεδομένου ότι η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» δεν είχε εκπρόσωπό της στην προχθεσινή συνεδρίαση του Σώματος.
Ο Δημήτρης Δράκος, αν και επισήμανε ότι οι πίνακες με τα έργα έφτασαν μόλις προχθές το πρωί στα χέρια των συμβούλων του συνδυασμού του, απέφυγε να διατυπώσει αίτημα αναβολής της συζήτησης, εκτός κι αν -όπως άφηνε παντοιοτρόπως να εννοηθεί- η πλειοψηφία... επιθυμούσε επίσης την αναβολή αυτή.
Αναβολή δεν ζήτησε ούτε ο Λάμπρος Μπούκλης, που παραδέχτηκε ότι παρέλαβε τους πίνακες με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ενώ βρισκόταν... καθ’ οδόν προς Τρίπολη για να συζητήσει, κατά τ’ άλλα, το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Την ίδια στιγμή, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου επιτέθηκε στους... κακούς απόντες που εμπόδιζαν προφανώς μέχρι τώρα τη «συναίνεση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο: «Δείξαμε ότι μπορούμε μπροστά στις κάμερες και μέσω Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε χωρίς πρώτα να έχουμε κλειστεί σε ένα δωμάτιο με κλειστές τις πόρτες. Δυστυχώς δεν είναι εδώ για να το δουν κάποιοι που έτσι έχουν συνηθίσει, σήμερα είναι απόντες» είπε.
Ελάχιστοι ήταν οι σύμβουλοι από τη μείζονα μειοψηφία που διατύπωσαν αντιρρήσεις, τεχνικής φύσης κυρίως, και μόνο για την τιμή των όπλων όπως φάνηκε. Τελικά υπερψήφισαν έστω και με επιφυλάξεις, όπως ο Παναγιώτης Βαλασόπουλος που διαμαρτυρήθηκε -μαζί και η συνάδελφός του Μαριλένα Σούκουλη- για τη μη έγκαιρη ενημέρωση επί των πινάκων των έργων.
Ο Λ. Μπούκλης υπερψήφισε λέγοντας ότι βασίζεται στην εμπειρία των τριών τέως νομαρχών Δ. Δράκου, Β. Σωτηρόπουλου και Ν. Ταγαρά, που είχαν υπερθεματίσει νωρίτερα.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ

...ΜΑΖΕΜΑ


Ωστόσο, από την πλειοψηφία υπήρξαν ορισμένες φωνές που εξέφρασαν  κριτική διάθεση. Χαρακτηριστικά, ο Αγγελος Παπαγγελόπουλος προβληματίστηκε με το Τεχνικό Πρόγραμμα - «θα εκτεθούμε, μπορεί να μην είχαμε τάξει πολλά, αλλά αυτή η πρόταση δεν θα ικανοποιήσει τον κόσμο. Το ψηφίζω με βαριά καρδιά», ανέφερε. Παράλληλα εξέφρασε έκπληξη για την απόλυτη αποδοχή της μείζονος μειοψηφίας στο προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα: «Εκπλήσσομαι γιατί η μείζων μειοψηφία ηγείται του χορού της υπερψήφισης...» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γιάννης Αργυράκης -απαντώντας έμμεσα- εκτίμησε ότι η υπερψήφιση από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας δεν αποτελεί δείγμα υπεύθυνης στάσης, αλλά «ένοχη ομολογία των ευθυνών τους» για τη σημερινή κατάσταση της Περιφέρειας.
Διευκρινίσεις ζήτησε από την πλευρά του ο Σπύρος Φλώρος ως προς την προοπτική που έχουν ορισμένες από τις προτεινόμενες μελέτες, να υλοποιηθούν ποτέ σε έργο.
Τις φωνές αυτές πάντως έσπευσε να... συμμαζέψει η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, η οποία έκανε λόγο για «νέο πολιτικό πολιτισμό» που αναδύθηκε από τη συνεδρίαση - προειδοποιώντας μάλιστα ταυτόχρονα ότι «είναι επικίνδυνο και οπισθοδρομικό να υποπτευόμαστε τις μειοψηφίες όταν συναινούν».
Ωστόσο, αποδεχόμενη ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα «δεν είναι αναπτυξιακό, είναι ρεαλιστικό», φάνηκε να διαφωνεί με την εκτίμηση που διατύπωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο οποίος αντιθέτως το χαρακτήρισε «βαθύτατα αναπτυξιακό και απολύτως συνεπές με το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Ο περιφερειάρχης, εξαίροντας τη στάση των μειοψηφιών, μίλησε ακόμα για «πρόγραμμα ανάγκης, αλλά με πολιτική διάσταση λόγω των νέων προτεραιοτήτων που ισχύουν εξ αιτίας της κρίσης της χώρας και της ανάγκης να αναπτυχθούν νέες δυνατότητες για το μέλλον».
Ζήτησε πάντως από τους αντιπεριφερειάρχες να έχουν συμβασιοποιήσει όλα τα έργα μέχρι το τέλος του 2011, καθώς όσα έργα δεν έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι τότε θα πρέπει να κοπούν, εκτός αν το Περιφερειακό Συμβούλιο τα χαρακτηρίσει απαραίτητα.