Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 10:07

Γόντικας κατά της ταφής αποβλήτων στη Μεγαλόπολη (βίντεο)

Γόντικας κατά της ταφής αποβλήτων στη Μεγαλόπολη (βίντεο)

 

Την ενδεχόμενη δημιουργία χώρου ταφής βιομηχανικών αποβλήτων στη Μεγαλόπολη κατήγγειλε χθες στην Καλαμάτα, σε συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Γόντικας επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, με την παρατήρηση ότι στην περιοχή “σκοπεύουν να θάψουν τα απόβλητα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης”.

Ο Ν. Γόντικας -που από κοινού με τον σύμβουλο Βαγγέλη Γούργαρη κατέθεσαν σχετική επερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο- υποστήριξε ότι “διαχρονικά οι κυβερνήσεις υλοποιώντας τις πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ προδιαγράφουν και υλοποιούν ένα ζοφερό μέλλον για τη Μεγαλόπολη”, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων ότι: “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει στους καπιταλιστές τις δύο λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία της Μεγαλόπολης. Είναι στη διαδικασία έγκρισης η άδεια χώρου διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων (ΧΔΒΑ), από το 2008 επί ΝΔ και στη συνέχεια το 2011 επί ΠΑΣΟΚ, στα ορυχεία της Μεγαλόπολης. Επίκεινται οι υπογραφές για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις λιγνιτικές μονάδες που αφήνουν ανοιχτό το ζήτημα της διαχείρισης κάθε είδους αποβλήτων στα ορυχεία. Επίκεινται επίσης οι υπογραφές για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Μεγαλόπολη”.

“Στο διαχρονικό αυτό έγκλημα κυβερνήσεων - ΕΕ - κεφαλαίου σε βάρος της Μεγαλόπολης, έχουν μερίδιο ευθύνης και η περιφερειακή και οι τοπικές αρχές είτε με την ένοχη σιωπή και ανοχή (έμμεση ή άμεση), είτε με την ανοιχτή στήριξη και μάλιστα με υπογραφές” συνέχισε ο Ν. Γόντικας, ο οποίος γνωστοποίησε παράλληλα ότι από τις 16 Ιανουαρίου 2018 υπάρχει “αίτημα της Εθνικής Τράπεζας προς τη ΔΕΗ με την προτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να της γνωστοποιηθούν και μάλιστα άμεσα οι διαδικασίες και οι ενέργειες για την ταφή 90.000 τόνων μολυσμένων αποβλήτων από αμίαντο -και όχι μόνο- στα ορυχεία της Μεγαλόπολης”. Ο ίδιος μίλησε για “μαφία των σκουπιδιών” και επανέλαβε ότι η διαχείριση των σκουπιδιών πρέπει να γίνει από κρατικό φορέα, τα μεγάλα ποσά των ΣΔΙΤ να διατεθούν στους δήμους ώστε να εφαρμόσουν διαχείριση με διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=eNpDek8RBZs}