Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2010 20:13

"Σήκωσε το γάντι" ο Σαμαράς από την Τρίπολη

Γράφτηκε από την

"Αν θέλουν γενικές εκλογές, εδώ είμαστε". Με τη φράση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Τρίπολη "σήκωσε το γάντι" στην πρόκληση του Γ. Παπανδρέου για εκλογές εφόσον το εκλογικό αποτέλεσμα είναι δυσμενές για την κυβέρνηση.

Το αναλυτικό κείμενο της ομιλίας του κ. Σαμαρά στην Τρίπολη έχει ως εξής:
Απευθύνομαι απόψε στην Τρίπολη, στον τόπο της αξιοπρέπειας και των Αγώνων. Με συγκίνηση ως Πελοποννήσιος και εγώ απευθύνομαι στο λεβέντικο, περήφανο, αδούλωτο φρόνημα του λαού της Τριπολιτσάς και της Αρκαδίας, που έγραψε ανεπανάληπτες χρυσές σελίδες Απελευθέρωσης, Δημιουργίας, Προκοπής, Επιστήμης, για ολόκληρη την Πελοπόννησο και τον τόπο μας.
Ήλθα εδώ σήμερα κοντά σας, για να σας φέρω δύο απλά μηνύματα:  Μήνυμα αγώνα.  Και μήνυμα Νίκης.
Γυρίζω όλη την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη. Κι εκείνο που βλέπω παντού, είναι ότι και η Ελλάδα γυρίζει. Γυρίζει σελίδα. Σηκώνεται στα πόδια της. Βρίσκει ξανά τον εαυτό της. Και το σπουδαιότερο: Ξεπέρασε το φόβο. Και τώρα απορρίπτει τους εκβιασμούς.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλλιέργησε το φόβο. Μόνο έτσι μπορούσε να περάσει την ανάλγητη πολιτική της. Το μύθο του «μονόδρομου»... Ότι το Μνημόνιο, ήταν τάχα, «αναπόφευκτο». Και τώρα αποκαλύπτεται ότι άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που αντιμετώπισαν προβλήματα αντίστοιχα με τα δικά μας, δεν υπέγραψαν Μνημόνια. Βγήκαν στις αγορές και δανείστηκαν. Δανείστηκαν πανάκριβα. Αλλά δανείστηκαν. Δεν «έδεσαν» τους λαούς τους χειροπόδαρα...
Η Ελλάδα μπορούσε να δανειστεί πολύ φθηνότερα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Και χωρίς να υπογράψει Μνημόνιο. Αλλά δεν το έκανε.
Οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, δεν βγήκαν να διασύρουν τη χώρα τους. Αλλά αυτό ακριβώς έκανε ο κ. Παπανδρέου. Ο οποίος αναγκάστηκε να υπογράψει ένα Μνημόνιο, που τώρα ανακάλυψε ότι δεν του βγαίνει και ό,τι περιέχει «επαχθείς όρους», τους οποίους θέλει να επαναδιαπραγματευθεί.
Υπήρχε, λοιπόν, άλλος δρόμος. Ήδη τον επιλέγουν άλλες χώρες. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διάλεξε το χειρότερο. Που δεν είναι καν «δρόμος», ούτε «μονόδρομος»… Είναι αδιέξοδο! Και τώρα μόλις το «ανακάλυψε» το ΠΑΣΟΚ.
Μέχρι προχθές, μας έλεγε ότι οι εκλογές αφορούν τον «Καλλικράτη» και είναι «αυστηρά αυτοδιοικητικές». Εμείς τους λέγαμε ότι ο «Καλλικράτης» είναι ανάπηρος εξ αιτίας του Μνημονίου.  Για να επιτύχει μια φιλόδοξη διοικητική μεταρρύθμιση, που εμείς πρώτοι την είχαμε σχεδιάσει, χρειάζεται χρήματα. Και χρήματα δεν υπήρχαν. Γι’ αυτό και εμείς την αναβάλαμε... Για να μην την κάνουμε μισή. Για να μην την ακυρώσουμε στην πράξη. Για να μην την «κάψουμε»… Και τώρα το ΠΑΣΟΚ την κάνει, όχι μόνο χωρίς να δώσει πρόσθετα χρήματα, αλλά κόβοντας κι αυτά που δίνονταν ως τώρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί κόβουν τα κονδύλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Καλλικράτη; Γιατί τους το επιβάλλει το Μνημόνιο! Άρα το Μνημόνιο αναγκαστικά εμπλέκεται στις εκλογές αυτές.
Κι ακόμα, δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για «στενά» αυτοδιοικητικά θέματα, όταν γύρω μας αλλάζει δραματικά η ζωή των ανθρώπων, όταν πνίγονται οι πολίτες από το άγχος της ανασφάλειας και της οικονομικής πίεσης, από το φόβο του λουκέτου και της ανεργίας... Άρα το Μνημόνιο άμεσα εμπλέκεται με τις εκλογές αυτές.
Και το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι, αναγκαστικά, να δοθεί στην Κυβέρνηση ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα:
-- Ότι ο λαός δεν αντέχει άλλα τέτοια μέτρα. Όχι χρειάζεται άλλη πολιτική για να βγούμε από την κρίση. Κι ότι υπάρχει τέτοια πολιτική. Υπάρχει Ελπίδα...
Κι ότι οι υποψήφιοι, που είναι «εξαρτήματα» της κυβέρνησης και «απολογητές» του Μνημονίου εκπροσωπούν αυτό που πρέπει να ηττηθεί, για να προχωρήσει η χώρα σε άλλο δρόμο.
Αυτό τους λέγαμε. Κι αυτό βρήκε άμεση απήχηση στον Ελληνικό λαό. Τόση απήχηση και τέτοια απήχηση, που αναγκάστηκε η κυβέρνηση να αλλάξει «τροπάρι» τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και να δεχθεί ότι η ψήφος των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι για το Μνημόνιο. Και ζητά σήμερα ο Πρωθυπουργός να υπερψηφιστούν οι υποψήφιοί του, αλλιώς θα προχωρήσει, λέει, άμεσα σε γενικές εκλογές!
Τι ακριβώς μας λένε από την κυβέρνηση; Αν ο λαός τους καταψηφίσει στις δημοτικές, γιατί, άραγε, να τους ψηφίσει, αμέσως μετά, στις βουλευτικές; Τι ακριβώς εννοούν; Ότι φεύγουν; Κι αυτό, τάχα, θα μας… «τρομάξει»;
-- Μα αν ο κόσμος ενέκρινε την πολιτική τους, δεν θα χρειαζόταν να τον εκβιάζουν με πρόωρες εκλογές...
-- Κι αν ο κόσμος δεν εγκρίνει την πολιτική τους, δεν πρόκειται να τον «τρομάξουν» με πρόωρες εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάλαβε τίποτε!
Δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία που «πολιτικοποίησε» τις εκλογές. Ο λαός ήθελε να ψηφίσει για το Μνημόνιο. Γιατί το Μνημόνιο είναι που δεν αντέχει. Η Νέα Δημοκρατία απλώς εξέφρασε αυτό που ήθελε ο λαός, γι’ αυτό και ο λαός αγκάλιασε το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας. Κι εκείνο που φωνάζει αυτή τη στιγμή η κοινωνία είναι ένα και μόνο:
-- Αλλάξτε πολιτική! Αυτή δεν την αντέχουμε άλλο... Και υπάρχει άλλη πολιτική! Που αντιμετωπίζει την κρίση και μειώνει τα ελλείμματα με Ανάπτυξη. Όχι με ασφυξία!
Το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται σήμερα ότι η πολιτική του Μνημονίου δεν του βγαίνει. Δεν προχωρά. Δεν αποδίδει. Υποβάλλει το λαό σε τεράστιες θυσίες με πολύ μικρά οφέλη.
Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα στις δημοτικές...
Αρχίζει να αμφιβάλλει για την πολιτική του κυρίως...
Γι’ αυτό και μας είπε, μόλις πριν λίγες μέρες, ότι υπάρχουν «επαχθείς όροι» και θέλει να τους επαναδιαπραγματευθεί, λέει...
Πότε ανακάλυψε ότι υπάρχουν επαχθείς όροι στο Μνημόνιο;
Τώρα μόλις;
Όταν διάβασε τις αρνητικές δημοσκοπήσεις;
Και πώς θα τους «επαναδιαπραγματευθεί» σήμερα;
Γιατί δεν τους διαπραγματεύθηκε πριν λίγους μήνες, όταν υπέγραφε το Μνημόνιο;
Και το κυριότερο:
Πως θα τους επαναδιαπραγματευθεί, αν υπερψηφιστούν οι υποψήφιοί του;
Αν το μήνυμα του λαού είναι «θετικό» προς την κυβέρνηση, αν ο λαός δείξει ευχαριστημένος με τα μέτρα που πήρε ως τώρα, τότε δεν θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί τίποτε! Θα της επιβάλλουν κι άλλα μέτρα.
Αν θέλει, πράγματι η κυβέρνηση, να επαναδιαπραγματευθεί τους «επαχθείς όρους» του Μνημονίου, τότε πρέπει να παρακαλά να... χάσει τις δημοτικές εκλογές! Γιατί μόνο τότε θα μπορεί να πει στην Τρόϊκα:
-- Δέστε, ο κόσμος δεν αντέχει νέα μέτρα!
Αν, λοιπόν, ο κ. Παπανδρέου θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τους «επαχθείς όρους» του Μνημονίου … βοηθήστε τον να το κάνει! Στείλτε του το μήνυμα ότι δεν αντέχετε αυτή την πολιτική, ότι ζητάτε αλλαγή πολιτικής!
Καταψηφίστε το Μνημόνιο και τους υποψηφίους του. Ψηφίστε για αλλαγή πολιτικής. Για διέξοδο από την κρίση, με Ανάπτυξη, όχι με ασφυξία.

-- Μας κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι εμείς «υπονομεύουμε», τάχα, τη σταθερότητα.    Αλλά κι εδώ ατύχησε... Διότι, όταν εγώ δήλωνα ότι στόχος μας είναι να στείλουμε μήνυμα αλλαγής  της πολιτικής του Μνημονίου, τα spreads στις διεθνείς αγορές υποχωρούσαν.
Αλλά, όταν μίλησε ο Πρωθυπουργός και απείλησε με εκλογές, μέσα σε λίγες μέρες τα spreads εκτοξεύθηκαν 200 μονάδες! Οι διεθνείς αγορές μίλησαν ξεκάθαρα για το ποιος υπονομεύει τη σταθερότητα: είναι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου...
Και ο διεθνής Τύπος την ίδια γνώμη έχει. Ακόμα και το ΔΝΤ παραγγέλνει να μην γίνουν πρόωρες εκλογές, γιατί βλάπτει αυτή τη στιγμή η εκλογολογία… Όλοι το έχουν αντιληφθεί. Μόνο το ΠΑΣΟΚ δεν το καταλαβαίνει…
-- Μας ρωτάει γιατί δεν ζητάμε εμείς εκλογές.
Για ένα πολύ απλό λόγο: Γιατί η Αντιπολίτευση δεν μπορεί να τις επιβάλει. Κι αν ζητούσα εκλογές, χωρίς να μπορώ να τις επιβάλω, τότε πράγματι θα υπονόμευα τη σταθερότητα της χώρας. Κι αν προκαλούσα τέτοια αστάθεια στη χειρότερη συγκυρία για την Ελλάδα, τότε θα με κατηγορούσαν ως «ταραχοποιό».    Κι επειδή δεν υπονομεύω εγώ την σταθερότητα, αποφάσισαν να το κάνουν εκείνοι! Πράγματι, δεν καταλαβαίνουν τίποτε.
-- Μας ρωτάνε πώς διαφορετικά μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση δανεισμού... Τους απαντάμε: Με Ανάπτυξη. Με Ανάκαμψη της αγοράς άμεσα και με Ανάπτυξη αργότερα. Όχι με αργό θάνατο, όπως συμβαίνει σήμερα. Πως θα ανακάμψει η αγορά με τέτοιες φοροεπιδρομές, τέτοια ανεργία, τόσα λουκέτα, τέτοιο «στέγνωμα» ρευστότητας. Άλλες χώρες μειώνουν τους φόρους για να υποκινήσουν την Ανάπτυξη. Εμείς τους αυξάνουμε! Και τα φορολογικά έσοδα «πατώνουν». Και τα ελλείμματα επιμένουν να είναι μεγάλα. Παρά τις θυσίες...
-- Μας ρωτάνε πώς θα μηδενίσουμε το έλλειμμα σε ενάμιση χρόνο;     Προσέξτε: Το 2010 και το 2011 παίρνουν μέτρα περικοπών και φόρο-επιδρομών μεγαλύτερα από το έλλειμμα! Και δεν μπορούν να ρίξουν το έλλειμμα ούτε στο μισό! Έχουν σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ αναποτελεσματικότητας και μετά τους φταίμε μείς που τους λέμε ότι με τα μέτρα που πήρανε ήδη μπορεί να μηδενιστεί το έλλειμμα  – δεν χρειάζονται άλλα – φτάνει να δουλέψει η Οικονομία. Να δουλέψει η Οικονομία! Δηλαδή να παραχθεί εισόδημα, για να βρει το κράτος να φορολογήσει. Να παραχθούν κέρδη για να βρει το κράτος να φορολογήσει. Να υπάρξουν τζίροι, για να βρει το κράτος να φορολογήσει.
Τώρα, πώς να κλείσει το έλλειμμα, όταν δεν βρίσκουν τι να φορολογήσουν; Όταν φορολογείς την έρημο, εισπράττεις αέρα! Αυτό τους λέμε! Έχουν ήδη πάρει μέτρα επαρκή για να μηδενιστεί το έλλειμμα. Τώρα πρέπει να πάρουν μέτρα για να δουλέψει η Οικονομία, να κινηθεί η αγορά, για να αποδώσουν τα μέτρα που πήρανε.     Τόσο απλό.

Και ξέρετε κάτι; Ήδη, με τους νέους αυστηρότερους κανόνες που επιβάλλονται στην Ευρωζώνη, ουσιαστικά είναι απαραίτητο να μηδενίσουμε το έλλειμμα. Γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να κατεβάσουμε το χρέος. Περίεργο δεν είναι πώς θα μηδενιστεί το έλλειμμα σε δεκαοκτώ μήνες με τα μέτρα που πήρανε… Αληθινά περίεργο είναι πώς, με τέτοια μέτρα, δεν καταφέρνουν να μηδενίσουν το έλλειμμα ούτε σε πέντε χρόνια! Αυτό κι αν είναι μοναδικό «κατόρθωμα»...
Αν θέλετε να μιλήσουμε για μαγικά κόλπα να σας πω εγώ τι είναι μαγεία!
-- Μαγεία είναι να αυξάνεις τους φορολογικούς συντελεστές και να μην αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα!
-- Μαγεία είναι να κάνεις τόσο οδυνηρή λιτότητα και, στο τέλος της τριετίας, να βρίσκεσαι με χρέος μιάμιση φορά μεγαλύτερο απ’ ό,τι πριν!
-- Μαγεία είναι να φτιάχνεις μηχανισμό ταχείας προώθησης επενδύσεων, το λεγόμενο fast track, και στο τέλος να σου... φεύγουν και οι επενδυτές του Αστακού, για τους οποίους μόλις χθες πανηγύριζες.
-- Μαγεία είναι να απειλείς τους ψηφοφόρους, ότι αν σε καταψηφίσουν στις δημοτικές, θα τους πας σε βουλευτικές εκλογές για να σε… ξανα-καταψηφίσουν! Ή μάλλον, αυτό το τελευταίο δεν είναι μαγεία. Είναι παράνοια.
Κι είναι ακόμα μεγαλύτερη παράνοια, να βγαίνει ο Πρωθυπουργός και να λέει ότι «αποκλείει την αναδιάρθρωση του χρέους», κι ύστερα να βγαίνει ο Αντιπρόεδρός του και να λέει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι κακό πράγμα και δεν πρέπει να την αποκλείουμε! Δεν καταλαβαίνει ότι η χώρα που αναδιαρθρώνει το χρέος της δεν «διευκολύνεται» απλά, πληρώνει ακριβό τίμημα. Κι εκείνη τη στιγμή και αργότερα. Δεν καταλαβαίνει ότι, αν μιλάς για αναδιάρθρωση του χρέους, μεγαλώνουν τα επιτόκια με τα οποία θα σε δανείσουν στη συνέχεια. Δεν καταλαβαίνει ότι αν λέει κάποιος την απίστευτη ανοησία: «τα χρέη είναι για να… αναδιαρθρώνονται», την επόμενη φορά οι δανειστές του θα του χρεώσουν πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο!
Εμείς θέλουμε να αποφύγουμε την αναδιάρθρωση και τη χρεοκοπία, για να μην υποστούμε το αυξημένο κόστος δανεισμού στο μέλλον.
Την ίδια μέρα στη μία εφημερίδα ο Πρωθυπουργός καταγγέλλει όσους μιλούν για «σενάρια αναδιάρθρωσης» ως συνενόχους των κερδοσκόπων και στην άλλη εφημερίδα ο Αντιπρόεδρός του μιλάει για το «πόσο συμφέρουσα» μπορεί να είναι η αναδιάρθρωση χρέους. Να υποθέσουμε ότι κάποιος από τους δύο δεν ξέρει τι λέει;
Ή μήπως ήταν αυτό ακριβώς που έχουν στο μυαλό τους; Μήπως αυτή είναι η «κρυφή ατζέντα» τους; Στα λόγια, επισήμως, ο Πρωθυπουργός το απορρίπτει, αλλά ο Αντιπρόεδρός του το «ρίχνει» για να προετοιμάσει τον κόσμο... Δεν κάνουν άλλο, από το να επιβεβαιώνουν σήμερα, αυτά που λέγαμε εμείς εξ αρχής: Ότι η Πολιτική του Μνημονίου δεν αποτρέπει τη χρεοκοπία. Τη φέρνει πιο κοντά. Και ο κ. Παπανδρέου ή θα αποπέμψει αμέσως τον Αντιπρόεδρό του, Ή αλλιώς ομολογεί ότι έχει κρυφή ατζέντα για μετά τις εκλογές.
Εκείνοι μπορεί να την έχουν δεχθεί, αλλά εμείς την απορρίπτουμε! Και ο λαός την απορρίπτει, για να μπορέσει να διαφυλάξει το μέλλον του. Το μέλλον του! Γιατί το παρόν του το έχουν ήδη λεηλατήσει...
Ο κόσμος, όμως, «δεν μασάει», δεν φοβάται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται. Ο κόσμος ξέρει ότι, αν δεν στείλει σαφές – απολύτως σαφές – και ηχηρό – πολύ ηχηρό – μήνυμα  στις εκλογές, μήνυμα για άμεση αλλαγή πολιτικής, τότε μετά τις εκλογές θα έλθουν νέα μέτρα πιο σκληρά από τα σημερινά.
Ο κόσμος ξέρει ότι ψήφος στους μνημονιακούς υποψηφίους διευκολύνει νέα πιο επώδυνα μέτρα αμέσως μετά. Και ψήφος για αλλαγή πολιτικής, διευκολύνει να μην υπάρξουν νέα μέτρα. Να υπάρξει άλλη διέξοδος. Με Ανάπτυξη, όχι με ασφυξία. Αυτά τα ξέρει ο κόσμος και δεν πιάνουν οι εκβιασμοί του κ. Παπανδρέου...
Εσείς, εδώ στην Πελοπόννησο, έχετε εύκολη επιλογή: Έχετε την υποψηφιότητα του Δημήτρη Δράκου. Που όχι μόνο είναι δοκιμασμένος και έμπειρος, αλλά ξέρει πολύ καλά την Αυτοδιοίκηση σε Πανελλαδική κλίμακα.
Είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η Αυτοδιοίκηση τώρα που επιβλήθηκε ένας ανάπηρος Καλλικράτης. Χρειάζεται η εμπειρία ενός ανθρώπου που διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΝΑΕ, δηλαδή των Νομαρχών όλης της Ελλάδας και ξέρει τα προβλήματα της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης από την μιαν άκρη της Ελλάδας ως την άλλη. Ξέρει τα προβλήματα καλύτερα από τον καθένα. Και μπορεί να βρει και τις λύσεις, τώρα που τα προβλήματα θα γίνουν χειρότερα από πριν.
Έχετε, λοιπόν, το Δημήτρη Δράκο από τη μία μεριά, κι έχετε από την άλλη ένα υποψήφιο που τον στηρίζουν σήμερα, όλοι εκείνοι που τον κατηγορούσαν μέχρι πέρσι και ο ίδιος τους απεχθανόταν μέχρι πέρσι. Έχετε το Δημήτρη Δράκο από τη μια πλευρά, που εκπροσωπεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το αίτημα για μιαν άλλη πολιτική, κι έχετε απέναντι του ένα υποψήφιο που το στηρίζουν οι δυνάμεις που επέβαλαν το Μνημόνιο. Έχετε το Δημήτρη Δράκο από την μια πλευρά που θα διεκδικεί για λογαριασμό της τοπικής κοινωνίας όποια κυβέρνηση κι αν είναι στην εξουσία, όπως έκανε πάντα, κι από την άλλη πλευρά έχετε ένα υποψήφιο «μεταλλαγμένο» που είναι εξαρτημένος πλήρως από τις δυνάμεις του Μνημονίου.     Εσείς λοιπόν, εδώ στην Πελοπόννησο, έχετε εύκολη επιλογή. Ο Δράκος κερδίζει την Πελοπόννησο.
Και στην Τρίπολη υποστηρίζουμε τον Γιάννη Σμυρνιώτη, νέο άνθρωπο, επιστήμονα, μηχανικό, νομαρχιακό σύμβουλο για χρόνια, με έντονη αυτοδιοικητική δράση. Καταξιωμένο επαγγελματία και οικογενειάρχη. Από παραδοσιακή οικογένεια της Τρίπολης, από οικογένεια που έχει αφήσει όνομα σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής: στην πολιτική, στην κοινωνική προσφορά και στον αθλητισμό. Κι ο ίδιος είναι απλός και σεμνός, και με τον τρόπο του ενώνει την παράταξη, αλλά έχει απήχηση και πολύ πέραν της παράταξης. Ένας γνήσιος εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας που θα είναι αύριο ένας άξιος αυτοδιοικητικός άρχοντας. Και στην Τρίπολη λοιπόν, έχετε την καλύτερη επιλογή.
Όπως σας είπα, γυρίζω όλη την Ελλάδα. Κι εκείνο που βλέπω, είναι ότι και η Ελλάδα γυρίζει. Γυρίζει σελίδα. Βγαίνει από την απογοήτευση. Και αγκαλιάζει την Ελπίδα. Βγαίνει από την κατάθλιψη. Και στέλνει μήνυμα αλλαγής πολιτικής.     Σας φέρνω μήνυμα Νίκης από παντού! Αλλά όχι μόνο μήνυμα Νίκης…
Και μήνυμα Αγώνα! Γιατί σήμερα κρίνεται, όχι απλώς το μέλλον μιας αυτοδιοικητικής μάχης. Κρίνεται το μέλλον της χώρας. Κρίνεται αν θα μείνουμε στην ίδια πολιτική και θα βουλιάξουμε. Ή αν θα αλλάξουμε πολιτική και θα σωθούμε.     Και, γι’ αυτό, στείλτε το μήνυμα. Δεν κρίνονται μόνο οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Κρίνονται πολύ περισσότερα. Δεν έχετε τίποτε να φοβηθείτε. Το ΠΑΣΟΚ φοβάται τώρα... Και πολύ καλά κάνει και φοβάται. Γιατί έχει απέναντί του ένα λαό οπλισμένο με τη ψήφο του. Χρησιμοποιείστε την ψήφο σας με τον καλύτερο τρόπο. Στείλτε το μήνυμα της Ελπίδας. Στο τέλος θα νικήσουμε. Το βλέπετε ήδη ότι θα νικήσουμε... Το ομολογούν και οι αντίπαλοί μας, που φοβούνται πως θα νικήσουμε.
Αλλά μη γελιέστε: Οι νίκες αυτές δεν χαρίζονται, κερδίζονται!    Κυνηγήστε τη νίκη ως την τελευταία στιγμή. Πόρτα, πόρτα. Σπίτι, σπίτι. Κάθε ψήφος μετράει. Κάθε ψήφος πιάνει τόπο.
Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να σας εκβιάσει γιατί φοβάται. Μας είχαν για «τελειωμένους» και τώρα μας φοβούνται. Λογάριαζαν να κάνουν «περίπατο» και τώρα εκβιάζουν το εκλογικό σώμα, για να γλιτώσουν τα χειρότερα.    
Εμείς λέμε ό,τι λέγαμε εξ αρχής: Στείλτε τους μήνυμα να αλλάξουν πολιτική! Κι αν θέλουν γενικές εκλογές εδώ είμαστε. Εμείς δεν κάνουμε πίσω. Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ να αποσταθεροποιούμε τη χώρα. Δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ να εκβιάζουμε το λαό. Αλλά, αν το ΠΑΣΟΚ τολμήσει βουλευτικές εκλογές, εδώ είμαστε.
Πάντως την Πολιτική του αδιεξόδου, την Πολιτική του Μνημονίου θα την αλλάξουμε. Θέλουμε να βγει η χώρα από την κρίση. Θέλουμε να ξεπεράσουμε οριστικά τα ελλείμματα και τον υπερδανεισμό. Θέλουμε να μηδενίσουμε τα ελλείμματα. Και μπορούμε να το κάνουμε.
Αλλά θα το κάνουμε με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη. Με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Με επενδύσεις – αληθινές επενδύσεις, όχι σαν εκείνες του Αστακού... Με μείωση φορολογίας μόλις βγούμε από το Μνημόνιο, όπως κάνουν άλλες χώρες, με χτύπημα της σπατάλης, όχι των συνταξιούχων, με στήριξη της Οικονομίας, όχι με αφαίμαξη της Οικονομίας, με τόνωση της αγοράς, όχι με στέγνωμα της αγοράς.
Θα αλλάξουμε την πολιτική της ασφυξίας. Με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της δημιουργικότητας και της Ελπίδας. Αυτό σήμερα είναι απόφαση δική μας. Αύριο θα είναι εντολή δική σας.
Γεια σας και με τη Νίκη.
Και μη ξεχνάτε.
Αγώνας ως την τελευταία στιγμή.