Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 10:22

Περιφερειακή διακυβέρνηση θέλει ο Πέτρος Τατούλης 

 

“Οι Περιφέρειες θα πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους περιφερειακό χρηματοπιστωτικό σύστημα” υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μιλώντας το περασμένο Σάββατο στο 5ο Συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών.

Στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας προστίθεται ότι ο Π. Τατούλης αναφέρθηκε στη “δυναμική του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας να προβάλει πολιτικά επιχειρήματα προκειμένου να διεκδικήσει και να επιτύχει τη μετατροπή του από περιφερειακή αυτοδιοίκηση σε περιφερειακή διακυβέρνηση”.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο περιφερειάρχης “αναφερόμενος στο θέμα των μεταρρυθμίσεων τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται φοβικά. Θα πρέπει, ωστόσο, να ορίζεται το πολιτικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και των προτάσεων, ούτως ώστε να μην έρχεται ο οποιοσδήποτε υπουργός και να εξαγγέλλει αλλαγές ή αποφάσεις, χωρίς την άποψη των θεσμών”. Επιπλέον αναρωτήθηκε, όσον αφορά τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών για το θέμα των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, αν “μπορεί ποτέ, απ’ τη μια να απαιτούμε την περιφερειακή διακυβέρνηση και απ’ την άλλη να γυρίζουμε πάλι στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις”, εκτιμώντας ότι “αυτό είναι μια αυστηρή οπισθοδρόμηση”.

Το αίτημα σε σχέση με την πολιτική εξέλιξη του θεσμού είναι για τον Π. Τατούλη “η δημιουργία ισχυρών Περιφερειών, με μεγαλύτερες αρμοδιότητες, προκειμένου η χώρα να δημιουργήσει ένα μοντέλο χαλαρής ομοσπονδιοποίησης, έτσι όπως γίνεται παντού στις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες ο θεσμός των Περιφερειών είναι πανίσχυρος και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών και δεν γίνεται έρμαιο των φιλοδοξιών ή των απόψεων του κάθε υπουργού”.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου “επανέφερε το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, στις οποίες θα υπάρχει σταθερό φορολογικό καθεστώς και πλήρης εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων”.