Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 16:49

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Εργα 60 εκ. ευρώ για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εργα 60 εκ. ευρώ, όχι συγκεκριμένα, αλλά γενικόλογα και αόριστα, πρόκειται να ζητήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2017.

Το αίτημα αναμένεται να εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο, στη σημερινή του συνεδρίαση.

Στη γενικόλογη και αόριστη εισήγηση της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας αναφέρεται ότι θα προταθούν έργα για: Συντήρηση - βελτίωση οδικού δικτύου, συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων, εγγειοβελτιωτικά - αρδευτικά έργα, αντιπλημμυρικά έργα, δράσεις - ενέργειες πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, μελέτες τεχνικών έργων.

Οσον αφορά συγκεκριμένα έργα και μελέτες αναφορά γίνεται μόνο για 5 παρεμβάσεις στη Λακωνία. Αναφέρεται, ακόμα, ότι «η υπηρεσία μας ζήτησε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες να υποβάλουν προτάσεις, συνοδευόμενες από τα αντίστοιχα Τεχνικά Δελτία, για την ένταξη των νέων έργων που κρίνουν απαραίτητα στο ΠΔΕ. Οι Διευθύνσεις Τεχνικών Εργων υπέβαλαν προτάσεις για ένταξη νέων έργων, τόσο για επαναλαμβανόμενες δράσεις όσο και για αυτοτελή έργα».

Για το ποιες είναι οι προτάσεις ένταξης νέων έργων, ενημέρωση δεν υπάρχει. Και το Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για ένταξη έργων, που γνωρίζουν οι υπηρεσίες και η περιφερειακή αρχή, μοιράζοντας τα χρήματα σε μικροπαρεμβάσεις που δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στις τοπικές κοινωνίες.

Για τη Λακωνία, όπου φαίνεται να έχει γίνει διαφορετική, ουσιαστική δουλειά και ετοιμασία, έχουν προταθεί και αποσταλεί τεχνικά δελτία για τα εξής έργα - μελέτες: Κατασκευή εσωτερικών και εξωτερικών λιμενικών έργων Μαρίνας Μονεμβασιάς, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ. Δράσεις τουριστικής προβολής - προώθησης αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 1.525.000 ευρώ. Μελέτη ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων Σπάρτης, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Μελέτη ανάδειξης ποταμού Ευρώτα ως ιστορικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πάρκου, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Μελέτη ανέγερσης νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ.

 

Γ.Σ.