Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 17:54

Χρηματοδότηση του έργου «Αποκατάσταση συγκροτήματος Τρουπάκηδων - Μούρτζινων στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας»

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ύστερα από την θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Πελοποννήσου υπέγραψε την απόφαση ένταξης για χρηματοδότηση από το ΔΕΠΙΝ - Πελοποννήσου 2007 - 2013 του έργου «Αποκατάσταση συγκροτήματος Τρουπάκηδων - Μούρτζινων στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας (Β' Φάση) στο πλαίσιο της πρόσκλησης Νο 24 του ΔΕΠΙΝ- Πελοποννήσου» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 1.500.000 Ευρώ.
Το συγκρότημα της γενιάς των Τρουπάκηδων - Μούρτζινων στην Καρδαμύλη είναι μια τυπική οχυρωμένη κατοικία καπετάνιου της Έξω Μάνης. Η φυσικά αμυντική ικανότητα του υψώματος βελτιώθηκε από ένα στοιχειώδες τείχος από αργολιθοδομή, που προφύλασσε τμήμα της βορινής, την ανατολική και τη νότια πλευρά του. Το συγκρότημα αποτελείται από τον Πύργο, την τριώροφη οχυρή κατοικία (Οντάς), τα βοηθητικά τους κτίσματα, την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και τρεις οχυρωματικούς περιβόλους.
Η ανέγερση των πρώτων κτηρίων του συγκροτήματος τοποθετείται στα τέλη του 170υ αιώνα, αν και τα ίχνη μεγαλιθικής κατασκευής στη βάση των τοίχων του «οντά» και του  εσωτερικού τείχους μαρτυρούν την ύπαρξη στον ίδιο χώρο κάποιας παλαιότερης στρατιωτικής, κατά πάσα πιθανότητα, εγκατάστασης.
Με χρηματοδότηση του Β' ΚΠΣ στερεώθηκε και αποκαταστάθηκε η τριώροφη οχυρωμένη κατοικία (οντάς) του εν λόγω συγκροτήματος και τα προσκτίσματά της και με το ΓΙ ΚΠΣ χρηματοδοτήθηκε η μόνιμη έκθεση που στεγάζεται στον οντά, ο οποίος αποτελεί το πρώτο μουσείο - ενημερωτικό σταθμό, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο Μουσείων Μάνης».

Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει τις εργασίες αποκατάστασης στα εξής τμήματα του συγκροτήματος:
α. Πύργος
β. Κλιμακοστάσιο Πύργου
γ. Νότιο κτήριο - Ελαιοτριβείο
δ. Κεραμοσκέπαστο βοηθητικό κτίσμα (πρόσΚΤισμα νοτίου κτηρίου)
ε. οχύρωση   
στ. Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα