Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018 15:00

Η δικαιοσύνη έπραξε αυτό που όφειλε η κυβέρνηση για τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί

Γράφτηκε από την
Η δικαιοσύνη έπραξε αυτό που όφειλε η κυβέρνηση για τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί

Του Παναγιώτη Αλευρά*

Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα την κυβέρνηση ότι ο Ε.Φ.Κ. στο κρασί όχι μόνο πλήττει τον ανταγωνισμό του προϊόντος και αποτελεί τροχοπέδη στην ενίσχυση των εισαγωγών, αλλά θα επιφέρει αποδιάρθρωση και μαρασμό της αμπελοοινικής οικονομίας. Μάλιστα παρά τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου: οινοποιητών, παραγωγών, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ κ.λπ., ο καταστροφικός, αντιαναπτυξιακός και παράλογος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί επιβλήθηκε από την κυβέρνηση με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες.

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις μας και αποδείχθηκε στην πράξη ότι το μέτρο απέτυχε παταγωδώς ακόμη και στα προϋπολογισθέντα μεγέθη, ότι δηλαδή θα ξεπεράσουν τα δημόσια έσοδα από την επιβολή του φόρου τα 55.000.000€. Αποδείχθηκε όμως ότι το 2016 εισπράχθηκαν μόνο 24.000.000€ και το 2017 εισπράχθηκαν 28.000.000€. Αν συνυπολογιστεί ότι η αδικία του μέτρου συνέβαλε στη στρέβλωση της αγοράς και στην αύξηση της παραοικονομίας κατά 25%, γίνεται φανερό ότι τα έσοδα του κράτους ήταν πενιχρά.

Τελικά η δικαίωση του αμπελοοινικού κλάδου επετεύχθη από την ελληνική δικαιοσύνη με την απόφαση 1734 στις 3-9-2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσε την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 2785/Β/2015), με την οποία εφαρμόστηκε το παράνομο αυτό μέτρο καθώς και κάθε συναφή πράξη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έπραξε αυτό που όφειλε να κάνει η κυβέρνηση.

«Το μέτρο δεν ήταν δίκαιο και η ακύρωσή του έγινε πράξη»

 

*Ο Παναγιώτης Αλευράς είναι επικεφαλής της παράταξης “Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία”, περιφερειακός σύμβουλος, πρ. αντιπεριφερειάρχης ΠE Μεσσηνίας


NEWSLETTER