Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 17:54

Μεταφορικό ισοδύναμο για Σπάρτη ζητεί ο Στρατηγάκος

Γράφτηκε από την
Μεταφορικό ισοδύναμο για Σπάρτη ζητεί ο Στρατηγάκος

Εφαρμογή μεταφορικού ισοδύναμου στον αυτοκινητόδρομο Λεύκτρο - Σπάρτη και αναβάθμιση της παλιάς εθνικής οδού Σπάρτη - Τρίπολη σε αυτοκινητόδρομο ζητεί ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Ηλίας Στρατηγάκος.

Ο κ. Στρατηγάκος υποστηρίζει ότι ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο - Σπάρτη αυξάνει το κόστος μεταφοράς και μετακινήσεων και γι' αυτό ζητεί να εφαρμοστεί μεταφορικό ισοδύναμο όπως εφαρμόζεται στα νησιά. (Μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα μέτρο με το οποίο επιδιώκεται να εξισωθεί το κόστος μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων με θαλάσσια μέσα, με το κόστος που θα ίσχυε για μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς, για την ίδια απόσταση).

Αναλυτικά ο κ. Στρατηγάκος δήλωσε:

«Θεωρώ απαράδεκτη και κατάφωρα άδικη την προσπάθεια που επιχειρείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να εγκλωβιστεί το Περιφερειακό Συμβούλιο στην έγκριση Τεχνικής Εκθεσης – Σήμανσης της εθνικής οδού Σπάρτης - Τρίπολης και να εγκρίνει έτσι εμμέσως την απόφαση του υπουργού να επιβάλει κυκλοφοριακές απαγορεύσεις, θεωρώντας ότι είναι παράπλευρος και εναλλακτικός του αυτοκινητόδρομου ταχείας κυκλοφορίας Λεύκτρο - Σπάρτη.

Απέστειλα ήδη επιστολή εκφράζοντας την αντίθεσή μας στην απόφασή του αυτή, καθώς ο κλάδος Λεύκτρο - Σπάρτη του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα δυστυχώς αύξησε την απόσταση από το κύριο οικονομικό και διοικητικό κέντρο, την Αθήνα, κατά 22 χιλιόμετρα και επομένως και το προαναφερόμενο μήκος μεταξύ των πόλεων Τρίπολη - Σπάρτη - Γύθειο. Αυτό αποτελεί εξαίρεση στη χώρα μας όπου η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου αντί να μειώσει την απόσταση την αύξησε. Την αύξησε κατά 35% με αποτέλεσμα ο αυτοκινητόδρομος να μην προτιμάται από τους χρήστες λόγω οικονομικού κόστους (διόδια, δαπάνη καυσίμων), μεγαλύτερου χρόνου και της σε καλό επίπεδο κατάστασης της υπάρχουσας εθνικής οδού Σπάρτης - Τρίπολης.

Προτείνουμε την άμεση εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου στον κλάδο Λεύκτρο - Σπάρτη με κατεύθυνση την Τρίπολη, κάτι ανάλογο αυτού που ήδη εφαρμόζεται στα νησιά, τουλάχιστον για τους επαγγελματικούς κλάδους και μεσοπρόθεσμα την αναβάθμιση της εθνικής οδού 39 Τρίπολη - Σπάρτη - Γύθειο σε αυτοκινητόδρομο. Δεν αποδεχόμαστε την παραπέρα μείωση της ανταγωνιστικότητας της Λακωνίας με τις απαγορεύσεις που επιδιώκονται, μετά μάλιστα και την απομάκρυνση πανεπιστημιακών σχολών (Νοσηλευτικής, ΤΕΙ) που επιχειρείται, του ΚΕΕΜ ως κέντρου κατάταξης, και γενικότερα ενός αρνητικού οικονομικού κλίματος».


NEWSLETTER