Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 15:24

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη στο ΠεΣυ Πελοποννήσου για το καλάθι των Πελοποννησιακών Αγροτικών Προϊόντων

Γράφτηκε από την

Κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, οι φτωχοί αγρότες, οι φτωχοί κτηνοτρόφοι στενάζουν και βρίσκονται σε απόγνωση από την πολιτική της Ε.Ε., την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ.
Είναι γνωστή η κατάσταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τα επιτραπέζια πορτοκάλια δόθηκαν 10 λεπτά το κιλό και πολλοί παραγωγοί τα άφησαν αμάζευτα όπως και άλλα εσπεριδοειδή.
Οι τιμές στο λάδι και το κρασί είναι εξευτελιστικές, η τιμή στο γάλα έχει πέσει, το ίδιο και η τιμή του κρέατος (ειδικά του αρνιού σημείωσε ρεκόρ φέτος), ενώ οι ζωοτροφές έχουν φτάσει στα ύψη.
Χαρακτηριστική σε όλη την περιφέρεια είναι η κατάσταση στην Αρκαδία που βρίσκεται τώρα σε φάση συγκομιδής:
Πατάτα: τιμή παραγωγού 25 λεπτά το κιλό, εμπορεύσιμη 2500 το πολύ 3000 Kg ανά στρέμμα, κόστος καλλιέργειας 1000€ το στρέμμα, κανένας δεν καλύπτει τα έξοδα κι από πάνω έχουμε αθρόες εισαγωγές πατάτας και χώρια οι ελληνοποιήσεις.
Ντομάτα: 20 λεπτά το κιλό στο χωράφι, δεν καλύπτει το κόστος.
Μοσχοφίλερο: παρά τη μοναδικότητά του τα τελευταία χρόνια έχει κατρακυλήσει η τιμή του στα 20 με 30 λεπτά το κιλό, ενώ οι παραγωγοί είναι απλήρωτοι 2 με 3 χρόνια.
Αχλάδια – μήλα: μειωμένη παραγωγή στο μισό λόγω καιρικών συνθηκών, παρά τις προσπάθειες των παραγωγών με συνεχή ραντίσματα και υψηλό καλλιεργητικό κόστος.
Λάχανο – μπρόκολο – κουνουπίδι: ουσιαστικά στα αζήτητα 10 έως 30 λεπτά το κιλό.
Κάτι πήγε να γίνει με τα φασολάκια και τα κολοκυθάκια, αλλά το θαύμα κράτησε λίγες μέρες, πέρασαν και αυτά στα αζήτητα.
Σημαντικά μειωμένη ήταν η παραγωγή κερασιών και σιτηρών λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών
Οι αγρότες αδυνατούν πλέον να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στις γεωργικές ενώσεις και τους γεωπόνους και είναι βέβαιο ότι πολλοί δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν στη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, η πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε., η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έχουν οδηγήσει την εγχώρια παραγωγή σε συρρίκνωση και τις τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικά επίπεδα. Από την άλλη το κόστος παραγωγής αυξήθηκε ακόμα περισσότερο και σ’ αυτό συνέβαλε και η αύξηση συντελεστή Φ.Π.Α., ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, το αγροτικό ρεύμα, κ.α.
Σ’ αυτή την πολιτική είναι προσηλωμένη η κυβέρνηση και με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου επιδιώκει την επίσπευση της εφαρμογής της νέας πολιτικής της ΚΑΠ και της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε. Έχουν στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγους καπιταλιστές αγρότες με ταυτόχρονο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Παραδίδουν την παραγωγή και εμπορία των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στους εμποροβιομήχανους που ήδη κατέχουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, συσκευαστήρια και εκμεταλλεύονται εργάτες και ξεκληρισμένους αγρότες.
Εδώ και καιρό η κυβέρνηση, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να περιφέρεται ανά την επικράτεια της χώρας με διακυρήξεις για στροφή στη γεωργία και τα περιβόητα αγροτικά καλάθια ανά περιφέρεια, έχει στήσει επιχείρηση παραπλάνησης των αγροτών και του λαού γενικότερα.
Προπαγανδίζουν ότι κάτι μπορεί να γίνει αν η κάθε διοικητική περιφέρεια του «Καλλικράτη» αναπτύξει και προωθήσει τα δικά της προϊόντα.
Φτάνουν στο σημείο να εμφανίζουν τα καλάθια αγροτικής παραγωγής ανά περιφέρεια σαν λύση για τους αγρότες ακόμη και σαν λύση για να βγει η χώρα από την κρίση.
Αυτή την κυβερνητική προπαγάνδα για το πέρασμα της καταστροφικής αντιαγροτικής αντιλαϊκής πολιτικής επανέλαβε και στο δικό μας Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Σκανδαλίδης και εσείς ταχτήκατε μαζί του, πράγμα που σας καθιστά συνένοχους.
Είμαστε οι μόνοι που αντιταχτήκαμε τονίζοντας ότι όσο δεν παίρνονται μέτρα για τιμές επιβίωσης στους αγροτικτηνοτρόφους, για μείωση του κόστους παραγωγής, για προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές, κανένα αγροτικό καλάθι ανά Περιφέρεια δεν πρόκειται να δώσει ούτε την ελπίδα, ούτε τη λύση. Δεν έχει τέτοια πολιτική η κυβέρνηση. Η πολιτική της κυβέρνησης ενισχύει τους καπιταλιστές αγρότες και τους εμποροβιομήχανους ξεκληρίζοντας τους μικρούς παραγωγούς.
Κανένα καλάθι και κανένα δημοπρατήριο δεν θα βελτίωνε ουσιαστικά τις τιμές που αναφερθήκαμε.
Οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς και της κερδοσκοπίαςδεν σηκώνουν αυταπάτες, είναι ανελέητοι και ποδοπατάνε τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και τα λαϊκά στρώματα.
Όσο ακολουθείται αυτή η αντιαγροτική αντιλαϊκή πολιτική, φτωχομεσαία αγροτιά δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα.
Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν, οι συνομιλητές σας το προηγούμενο διάστημα ήταν μεγαλοαγρότες, εμποροβιομήχανοι και εξαγωγείς. Τους φτιάξατε και σύνδεσμο εξαγωγέων.
Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η διέξοδος και η προοπτική για τη μικρομεσαία αγροτιά βρίσκονται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά και καλό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες, φτηνά κι ασφαλή τρόφιμα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας. Αυτή η ανάπτυξη μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων, τη θεμελίωση του κεντρικού σχεδιασμού παραγωγής με λαϊκό έλεγχο, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, την κατάργηση της καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης και τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής παραγωγής, που θα προωθεί κοινές καλλιεργητικές εργασίες, με κρατική επιστημονική στήριξη.
Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να μην πέσουν στην παγίδα που τους στήνουν με ωραία λόγια όπως τότε που μας βάλανε στη λυκοσυμμαχία της Ε.Ο.Κ. που έδιωξε μέχρι τώρα 500.000 αγρότες από την παραγωγή.
Τους λέμε να δυναμώσουν τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση των αγροτικών συλλόγων να συσπειρωθούν στην ΠΑ.ΣΥ και να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμά τους να δουλεύουν στα χωράφια και να ζουν με αξιοπρέπεια από το μόχθο της δουλειάς τους.
Τα συμφέροντα και το μέλλον των παιδιών τους είναι αντίθετα με τα κόμματα και τα στηρίγματά τους στο αγροτικό κίνημα, την τοπική και περιφερειακή διοίκηση, που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ, την Ε.Ε., τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
Τρίπολη 06/09/2011