Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 09:03

Πρόβα αντιπολίτευσης από καθεστώς Τατούλη: Ενοχλήθηκαν επειδή ο Νίκας απαίτησε νομιμότητα

Γράφτηκε από τον
Πρόβα αντιπολίτευσης από καθεστώς Τατούλη: Ενοχλήθηκαν επειδή ο Νίκας απαίτησε νομιμότητα

 

Σε ασκήσεις αντιπολιτευτικής τακτικής επιδόθηκε η απερχόμενη αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κριτικάροντας μεταξύ άλλων τον νέο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για ανεπιβεβαίωτες δηλώσεις του σε συνάντηση που είχε με περιφερειακούς υπαλλήλους.

«Ελπίζω να μην το έκανε και η πληροφόρηση που έχω να είναι παραπληροφόρηση. Να επισκεπτόμαστε υπαλλήλους, δημοσίους λειτουργούς που έχουν ορκιστεί για την πιστή τήρηση των νόμων, και να τους λέμε "τέρμα η παρανομία" είναι κάτι που για εμένα είναι καθαρά πράξη πραξικοπηματική» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Νικολάκου κάνοντας αντιπολίτευση στον... καινούργιο περιφερειάρχη.

Νωρίτερα η κ. Νικολάκου είχε παραδώσει... μαθήματα για τον "Κλεισθένη" τονίζοντας ότι η Περιφέρεια δεν χρηματοδοτεί συλλόγους απευθείας όπως οι δήμοι αλλά μέσω συνεργασιών.

Συγκεκριμένα η κ. Νικολάκου είπε -μεταξύ άλλων- κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου:

«Από το Σεπτέμβριο και μετά, μετά τις 15 Σεπτεμβρίου περίπου, θα πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να λειτουργήσει σε εφαρμογή του "Κλεισθένη". Και όχι μόνο το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και όλα τα συλλογικά όργανα, η Οικονομική Επιτροπή η οποία μάλιστα γίνεται ενδεκαμελής, και οι άλλες επιτροπές. Και το λέω αυτό γιατί παρακολουθώ κάποιες άστοχες δηλώσεις του κ. Νίκα ο οποίος λέει "με 4 - 5 δεν μπορώ να συνεργαστώ, όλοι οι άλλοι είναι πάρα πολύ καλοί άνθρωποι και μπορώ να συνεργαστώ". Λες και το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι πολιτικό όργανο το οποίο έχει παρατάξεις. Λες και υπάρχει νόμος που δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να βάλει στη ζυγαριά το δικό του συμφέρον το προσωπικό με το συμφέρον της παράταξής του. Θεωρώ ότι θα διαβάσει και αυτός το νόμο και όσοι  χωρίζουν τις παρατάξεις σε φανατικούς και μη φανατικούς.

Γιατί το λέω αυτό; Αγαπητοί συνάδελφοί, είτε σήμερα, είτε αύριο, είτε μεθαύριο είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τα μνημόνια που έχουν υπογράψει κατά σειρά όλα τα κόμματα. Μέσα λοιπόν σε αυτά τα μνημόνια υπάρχει και ο νόμος 4257/2014 ο οποίος είναι για πολλά ακόμα χρόνια και αφορά τις υποχρεώσεις που έχει κάθε Περιφέρεια σε σχέση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της και την αναφορά που πρέπει να δίνει για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κάθε πρώτο τρίμηνο και στη συνέχεια όλα τα τρίμηνα, όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στους επόπτες των οικονομικών επιτελείων της Ευρώπης.

Το λέω αυτό γιατί ακούω κάτι περίεργα, λέει ο κ. Νίκας, θα ζητήσω από τους συλλόγους αχρεωστήτως καταβληθέντα, να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που πήραν. Τον έλεγχο των οικονομικών λοιπόν τον κάνει πέρα από την Υπηρεσία και το υπουργείο Οικονομικών. Η περιφερειακή αρχή δεν δικαούται από το νόμο να επιχορηγεί τους συλλόγους. Αυτό είναι κάτι που το κάνουν οι δήμοι. Στην Περιφέρεια απαγορεύεται. Αρα κανένας σύλλογος δεν έχει πάρει λεφτά. Τα λεφτά πηγαίνουν στις συνδιοργανώσεις, τα λέω και για εσάς αυτά κύριε Λαγέ, γιατί βλέπω ότι κάνετε σημαντικά λάθη στις αναλύσεις σας. Να διαβάσουμε όλοι λοιπόν τον "Κλεισθένη", να δούμε τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, να δούμε τι ισχύει και τι δεν ισχύει και να προσπαθήσουμε να μπουμε όλοι στη νέα λογική».

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ... ΑΡΧΗ

Κάνοντας αντιπολίτευση στον νέο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, η κ. Νικολάκου δήλωσε:

«Εχω σήμερα πληροφορηθεί κάτι που θέλω να πιστεύω ότι δεν ισχύει. Οτι ο κ. Νίκας σε κάποιους υπαλλήλους είπε "τέρμα η παρανομία". Αν αυτό έχει γίνει, αν τόλμησε, πριν καν αναλάβει, πριν καν ανακηρυχθεί από το Πρωτοδικείο, να επισκεφθεί υπηρεσιακούς παράγοντες και να τους καταγγείλει ως παράνομους, θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο αγγίζει τη δημοκρατία και πρέπει όλους να μας προβληματίσει από όποια θέση και αν είμαστε. Ελπίζω να μην το έκανε και η πληροφόρηση που έχω να είναι παραπληροφόρηση. Να επισκεπτόμαστε υπαλλήλους, δημοσίους λειτουργούς που έχουν ορκιστεί  για την πιστή τήρηση των νόμων, και να τους λέμε "τέρμα η παρανομία" είναι κάτι που για εμένα είναι καθαρά πράξη πραξικοπηματική. Πριν ακόμα αναλάβουμε  τα καθήκοντά μας. Εχουμε πει ότι είμαστε εδώ παρόντες και θα μείνουμε και θα το ελέγξουμε αυτό αν έχει συμβεί. Δεν θέλω κ. περιφερειάρχα να πιστέψω ότι ειπώθηκε. Ετσι πληροφορηθήκαμε. Οτι ειπώθηκε κάτι τέτοιο».

Θ.Λ.


NEWSLETTER