Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018 16:21

Προβληματισμός αντιπολίτευσης για προγραμματικές συμβάσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Προβληματισμός αντιπολίτευσης για προγραμματικές συμβάσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

Τον προβληματισμό της για τις προγραμματικές συμβάσεις που υπογράφει η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκφράζει με ανακοίνωσή της η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εχει ξεκινήσει και συνεχίζεται εντατικά η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με δήμους. Μόνο σε αυτή τη συνεδρίαση εγκρίθηκε η υπογραφή 11 συμβάσεων, από τις οποίες οι 9, προϋπολογισμού περίπου 1 εκ. ευρώ, αφορούν δήμους της Αρκαδίας!

Η θέση μας για τις κάθε είδους προγραμματικές συμβάσεις διαχρονικά είναι η εξής: Πρέπει να είναι σαφές το διαθέσιμο ποσό, με προτεραιότητα αυτό να καλύπτει θεσμικές και πραγματικές ανάγκες έργων υποδομών του Δημοσίου. Επειδή υπάρχουν μεγάλες ανάγκες παντού, πρέπει να κληθούν ανοιχτά και χωρίς αποκλεισμούς οι δήμοι και οι φορείς, να καταθέσουν τα αιτήματά τους, και αφού εκτιμηθούν να ιεραρχηθούν με σταθερά διαφανή κριτήρια. Στη συνέχεια η όποια πρόταση της Διοίκησης της Περιφέρειας να εγκριθεί από τα συλλογικά όργανα.

Πιστεύουμε ότι βασικό κριτήριο για την ανταπόκριση σε προγραμματικές συμβάσεις είναι και οι υπηρεσιακές δυνατότητες της Περιφέρειας που έτσι κι αλλιώς είναι ελλιπείς. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα στο θέμα των προγραμματικών συμβάσεων γιατί έχουμε ήδη διορθώσεις από ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Με εντυπωσιακή ταχύτητα η Περιφέρεια προωθεί αυτήν την περίοδο αρκετές προγραμματικές συμβάσεις με την "Πελοπόννησος Α.Ε.". Ανεξάρτητα από τη σταθερή και δικαιολογημένη στάση μας απέναντι στην αδιαφανή λειτουργία της, θεωρούμε ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο "Κλεισθένης 1" απαγορεύτηκαν τέτοιου είδους συμβάσεις, μιας και οι αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες ΟΤΑ δεν είναι φορείς του δημόσιου τομέα. Η περιφερειακή αρχή έχει μια άλλη προσέγγιση, με την οποία δεν συμφωνούμε, γι’ αυτό, όπως ενημερώσαμε, θα προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα».