Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 22:09

Γόντικας κατά Τατούλη για εμπορευματοποίηση του νερού

Γράφτηκε από τον

Την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου επέκρινε χθες δριμύτατα, o επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Γόντικας, για “εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των νερών” και για τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που διεκδικούν οι εργολάβοι από την Περιφέρεια, ως αποζημιώσεις έργων που εκτελέστηκαν ή σταμάτησαν.

Για το δεύτερο αυτό θέμα κάλεσε τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να αφήσει τον αντικομμουνισμό και τόνισε ότι “στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί”, εξηγώντας πως “δεν γίνεται να υλοποιεί αυτή την πολιτική, να υπογράφει τις συμβάσεις με τους εργολάβους που τους δίνουν πανωπροίκια, και όταν τα αποκαλύπτουμε αυτά να λέει ότι το ΚΚΕ στηρίζει τους επιχειρηματίες”.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γόντικας κατήγγειλε τη σπουδή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με διαδικασίες fast track και χωρίς εισηγήσεις των υπηρεσιών, να συζητήσει την 1η Νοεμβρίου και να υπερψηφίσει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τους υδάτινους πόρους στην Πελοπόννησο. Παρατήρησε πως “στοχεύει να αποκρύψει την κατεύθυνση της οδηγίας της Ε.Ε. για τα νερά και της σχετικής νομοθεσίας που εκδόθηκε σύμφωνα με τις επιταγές της, που προωθούν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού”. 

Είπε ότι “η στόχευση της Περιφέρειας για εμπορευματοποίηση  και ιδιωτικοποίηση των νερών στη Πελοπόννησο είναι διαχρονική” και ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Το 2011 υπέγραψε κρυφά μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ για τη διαχείριση των νερών στη Πελοπόννησο. Πριν πέντε μήνες με 14 από τους 51 ψήφους στο Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση των νερών του Ανάβαλου με τη ΣΔΙΤ για το εργοστάσιο αφαλάτωσης. Στην τελευταία συνεδρίαση την 1η Νοεμβρίου, με 14 ψήφους από τη γνωστή ομάδα των προθύμων συν 1 ψήφο της κεντροαριστεράς του κ. Αλευρά, πήρε μια ακόμη απόφαση που προωθεί ξεκάθαρα την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των νερών”.   

Για το θέμα των αποζημιώσεων εκατομμυρίων ευρώ που διεκδικούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου εργολαβικές εταιρείες, ενημέρωσε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, αποφασίστηκε να δοθεί κάπου 1 εκ. ευρώ, σε τρεις από αυτές.  Παρατήρησε πως το επόμενο διάστημα εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για διεκδικήσεις αναδόχων, μεταξύ των οποίων 44 εκ. ευρώ συν τόκους 5 χρόνων για το δρόμο Γαργαλιάνοι-Ρωμανού και 4,3 εκ. ευρώ συν τόκους για το αποχετευτικό δίκτυο στο Γύθειο κ.α. Ανέφερε πως “τα πήρε είδηση όλα αυτά η ανάδοχος εταιρεία (πρώην συμφερόντων Φλαμπουράρη) και διεκδικεί επιπλέον 1.247.000 ευρώ για το λιμάνι του Βραχατίου, ζήτημα που θα κουβεντιαστεί στην αυριανή (σημερινή) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής”.

Ο κ. Γόντικας εκτίμησε ότι “η αιτία βρίσκεται στο τρόπο κατασκευής των έργων” και αναφέρθηκε στις “διαρκείς αναβολές και χρόνιες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης έργων και διαδικασιών, που αποτελούν τρόπο διοχέτευσης  εκατομμυρίων ευρώ μέσα από εργολαβικές συμβάσεις, σε διάφορες εταιρείες. Αυτές τις ληστρικές διεκδικήσεις εκατομμυρίων ευρώ των εργολαβικών εταιρειών, καλούνται τελικά να τις πληρώσουν οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες”.

Επέρριψε πολιτικές ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ επέκρινε και την περιφερειακή αρχή. 

Ο κ. Γόντικας σημείωσε ότι”το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να έχει πλήρη ενημέρωση των διεκδικήσεων των εργολάβων και προμηθευτών, να έχει καθαρή πολιτική στάση”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι “δεν είναι όλα τα έργα επί των προηγούμενων, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων”. Παρατήρησε πως “με τούτη τη διοίκηση ξεκίνησε η διεκδίκηση. Επί των ημερών του Τατούλη έγιναν σημεία και τέρατα”, αναφερόμενος στο έργο του δρόμου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, “όπου οι επιμετρήσεις έγιναν 3,5 χρόνια μετά και όχι μετά από 1 - 2 - 3 μήνες”. Είπε ότι υπάρχουν και υπηρεσιακές ευθύνες, αφού οι υπηρεσίες διαπίστωναν τις κακοτεχνίες και δεν προχωρούσαν σε εκπτώσεις, αλλά επεσήμανε πως “αυτές δεν μπορούν να κρύψουν τις πολιτικές ευθύνες”.

Γ.Σ.