Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 17:34

Παρεμβάσεις της Στ. Καρλαύτη στο 10ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου

Παρεμβάσεις της Στ. Καρλαύτη στο 10ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου

Παράλληλη συνεδρία: “Πολιτιστική κληρονομιά, τουρισμός και αθλητισμός”.

Μέγαρο Χορού: Επισημάνθηκε η κοινωνική αναγκαιότητα αλλά και το αίτημα των δημοτών της Καλαμάτας για συνεχή λειτουργία του Μεγάρου Χορού, το οποίο αποτελεί έναν σύγχρονο χώρο που μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα του πολιτισμού. Ηδη ανακοινώθηκε από τον υπουργό Αλέξη Χαρίτση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό 1,2 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας για τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού. Προτάθηκε παράλληλο πρόγραμμα συγχρηματοδότησης του ΥΠΠΟ, του υπουργείου Οικονομίας και του Δήμου Καλαμάτας προς την κατεύθυνση της μόνιμης λειτουργίας του Μεγάρου, καθώς αποτελεί κοινωνική πρόκληση ένα τέτοιο έργο που στοίχισε πολλά χρήματα στον Ελληνα φορολογούμενο να είναι κλειστό στο μεγαλύτερο διάστημα του έτους.

Αρχαία Μεσσήνη: Εκτός από την απορρόφηση της χρηματοδότησης στον αρχαιολογικό χώρο για την κατασκευή στεγάστρου στην αρχαία αγορά και πάρκινγκ επισκεπτών, ως κυρίαρχο θέμα παρουσιάζεται η οδική σύνδεση του χώρου με την πόλη της Μεσσήνης. Πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα από την Περιφέρεια η έτοιμη μελέτη βελτίωσης του οδικού άξονα Μεσσήνη-Αρχαία Μεσσήνη, καθώς υπάρχει σταθερό αίτημα του Δήμου Μεσσήνης προς αυτήν την κατεύθυνση, η δε περιφερειακή αρχή παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της δεν έχει προχωρήσει το έργο.

Προτεραιοποίηση και σχεδιασμός: Επισημάνθηκε η έλλειψη ιεράρχησης, κριτηρίων, συνολικής αντίληψης και στόχευσης στον πολιτισμό κάθε φορά που η Περιφέρεια χειρίζεται χρηματοδοτήσεις, ενώ έγινε πρόταση για πραγματοποίηση ημερίδων τόσο σε επίπεδο ενοτήτων όσο και σε περιφερειακό όλων των πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της Πελοποννήσου, ώστε να επιδιωχθεί η μεταξύ τους συνεργασία και να σχηματοποιηθεί ένα σαφές πρόγραμμα υποστήριξης των δράσεων με πνεύμα διαφάνειας και λογοδοσίας.

 

Παράλληλη συνεδρία: “Παιδεία, έρευνα και οικονομία της γνώσης”.

Εγινε εισήγηση με θέμα: “Δημόσιες βιβλιοθήκες: προβλήματα, προτάσεις και προοπτικές. Το παράδειγμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας” και κατατέθηκε εκτενές υπόμνημα στον υπουργό Παιδείας. Στο υπόμνημα παρουσιάστηκε αναλυτικά η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι βιβλιοθήκες πριν καν ξεσπάσει η οικονομική κρίση και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω ΠΔΕ. Επισημάνθηκαν τα προβλήματα της υποστελέχωσης και της χρηματοδότησης μέσω του τακτικού προϋπολογισμού. Η τελευταία είναι καθηλωμένη σε επίπεδα που μετά βίας καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα, χωρίς να αφήνονται περιθώρια ανάπτυξης των βιβλιακών συλλογών και πραγματοποίησης εκπαιδευτικών -πολιτιστικών δράσεων και η κατανομή της στις βιβλιοθήκες της χώρας γίνεται χωρίς καμιά αξιολόγηση των δράσεων που πραγματοποιούνται και του ποσοστού απορρόφησης του προϋπολογισμού, χωρίς καμιά απαίτηση για στοχοθεσία. Κατατέθηκαν δύο συγκεκριμένες και αναλυτικές προτάσεις:

1. Απλή νομοθετική ρύθμιση του ιδρυτικού νόμου 3149/2003, χωρίς επιπλέον δαπάνη για το Δημόσιο, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

2. Σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης μέσω του τακτικού προϋπολογισμού, το ύψος του να καθορίζεται μετά από αξιολόγηση βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων όπως π.χ. ο αριθμός των τεκμηρίων, των εξυπηρετούμενων μελών, των εκπονούμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επωφελούμενων παιδιών, ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για πολιτιστικές δράσεις, όραμα, αναπτυξιακή προοπτική. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η διαφάνεια και η δικαιοσύνη και δημιουργείται μια κουλτούρα λογοδοσίας όχι μόνο προς τον εποπτεύοντα φορέα αλλά και προς τα μέλη-χρήστες της βιβλιοθήκης.

 

Στέλλα Καρλαύτη

Περιφερειακή σύμβουλος «Πελοπόννησος Πρώτα»