Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2016 08:37

Πρόστιμο 30.000 ευρώ για τη φωτιά στη χωματερή της Πύλου μετά από 2 χρόνια

Μετά από 2 και πλέον χρόνια, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, επέβαλε το πρόστιμο των 30.000 ευρώ, για τη φωτιά στη χωματερή του Αγίου Νικολάου στην Πύλο, τον Ιούνιο του 2014.

Ο περιφερειάρχης υποχρεώθηκε να επιβάλλει το πρόστιμο που κρατούσε στο συρτάρι του, μετά την πρόσφατη νέα φωτιά στην ίδια χωματερή και την "εξαφάνιση" του εργολάβου που έκανε την αποκατάσταση του χώρου με την εργολαβία της Περιφέρειας. Για τη νέα φωτιά στη χωματερή του Αγίου Νικολάου καταδικάστηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Καλαμάτας σε 1 χρόνο φυλάκιση με 3ετή αναστολή ο αρμόδιος για την καθαριότητα αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος Γιάννης Σαρδέλης. Στη δίκη αυτή υποβλήθηκαν ερωτήματα και επισημάνθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το πρόστιμο για τη φωτιά του 2014 δεν είχε ακόμα επιβληθεί από την περιφερειακή αρχή. Να τονιστεί ότι κατά την υλοποίηση της εργολαβίας αποκατάστασης της χωματερής εξαφανίστηκαν τα 10.000 από τα 13.000 δέματα σκουπιδιών, που βρίσκονταν στο γειτονικό χώρο.

Η επιβολή του προστίμου, σύμφωνα με την απόφαση, στηρίχθηκε σε «εισήγηση του Κ.Ε.Π.ΠΕ. Π.Ε. Μεσσηνίας στην από 25/6/2014 έκθεση αυτοψίας, του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος Π.Ε. Μεσσηνίας, «όπου διαπιστώθηκε να λειτουργεί Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) του Δήμου Πύλου - Νέστορος στη θέση Αγιος Νικόλαος του Δήμου Πύλου – Νέστορος, Π.Ε. Μεσσηνίας, κατά παράβαση ΚΥΑ και απόφασης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ».

Πέρα απ’ αυτό επισημαίνεται «η πλημμελής τήρηση των ελάχιστων μέτρων λειτουργίας του ΧΑΔΑ και η διαπιστωθείσα ανάφλεξη απορριμμάτων, από τις οποίες και αναδυόταν δύσοσμος καπνός που συντελούσε στη δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών και πρόκληση κινδύνου για τη δημόσια υγεία».

Επίσης, ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάζεται: α) Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, όπως προβλέπεται από το νόμο και προκειμένου να συσχετισθεί με την υπ’ αριθμ. ΑΒΜ Α14/2519 παραγγελία. β) Στην αρμόδια για την εφαρμογή των εργασιών αποκατάστασης στο ΧΑΔΑ Αγιος Νικόλαος Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.

Γ.Σ.