Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 18:21

Αποτυχία βλέπει στη ΣΔΙΤ απορριμμάτων ο Πατσαρίνος

Γράφτηκε από την
Αποτυχία βλέπει στη ΣΔΙΤ απορριμμάτων ο Πατσαρίνος

Τις αντιδράσεις και τους προβληματισμούς τους για την πορεία του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εξέφρασαν, για άλλη μια φορά, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της “Πελοπόννησος Πρώτα” Νίκος Πατσαρίνος και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Γιώργος Γαβρήλος.

Κατά τη συζήτηση του θέματος για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, που απαιτούνται για τη δημιουργία του έργου, ο Ν. Πατσαρίνος παρατήρησε ότι “για το πιο σοβαρό έργο της Περιφέρειας φτάσαμε μετά από 7 χρόνια, προς το τέλος του και αφού έχουν ληφθεί σοβαρές εγκρίσεις και έχουν υπογραφεί συμβάσεις, τώρα να συζητάμε για την απόκτηση γης! Πρόκειται για το αποκορύφωμα της ανεύθυνης αντιμετώπισης και της αποτυχίας ενός έργου από πολιτική, αυτοδιοικητική, κοινωνική, αλλά και θεσμική άποψη”.

Επέκρινε τη διαδικασία της ιδιωτικής χωροθέτησης και σημείωσε: “Η «γύμνια» της ΣΔΙΤ, που λειτουργεί προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων και εις βάρος του ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος, είναι ότι έχει χαθεί ο δημόσιος έλεγχος και, παρά την κακή και αρνητική πορεία του έργου, δεν υπάρχει κανένας απολογισμός και καταλογισμός ευθυνών! Οι καλοπληρωμένοι σύμβουλοι σιωπούν! Ζούμε καταστάσεις που συνοδεύονται από απόκρυψη στοιχείων, ψέματα, προχειρότητα, σοβαρές θεσμικές ελλείψεις και ανευθυνότητα του στυλ «για όλα φταίνε οι άλλοι!». Κι αν αυτά συμβαίνουν πριν την έναρξη του έργου, κατά την υλοποίηση και λειτουργία του έπονται τα χειρότερα. Οι έλεγχοι θα γίνονται από «κλειστούς μηχανισμούς» που θα αμείβονται από την εταιρεία και οι υπόλοιποι (Περιφέρεια, δήμοι, κοινωνία) θα είναι «θεατές». Το συγκεκριμένο έργο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας, εκτός από την κακή στρατηγική επιλογή της ΣΔΙΤ, ατύχησε και όσον αφορά τον διαχειριστή του, που είναι η περιφερειακή αρχή. Κακοί αλαζονικοί χειρισμοί, που αντί για φίλους δημιούργησαν μόνο αντιπάλους στο έργο (κοινωνία, δήμους, φορείς). Ετσι «σέρνεται» μέσα στο χρόνο και το μόνο που το περισώνει είναι η σύγκριση με την απαράδεκτη κακή εικόνα του χθες και του σήμερα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό καθιστά το έργο αυτόματα παρωχημένο, καθώς δεν «βλέπει» μπροστά, αλλά πίσω. Οι προδιαγραφές του κινούνται σήμερα στα όρια των σύγχρονων περιβαλλοντικών και ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ενώ αύριο θα θεωρείται ξεπερασμένο και στα επόμενα 30 χρόνια θα απειλείται με πρόστιμα”.

Ο Γ. Γαβρήλος παρατήρησε ότι “η θέση μας παραμένει ξεκάθαρη γι’ αυτό το έργο, το οποίο δεν είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά το καλύτερο και ασφαλώς δεν συνάδει με τις σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων. Είχαμε εξαρχής διαφωνήσει και με την ακολουθούμενη πολιτική μέσω ΣΔΙΤ, αλλά και με το ότι η χωροθέτηση αφέθηκε σε έναν ιδιώτη. Σε κάθε περίπτωση, και για μια ακόμη φορά, θα τονίσω το υπερβολικό κόστος που θα κληθεί να σηκώσει στην πλάτη του κάθε νοικοκυριό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας”.


NEWSLETTER