Σάββατο, 05 Ιανουαρίου 2019 17:08

Κάνει ότι δεν ξέρει η Νικολάκου για τα πυρηνελαιουργεία

Κάνει ότι δεν ξέρει η Νικολάκου για τα πυρηνελαιουργεία

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαρχής προσέγγισε το πρόβλημα με υπευθυνότητα και έχει εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα για την εύρυθμη και απροβλημάτιστη λειτουργία τους».

Με αυτά τα λόγια απαντά η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου στο δήμαρχο Καλαμάτας και υποψήφιο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, για το θέμα της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων. Ουσιαστικά η κ. Νικολάκου «νίπτει τα χείρας της», αφήνοντας να εννοηθεί είτε ότι η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητες για να σταματήσει τη ρύπανση, είτε ότι υπερβάλλουν όσοι διαμαρτύρονται για την μπόχα των πυρηνελαιουργείων.

Σε κάθε περίπτωση η κ. Νικολάκου στην απάντησή της δεν εξηγεί αν υπάρχει λύση για το υπαρκτό πρόβλημα των πυρηνελαιουργείων ή αν οι Μεσσήνιοι θα πρέπει να μάθουν να ζουν με την μπόχα που διώχνει επισκέπτες από το νομό. Αντιθέτως η κ. Νικολάκου, ως συνήθως, αφού ο κ. Τατούλης δεν «καταδέχεται» να απαντήσει στον πολιτικό του αντίπαλο, επιτίθεται με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του δημάρχου Καλαμάτας, επιχειρώντας να αλλάξει το θέμα της συζήτησης για τα πυρηνελαιουργεία:

«Η ανακοίνωση του κ. Νίκα χαρακτηρίζει την υποψηφιότητά του. Αόριστες διατυπώσεις και ανεύθυνη κινδυνολογία, καμιά θετική πρόταση. Σε κάθε περίπτωση o κύριος δήμαρχος οφείλει να κατονομάσει ποια πυρηνελαιουργεία λειτουργούν νόμιμα και ποια όχι. Είναι δήμαρχος της Καλαμάτας, δεν είναι ο "φαφλατάς του καφενείου" που μπορεί, μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει τη διπλανή παρέα, να παριστάνει τον Δον Κιχώτη. Αραγε αυτή την καταστροφολογία ευαγγελίζεται ο κ. Νίκας για την Πελοπόννησο;».

 

ΜΠΟΥΖΑ: ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Ανακοίνωση για το θέμα των πυρηνελαιουργείων έστειλε και η αντιπεριφεριαρχης Αντωνία Μπούζα υποστηρίζοντας τα εξής:

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Μεσσηνίας ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα λειτουργούντα πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας και όπου υπάρχουν παραλείψεις, επιβάλλονται με αυστηρότητα τα νόμιμα. Μάλιστα για πιο ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες, έγινε αποδεκτό και αίτημα βουλευτού Μεσσηνίας, για συμμετοχή στους ελέγχους και επιθεωρητή του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ολα τα πυρηνελαιουργεία του Νομού Μεσσηνίας, λειτουργούν με νόμιμες άδειες λειτουργίας, ελέγχονται οι περιβαλλοντικοί όροι, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μελέτες και όπου υπάρχουν τυχόν παρεκκλίσεις, εφαρμόζεται με αυστηρότητα ο νόμος».

Στη συνέχεια και στο πλαίσιο της «ευγενούς άμιλλας» με έπαθλο τις ψήφους του Μαΐου, η κ. Μπούζα ανταγωνίζεται την κ. Νικολάκου εξαπολύοντας επίθεση κατά του κ. Νίκα:

«Οσα ακούστηκαν για λουκέτα σε πυρηνελαιουργεία, ο κ. Νίκας όφειλε να μην φτάνει σε σημείο λαϊκισμού για τόσο σοβαρά ζητήματα που αφορούν την αλυσίδα της ελαιοκομίας που με τέτοιες αναφορές κινδυνεύει με ολέθρια αναταραχή και να γνωρίζει επίσης και τις διατάξεις του Νόμου 3982/2011 που διέπουν τη διακοπή λειτουργίας βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Οσον αφορά το "χαλασμένο" πυρήνα που ανέφερε, πάλι αναδεικνύεται ανεπίτρεπτη άγνοια της υπάρχουσας νομοθεσίας που διαχωρίζει την επεξεργασία του πυρήνα τριών και δύο φάσεων και όρίζει προθεσμία επεξεργασίας πέντε (5) ημερών από την παραλαβή για τον τριφασικό ελαιοπυρήνα και καμία προθεσμία για τον διφασικό.

Αν ήθελε λόγω και της θεσμικής του ιδιότητας ως δήμαρχος Καλαμάτας ο κ. Νίκας να έχει στο ενεργητικό του κάποια ουσιαστική παρέμβαση, θα έπρεπε να έχει απευθυνθεί στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να αιτηθεί νομοθεσία ειδικά για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων που σήμερα δυστυχώς δεν υφίσταται, σε αντίθεση με την Περιφέρεια που έχει προβεί σε ανάλογες ενέργειες».

Θ.Λ.