Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2017 18:10

Αντιπυρικά μέτρα ζητεί ο Γόντικας 

Γράφτηκε από την

Τη λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας προτείνει και ζητεί ο Νίκος Γόντικας, επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Με ερώτησή του ζητεί από την περιφερειακή αρχή ενημέρωση για το «ποια είναι η κατάσταση, ποια συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα έχουν παρθεί, ποιος ο παραπέρα σχεδιασμός της Περιφέρειας και σε επίπεδο διεκδίκησης, αλλά και έργων αντιπυρικής προστασίας».

Με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τις μεγάλες πυρκαγιές έπληξαν την Πελοπόννησο, ο κ. Γόντικας παρατηρεί ότι «δυστυχώς, σήμερα η κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι δυσκολότερη, κατά συνέπεια και οι κίνδυνοι μεγαλύτεροι. Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι τα δάση είναι στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου για επιχειρηματική εκμετάλλευση». 

Αφού κάνει λόγο για υποστελεχωμένη Δασική Υπηρεσία και υποστελεχωμένο Πυροσβεστικό Σώμα, αναφέρει ότι «η πυροπροστασία του δασικού πλούτου, αλλά και γενικότερα, εξασφαλίζεται μέσω μιας σειράς μέτρων πρόληψης πυρκαγιών, όπως: Καθαρισμός και απομάκρυνση της βλάστησης και των ξερών χόρτων που υπάρχουν στους ορεινούς όγκους, στις διαχωριστικές νησίδες εθνικών οδών, αυτοκινητοδρόμων και τα πρανή αυτών, καθώς αποτελούν επικίνδυνη καύσιμη ύλη. Ελεγχος του δασικού οδικού δικτύου, συντήρησή του και διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων».